用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田循道是否升了level
go

沙田循道是否升了level [複製鏈接]

有些小學說沙田循道今年升了level, 是1A, 如放第二位是無機會在大抽獎入的, 是否真的呢? 原本想排蘇浙第一, 沙循第二, 是否不對呢? 很煩, 請指教.

王家爸爸  只是1B中游,甚至不是1B上游。   發表於 15-3-3 09:47
   0    0    0    0

睇番沙循2013-14 Annual Report內DSE成績,唔認同呢個成績屬band1A.

我地老師有提過,沙田band1大抽獎位係夠派哂畀band1生,唯一未知之數係小學係區外讀而中學時轉番沙田既學生數目.

老師家長會提過大抽獎必須放第一既學校有呂中,曾記,沙崇呢3間.
培英就近兩年既數據見到放第2機會都好微,因有學生自己同大抽獎都放培英第2,所以老師唔敢100%肯定培英必須要放第一.
至於蘇浙上年有人放第2係入左.
因無打算填沙循嚮頭三,所以無特別問老師資料.

Pandalok 發表於 15-3-2 22:53
有些小學說沙田循道今年升了level, 是1A, 如放第二位是無機會在大抽獎入的, 是否真的呢? 原本想排蘇浙第一, ...
學校

33222 率

聖公會曾肇添中學

92.5%

聖羅撒書院

92.0%

沙田培英中學

89.0%

浸信會呂明才中學

87.9%

聖公會林裘謀中學

87.5%

沙田崇真中學

87.1%

沙田循道衛理中學

85.0%

沙田蘇浙公學

85.0%

我覺得可能老師係策略性地提醒部份學生唔好太搏+太高攀,明明小朋友係band 1 尾嘅學生就係要揀曾肇添乙一,,然後沙循乙二或三。所以,無好盡信其他學校老師嘅意見,因為傳來傳去,又唔知咩情況下講,問番自己學校老師最安全。

王家爸爸 發表於 15-3-3 09:50
請問呢D資料係邊度搵到?好似唔係太準確.....

王家爸爸  明報、星島同學校既網站。   發表於 15-3-3 10:57

Natalie023 發表於 15-3-3 10:26
請問呢D資料係邊度搵到?好似唔係太準確.....
唔係質疑你,只係見到沙循2013-14既33222率係比你貼出既資料為低. 根據校網資料沙循係83.9%.不過最低入學率資料唔係咁重要,個人較偏向入大學入學率同入3大既比率人數.最近為了解多d沙田英中去決定大抽獎排位而去睇下咁多間學校既校網.發現有某d學校透明率偏低,好難搵到一D好準確既DSE同入8大既資料.

王家爸爸  可能Copy & Paste既時候攪錯。   發表於 15-3-3 13:58

Natalie023 發表於 15-3-3 11:24
唔係質疑你,只係見到沙循2013-14既33222率係比你貼出既資料為低. 根據校網資料沙循係83.9%.不過最低入學率 ...
其實好多學校公佈既資料都好少, 甚至只會公佈D參考性不足既俾你

入三大呢個數字都要小心, CU同HKU好似都有唔少副學士課程, 有D學校既"入3大率"係計埋呢D

王家爸爸  有啲仲計埋HKU既SPACE。  發表於 15-3-3 14:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Natalie023 發表於 15-3-3 11:24
唔係質疑你,只係見到沙循2013-14既33222率係比你貼出既資料為低. 根據校網資料沙循係83.9%.不過最低入學率 ...
http://www.stmc.edu.hk/wp-content/uploads/2012/11/2013-2014-School-Report.pdf
你講得對,根據第四頁,應該係84%,唔係85%。

Natalie023  只係咁啱見到  發表於 15-3-3 14:12

hkpapa852 發表於 15-3-3 13:12
其實好多學校公佈既資料都好少, 甚至只會公佈D參考性不足既俾你

入三大呢個數字都要小心, CU同HKU好似都有 ...
謝謝你提醒,我見有d學校分開列出degree同sub-degree 既%,想知兩者間有咩分別?

王家爸爸  Sub-degree係副學位同高級文憑。   發表於 15-3-3 14:18

Natalie023 發表於 15-3-3 14:09
謝謝你提醒,我見有d學校分開列出degree同sub-degree 既%,想知兩者間有咩分別?
degree: 通常係指學士學位課程
sub-degree: 通常係指副學士學位和高級文憑課程

JUPAS其實包咗8大一D指定既degree和sub-degree, 唔好以為JUPAS比例就係入讀大學學士課程比例.
仲有自資院校其實都有不少Non-JUPAS既degree和sub-degree, 又係要睇清楚

另外, 有D學校唔分degree和sub-degree, 只係叫degree program/course, 但實則可能係包括晒degree和sub-degree

所以.... 無統一標準發放資料, 我地做家長其實好辛苦..... 乜都好似要靠估

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

蘇浙放乙一,機會是否極大?因據聞放乙二都入到.

引用:+本帖最後由+bbkingdombb+於+15-3-3+16:28+

原帖由 bbkingdombb 於 15-03-03 發表

蘇浙放乙一,機會是否極大?因據聞放乙二都入到.
沙蘇,沙循,LKM,沙官放乙一機會大。

bbkingdombb  thanks   發表於 15-3-4 00:56

Pandalok 發表於 15-3-2 22:53
有些小學說沙田循道今年升了level, 是1A, 如放第二位是無機會在大抽獎入的, 是否真的呢? 原本想排蘇浙第一, ...
多培基小學循小選

fatman69 發表於 15-3-3 21:52
沙蘇,沙循,LKM,沙官放乙一機會大。

若放乙二,還有機會嗎?

引用:Quote:fatman69+發表於+15-3-3+21:52+沙蘇

原帖由 msllau 於 15-03-24 發表
若放乙二,還有機會嗎?
都有,多數人呂曾祟培行頭,以上幾間第二。

我係穩陣派,所以會人棄我取

fatman69 發表於 15-3-24 16:16
都有,多數人呂曾祟培行頭,以上幾間第二。
九龍城黃笏南大抽獎放第幾才有機會入到??

引用:Quote:fatman69+發表於+15-3-24+16:16+都有

原帖由 msllau 於 15-03-27 發表
九龍城黃笏南大抽獎放第幾才有機會入到??
我覺得要第一。

多謝大家! 資料好有用。

‹ 上一主題|下一主題