用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望vs禮賢vs崇真主流
go

聖若望vs禮賢vs崇真主流 [複製鏈接]

聖若望vs禮賢vs崇真主流請問大家會點選?

2    0    0    0

回覆 ETMAMI 的帖子

禮賢

回覆:聖若望vs禮賢vs崇真主流

禮賢

礼賢

ETMAMI 發表於 14-12-10 19:59
聖若望vs禮賢vs崇真主流請問大家會點選?
聖若望基本上係EK係唔會有人考慮.

另外2間我會揀禮賢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

為什麼TT和禮賢,揀禮賢

引用:為什麼TT和禮賢,揀禮賢 +

原帖由 yan-323 於 14-12-11 發表
為什麼TT和禮賢,揀禮賢
我都想知點解?

引用:Quote:ETMAMI+發表於+14-12-10+19:59+聖若

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
聖若望基本上係EK係唔會有人考慮.

另外2間我會揀禮賢
點解ek d人唔借選聖若望?

Yanamami  搜尋下聖若望既旧post睇。   發表於 14-12-13 17:58

冇記錯,聖若望冇非學術課外活動?係的話都好恐怖

回覆:sorman 的帖子

佢有課外活動,不過要另外俾錢的,可不參加

禮賢

引用:佢有課外活動,不過要另外俾錢的,可不參加

原帖由 toutou1024 於 14-12-13 發表
佢有課外活動,不過要另外俾錢的,可不參加
謝謝指正

回覆:sorman 的帖子

其實呢度有好多post都不是用家出的,但就不断留言話唔好,我覺對讀緊嘅同學好不公平。我大細仔都係呢間幼稚園同小二学生,利申,我現正幫大仔揾学校轉校,你問我,呢間学校好唔好,我會答你,讀得上就係好,eng程度深,eng所用嘅書本係高一年,作業同圖書,用美式eng,不是我哋平時所用開的生字,中文用普通話教,數学用英文,還有其他科目GS, health, science,music,art, PE 和普通話科,每次考試都要成兩個星期先會完,好辛苦,我個仔對睇字完全無興趣,我教又辛苦,好大壓力,我又要返工,所以決定轉校,学校地方細,所以pe堂會去後面嘅公園上,課外活動好少,要俾錢參加的,另有喺班內揀一啲數學出色嘅学生放学教,出外比赛。学生關係良好,班班都識,休息時間會玩埋一堆,有啲学生只識講普通話同eng,所以當佢哋要一齊玩就要講喇!好像我個仔佢唔識普通話,就只有同佢哋講eng喇!以我所知上年好多中途走嘅,都係讀唔上先走的,而不是学校唔好,我聽有個因無錢交学费而要退学,我仔嗰班有個要留班,但家長唔想,所以退学,所以你小朋友讀得上係ok的,但讀唔上,我就建議唔好揀呢間,因某啲科目唔合格又要留班,做家長嘅我,我感到好大壓力同辛苦,另外並無留堂同你補下習嗰啲,你讀到就好,讀唔到就唔好囉!我相信有好多私校都係咁。希望幫到大家。呢啲係我個人意見同感受。

ghosta618  Thank you for sharing!  發表於 14-12-14 06:45

另外每星期一次eng 默書,一次中文默書,兩測兩考,時間好密,11月剛考完,1月又嚟,我想死呢!等我諗到咩先再補充。

MAMAMEEE  Thank you!  發表於 14-12-16 23:23

toutou1024 發表於 14-12-14 06:33
另外每星期一次eng 默書,一次中文默書,兩測兩考,時間好密,11月剛考完,1月又嚟,我想死呢!等我諗到咩 ...
可唔可以講下聖若望既書多數用咩出版社 ? 多用朗文或PEARSON嗎 ?

引用:另外每星期一次eng+默書,一次中文默書,兩

原帖由 toutou1024 於 14-12-14 發表
另外每星期一次eng 默書,一次中文默書,兩測兩考,時間好密,11月剛考完,1月又嚟,我想死呢!等我諗到咩 ...
好多謝係詳細解答
本人都十分喜歡聖若望,但你講得好岩如果讀唔到會好辛苦,真係要好好考慮....
甘我想問你依家出去轉校容易搵到學校收嗎?

回覆:ETMAMI 的帖子

唔洗客气,我其實見到呢個post好耐,不過我唔係好想答,因為太多唔係用家嘅家長不停講唔好,自己睇過去post等,但又講唔到咩唔好,其實你如果留意到之前啲post,嚟嚟去去都係嗰几位家長留言的,所以我先忍唔住回覆你,講出呢間優點同缺點,等你自己諗,你問老師好唔好,其實我覺麻麻,但有家長話好喎,所以好個人,或者係我個仔讀唔到啦!哈哈哈…但我見啲学生又好like啲老師㗎喎!我現在仲未交表見其他学校,我想揾国際学校,因我個仔比较好動,坐唔定,佢唔鍾意坐定定聽書嗰隻嚟,佢要從玩去学習,加上我真係無時間跟佢啲功課同考試呢!

其實我只喺想知P6既學生,除左升美國國際外,多數學生邊d中學呢?呢個資料喺好多家長都想知道,如果有在讀家長可以分享就好。如果話8成升英中,但大部份喺升美國國際既話就無乜意思。

回覆:kennis_t 的帖子

中文用啓思,英文用oxford,仲有其他好多本作業未清楚,因為收咗!

‹ 上一主題|下一主題