用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神vs 沙田圍呂明才
go

天神vs 沙田圍呂明才 [複製鏈接]

那一間好d呢?有個妹妹跟尾,謝謝指教~

1    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:天神vs 沙田圍呂明才

有個妹,一定係天神,一條龍上St. Mary.

天神超谷, 如果自己都處理到就OK. 唔係真係谷傻自己.

醒目開學勳章

係,天神真係好谷。我識人入天神,小一分班試係用小一的內容。即係預你入學時已識小一上學期的野。

我會睇小朋友資質決定

引用:那一間好d呢?有個妹妹跟尾,謝謝指教~ +

原帖由 Sabrine309 於 14-12-09 發表
仲使問,天神好多人想入

-delete-
~~Sorry for the wrong info~~

tonymeg  sorry, your info is wrong.  發表於 14-12-10 17:10
lauwingtai  天神絶對係一條龍  發表於 14-12-9 13:15
Yanamami  一條龙100%收哂  發表於 14-12-9 11:43

回覆 jutma 的帖子

但小學慨覽寫天神係一條龍校? 天神自己學校網站都係寫一條龍上ST MARY
http://www.hacs.edu.hk/

引用:回覆+開心小花+的帖子 不是一條龍,+收部份

原帖由 jutma 於 14-12-09 發表
回覆 開心小花 的帖子

不是一條龍, 收部份而已, ST MARY 還有她的小學生直上。
st mary和天神是全部一條龍升架

你既疑问係乜呢?答案十分十分十分之明顯吖~

醒目開學勳章

有得必有失,你要12年除咗讀書,就係讀書嘛?
雖然沙呂小無龍,但每年都有4x人上沙呂中,舊年聽聞~70%上英中,呢個成績亦都好吸引!當然都係谷,但起碼應該多d嘢玩先!
另外要考慮交通問題
我同意要考慮埋小朋友資質,有朋友個女好定,唔鍾意運動,好鍾意讀書,自動自覺型,所以阿媽好安樂咁幫佢插天神,唔駛再理佢喇!
如果小朋友唔係快靚正型,坐唔定又好奇心強,興趣多多,我估响沙呂會讀得開心d
以我所知响沙呂,如果家長覺得小朋友唔需要做咁多功課,响功課上簽個字就可以,相對會彈性大d (不過唔知多唔多家長出呢招喇)

只睇學術,天神好d,不過最好考慮埋小朋友的情況,沙呂吾差,男女校亦係一個優點。

天神和聖家,真係so far聽番來,最谷的。小朋友如果學術底麻麻、好活躍、性情吾鍾意做功課溫習、家長又吾得閒幫,咁會幾辛苦吓。

引用:那一間好d呢?有個妹妹跟尾,謝謝指教~ +

原帖由 Sabrine309 於 14-12-09 發表
天神,一條龍,但好谷。呂都一樣谷。

回覆 jutma 的帖子

100% to St Mary as long as not kick out

其實樓主只要回想現在小一只是要揀天神定沙田圍呂明才都咁煩的時候...你仲想唔想升中時再煩多次??? 講到呢度, 應該可以令到樓主作出正確決定掛

多謝大家嘅回答。老公係沙呂畢業同埋係基督徒,應該有25分。但家住天神附近,都好想入天神,但如果下年試大抽獎又怕太危險呀

Sabrine309 發表於 14-12-9 12:59
多謝大家嘅回答。老公係沙呂畢業同埋係基督徒,應該有25分。但家住天神附近,都好想入天神,但如果下年試大 ...
禁个情况又唔同哂,無25分应該入天神幾渺茫。無理由放棄係手既而去追个唔肯定既~

醒目開學勳章

多謝大家嘅回答。老公係沙呂畢業同埋係基督徒,應該有25分。但家住天神附近,都好想入天神,但如果下年試大 ...
咁你應該揀沙呂. 因為, 自行應該幾乎入硬. 而天神, 你自行已經唔入, 一定要等大抽獎, 仲要最多得3X位, 勁難抽. 點解要捨易取難? 自行入咗沙呂, 個心都定好多.  

咁又兩件事喎! 兩邊都入硬就梗天神啦! 得沙呂25分就梗係沙呂啦!

YuYuMother    發表於 14-12-12 08:31

一間A+級津校, 不足三成抽奬機會; 一間A級津校, 九成以上自行機會, 我老虎蟹都揀後者。
‹ 上一主題|下一主題