用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名氣真是最重要嗎?
go

名氣真是最重要嗎? [複製鏈接]

學校名氣真是最重要嗎?

1    0    0    0

回覆:名氣真是最重要嗎?

我都想問吓對將來考小一私立直資或叩門重要嗎?

學校出名因為口碑同升小成績你話重吾重要?其實仲有好多happy school講明小朋友開心童年,好似方方同聖三一個人覺得老師好有心又好笑容,同比九龍堂迦南聽talk時果幾果黑面神,我係小朋友都識揀啦; 不過回歸現實除非你小朋友將來目标国际學校海外升學,成绩同名牌學校係幾重要。

可能每人感受不同。我也有去迦南interview, 欣賞該校校長親力親為,辦學應該不會差。

QQfishs 發表於 14-12-9 08:48
學校出名因為口碑同升小成績你話重吾重要?其實仲有好多happy school講明小朋友開心童年,好似方方同聖三一 ...

Unfortunately ...true

QQfishs 發表於 14-12-9 08:48
學校出名因為口碑同升小成績你話重吾重要?其實仲有好多happy school講明小朋友開心童年,好似方方同聖三一 ...

我小朋友IN九龍塘迦南我都遇到唔太友善既老師, 我都對佢地間學校麻麻地

moledy 發表於 14-12-9 11:48
我小朋友IN九龍塘迦南我都遇到唔太友善既老師, 我都對佢地間學校麻麻地
we had the same experience too.

回覆:moledy 的帖子

我喺藍田迦南見D老師都好cool, 加埋佢地套黑色制服. 都唔似去幼稚園,似見工.只係負責帶我地四圍行及面試嗰位有番少少笑容

回覆:maymaychoy 的帖子

我反而認為迦南(九龍塘正校)的老師超有愛心和耐性。這點令我非常impressed.
話說我女interview那天要早起床,8:10己到學校準備8:30 interview(平時瞓到十點~ Oh no!). 無奈...當天她非常不合作,爆喊, 其他家長已經"咀廟廟",覺得我女太吵(這時我都好唔好意思,但我都唔想㗎!)自問我都開始忟憎了⋯⋯但老師仍表現專業,耐性地和我一起氹小朋友,最後也擾讓左好耐,老師仍面帶笑容,這點不得不令我佩服。講真呢間學校唔憂收生,比著其他學校老師已不耐煩,甚至黑面了!我可能好彩,遇到每個迦南老師個個都好好,所以忍不住在此為他們平反。
Btw, 可能每人的際遇不一樣吧!

(以上純粹是個人意見,不喜勿插 pls!)

謝謝分享。但我又唔覺佢唔憂收生喎。其實個個hold住幾個位,咁多泡末,學校都好難做。我就係覺得佢名氣唔夠囉 :(

我女當年考PN, 有聖若望,boxhill, kln tong英藝,Anfield (whampoa), 迦南衰左,樂基miss 左時間去拎報名表,St Catherine阿女燒到入左醫院,無去到in, York 只有K1offer. 最後選了英藝因佢location近mtr, 如無校車,都係walkable distance.同佢俾到我full day 同英普加local stream.  但英藝名氣係"貴" 同唔出名,重有d negative.  名氣重要係其他人會將學校名氣同你小朋友能力掛勾。我當時朋友問我時我開頭講英藝,佢地會話做mug 選那間? 話好貴唔值。我會explain 佢知點解,之後佢地會勸我K1 再選,有d 朋友會問係邊間?邊到?講完地點都再問點解選間唔識而唔去選cannan, hkps, SC..我對學校好喜愛,因開頭少人讀,但係,名氣少的學校係會俾人question 同覺得自己無俾最好個小朋友。但都係心態問題。自己調節過後會覺得無野

學救名氣嘛,不是必需,不過有總好過無。自家的實力、運氣才是重要……

引用:我女當年考PN,+有聖若望,boxhill,+kln+ton

原帖由 readymama 於 14-12-11 發表
我女當年考PN, 有聖若望,boxhill, kln tong英藝,Anfield (whampoa), 迦南衰左,樂基miss 左時間去拎報名 ...
英藝的課程其實很好,程度能輕易過渡任何小學,很可惜九龍塘英藝現在已沒有全日制,否則我也會考慮的。在我眼中,它唯一不足是老師看上去較「拐」,我認為為學當老師應有純樸的氣質。

回覆 mrsmartie 的帖子

係,我女學得最多係from 英藝。但之前每次朋友問起讀邊間,我係either 唔講或講好細聲。

回覆:readymama 的帖子

九龍塘多選擇別人才這樣說,在大埔、屯門、元朗,英藝是名校。

名氣點會唔重要
成個group主打討論個十數間學校

回覆:matthewcinpat 的帖子

Same experience when my daughter had her PN interview last year! Really bad experience at the school

引用:名氣點會唔重要成個group主打討論個十數間

原帖由 大聲爸 於 14-12-11 發表
名氣點會唔重要
成個group主打討論個十數間學校
大聲爸,你有道理。但我認為課程設計和教學質素最重要。

引用:Same+experience+when+my+daughter+had+her

原帖由 adalyho 於 14-12-12 發表
Same experience when my daughter had her PN interview last year! Really bad experience at the school ...
You mean Cannan Waterloo campus? Would like to learn more about it.

現實係:普通村校都好多人爭😔

‹ 上一主題|下一主題