用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 囡囡有自閉傾向
go

囡囡有自閉傾向 [複製鏈接]

今日同囡囡去heep hong做評估,心理學家話囡囡有自閉傾向,請問除左報heep hong課程,作為家長仲有咩可以做?

我心情好低落,好想大喊,但唔想俾屋企人知,因為我知我要堅強面對!

4    0    0    0

回覆:囡囡有自閉傾向

介奶,介蛋,有些小朋友有明顯的改進。即使作用不大,也是對健康好的。

聯絡社工開始排政府服務,如S位,I位,E位。傷心是過程,無奈是永恆,希望你早日開始振作。

回覆:hamburgeer 的帖子

相個你呢個心情係呢個POST嘅媽咪都會感受到,我仔仔都係協康評估係自閉症,現排都課程,到依家都未上堂。我自己會睇多D有關資料,係屋企教佢玩玩具,唔好比佢自己一個人玩,盡量移返正眼睛對住自己。其實唔好諗得咁負面,佢地係比人慢些,但有其他野會比別人好。呢兩日我個仔肯講單字,由其係叫媽媽,聽到個心都軟晒。
如果係為仔女好,我認為同住唧屋企人一定要知
,家居訓練係需要一家人合作,至於其他親戚朋友可選擇唔講。

回覆:hamburgeer 的帖子

放心呀,有自閉又唔係絕症 你睇下陳錦鴻個仔經過訓練,可以正常追番。。

只要自已唔好認為有問題就夠,私人既steps,links 同耀能幫到你

如經濟許可,快報讀密集式訓練(私人S),政府S位一搬要等一年半以上。

引用:介奶,介蛋,有些小朋友有明顯的改進。即使

原帖由 HopeLJ 於 14-09-26 發表
介奶,介蛋,有些小朋友有明顯的改進。即使作用不大,也是對健康好的。

...
請問是介牛奶,??蛋黃?

明白你的心情! 我女女上年都是被評為自傾的,經過一年來的訓練(私人言語治療、職業治療、社交小組),我覺得女兒進步很大,雖然仍未能追上同齡,但我作為媽媽真的覺得很有希望! 加油! 我們作為家長的不能懶惰,要把握所有機會訓練小朋友。你可以就著小朋友的興趣買些教材來訓練他們,我自己就買了很多玩具、圖書、貼紙書等,一邊和小朋友玩/講故事,一邊訓練她說話,因我見言語治療師都是這樣做的。

還有,盡可能帶小朋友接觸多些不同的人。例如我去飲荼時要女女遞點心紙給侍應、去超級市場時要她把錢遞給收銀員、買旗時把錢放入錢袋等,好讓她學習與人互動。

回覆 琪寶 的帖子

好提議...我都試下俾仔仔咁做先

去Google search ABA, GFCF, autism biomedical, alternative medicine ;
去 autism research institute web 睇下;
去 kindle 買些有關 Autism biomedical, alternative medicine, nutrition, GFCF ,ABA 等書;
去睇 Dr trodd,或香港數量不多的生物治療醫生(如馮宜亮,林觀禮,高楊,details 不太清楚,或其他人提供);
去密集式治療,但通常要排隊;
去little giants 等最多gfcf 和 supplements 的shop 買食物;
對,你有很多事要做,你要付出很多,但你會更愛你有自閉症的兒女,因你會發覺他/她比你更辛苦,要更努力才適應到這社會

引用:介奶,介蛋,有些小朋友有明顯的改進。即使

原帖由 HopeLJ 於 14-09-26 發表

...
洗唔洗幫佢做blood test先介?

引用:Quote:原帖由+HopeLJ+於+14-09-26+發表介奶

原帖由 hamburgeer 於 14-09-26 發表
洗唔洗幫佢做blood test先介?
去做就清楚d係咪真係敏感,但要抽血,同千幾元。怕煩咪自介一個月,睇下有冇好轉,有咪繼續。你會發現,無奶蛋雖然比較唔方便,其實係食得健康咗。

引用:Quote:原帖由+HopeLJ+於+14-09-26+發表介奶

原帖由 Me_lala 於 14-09-26 發表
請問是介牛奶,??蛋黃?
介牛奶和羊奶。可以以無基因改做豆漿,椰汁,米奶,腰果奶,合桃奶代替,大型超市有各種各樣可供選擇。

介蛋,係蛋白蛋黃都唔食。即坊間蛋糕、麵包都無得食。可以以生果,麥皮,brown rice pasta,粥,湯,飯團,粟米,果仁等,代替此類小吃。

引用:相個你呢個心情係呢個POST嘅媽咪都會感受到

原帖由 sshoney 於 14-09-26 發表
相個你呢個心情係呢個POST嘅媽咪都會感受到,我仔仔都係協康評估係自閉症,現排都課程,到依家都未上堂。我 ...
Heep hong會3-4 week後俾轉介信,但聽聞要等至少一年至年半先有位,請問有無書或玩具可以介紹?

引用:放心呀,有自閉又唔係絕症+你睇下陳錦鴻個

原帖由 濼晴 於 14-09-26 發表
放心呀,有自閉又唔係絕症 你睇下陳錦鴻個仔經過訓練,可以正常追番。。

只要自已唔好認為有問題就夠,私 ...
Thx.  呢d係咪私人機構會唔會好貴?

引用:如經濟許可,快報讀密集式訓練(私人S),政

原帖由 funghon 於 14-09-26 發表
如經濟許可,快報讀密集式訓練(私人S),政府S位一搬要等一年半以上。
Thx. 請問有無介紹?
Heep Hong做評估個人講好多專業用詞,問佢家長可以做咩,佢話要行為治療,要報上堂,但課程唔係tailor made, 跟手就話自己有個人training, 問來問去都無講家長除上堂可以做咩?

引用:明白你的心情!+我女女上年都是被評為自傾的

原帖由 琪寶 於 14-09-26 發表
明白你的心情! 我女女上年都是被評為自傾的,經過一年來的訓練(私人言語治療、職業治療、社交小組),我覺得 ...
可以介紹提供training既centre資料俾我嗎?
我囡囡返N班,我唔知好唔好同老師講,好擔心會影響k1結果。

引用:還有,盡可能帶小朋友接觸多些不同的人。例

原帖由 琪寶 於 14-09-26 發表
還有,盡可能帶小朋友接觸多些不同的人。例如我去飲荼時要女女遞點心紙給侍應、去超級市場時要她把錢遞給收 ...
Good suggestion! Thank you!

引用:Quote:原帖由+琪寶+於+14-09-26+發表明白你

原帖由 hamburgeer 於 14-09-27 發表
可以介紹提供training既centre資料俾我嗎?
我囡囡返N班,我唔知好唔好同老師講,好擔心會影響k1結果。

...
已pm

‹ 上一主題|下一主題