用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學功課量
go

小學功課量 [複製鏈接]

小兒剛升小一一般村學。每天最少五樣功課。現在還未默書和考試。

想起己頭痛。每日等我回家才開始做功能,晚晚做到十點。

原本現在小朋友真辛苦。

1    0    0    0

同佢傾吓,識做的,自己做咗先。無默書、測驗和考試都做到10點,遲d點搞,夜訓無精神,吾掂。

回覆:Jane1983 的帖子

想問下大家每天多少功課。

回覆:小學功課量

我女小一,平均每個7至8樣,有d 係學校做左,我放工回家食完飯,做埋功課9點到,想溫下書,個女又眼訓了,我會俾佢訓。但丿丨係之後多溫習測驗,又點分配時間呢??

回覆:jasonpun 的帖子

每日中英數每科例必兩樣(唔計改正),再加常識或聖經一樣,即6、7樣功課! 囡囡應付自如,還有時間玩hea.

每日五至八樣 (計埋改正), 放學前有功課堂, 可以做到一半, 放學玩一陣公園, 返到屋企就沖涼, 休息完就自己做埋剩低d功課, 做完可以睇麵包超人, 飯後先溫默書, 每日都有空閒時間玩下玩具睇下書, 不過而家仲係開學蜜月期, 遲d係點就唔知lu
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:小兒剛升小一一般村學。每天最少五樣功課。

原帖由 jasonpun 於 14-09-23 發表
小兒剛升小一一般村學。每天最少五樣功課。現在還未默書和考試。
返全日都做到10點 ,唔掂喎.
我女今年小3返下午,今日5樣功課,8點做到9點.  抖咗陣同佢預默埋中文,星期五默書.

要叫佢自己做咗易嘅功課先. 小一生可能好多字唔理解. 咁就無辦法先要等你解題. 不過都要教佢自己讀題目  如不到考試老師唔讀題目就蝕章喇

jasonpun 發表於 14-9-23 22:09
No need to wait!
Ask him to do himself!
If not so bad, let the teacher correct!
It is normal!

引用:想問下大家每天多少功課。 +

想問下大家每天多少功課。
中英數每天都兩份左右,有時候有常識就七份,未加改正。最重要系教會小孩管理時間。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章

3-5樣
好間中會6-7樣

回覆:CALVEN 的帖子

學校無功課堂,所以功課需要回家做。
我是FTM放工飯最早8點,我估我們時間安排出現問題。

7半起床
4時回到家
7時食飯
8時開始做功課
10時上床休息

請大家分享下你們的作息時間表🙏

引用:小兒剛升小一一般村學。每天最少五樣功課。

我女平日大約6-7樣功課,我會放手比佢自己做,有唔明嗰d就留起等我教佢,其實抄寫就最嘥時間,你可以叫佢做咗先,佢每日搞到咁夜連溫書都冇時間,咁遲d默書測驗點算

jasonpun 發表於 14-9-24 08:13
4點到7點呢3個鐘叫小朋友自己做d功課先, 如果學校冇功課堂, 返屋企一次過做晒所有功課, 集中力唔夠會好辛苦, 分兩段時間做冇咁辛苦
返到屋企先休息係好, 但唔好拎玩具出黎玩, 因為0係屋企一開始玩玩具好難停止 (我個情況係咁), 階段性完成功課先玩玩具會好d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:學校無功課堂,所以功課需要回家做。 我是F

原帖由 jasonpun 於 14-09-24 發表
返屋企先沖涼,然後自己做功課,跟住小朋友自己食飯先。

回覆:MASAYA 的帖子

我承認我同仔仔未適應小一的生活。要再調整下。

MASAYA  加油   發表於 14-9-24 08:39

醒目開學勳章

jasonpun 發表於 14-9-24 08:13
3:45返到家
4:00做功課,通常5點至5點半做晒,我會核對+講解錯既部分
5:45-7:00沖涼,食飯,睇卡通片
7:10默書+溫習+做練習
9:00自由時間
9:30訓覺

5-6樣,學校做咗一半,寫字功課佢自己做,閱讀理解小朋友未掌握到會睇住佢做

jasonpun 發表於 14-9-23 22:09
學校一般有功課堂喎, 5樣功課算happy school了。我囡囡小一時一三五有一堂功課堂, 一般九成都可以响學校做完。至於二四, 佢就會小息偷偷做(因為唔可以俾老師見到, 佢學校老師好變態, 唔俾人小息溫書做功課, 話小息係要嚟玩同休息的), 然後放學4:30回家, 休息一陣就會自己做完識做的。晚飯前餘下的時間, 佢會溫測驗默書。
依家小二, 噚晚放工返屋企, 發現梳化有本小飛俠, 即係阿囡放學後顧住睇書啦。上完興趣班回家7:00, 佢話仲有小小功課未做完, 好簡單的, 佢話知道自己今日要去興趣班, 所以小息靜靜雞做功課, 有7樣功課, 同學仔一樣都無响學校做。我估佢係想我讚佢既意思。我就問:咁點解你唔做埋佢先睇小飛俠? 搞到咁晏都未做完功課。佢就笑笑口話好快好快就做好了。然後, 好快手咁執好書包, 沖涼刷牙瞓覺, 8:30上床, 遲咗半個鐘。

所以, 總結以上情況, 你想自己同小朋友有安樂日子過, 請從小一學期初開始, 加強小朋友自我學習的能力, 唔係, 你會有無止境既惡夢。
‹ 上一主題|下一主題