用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日先知2015/16 PN咁緊張
go

今日先知2015/16 PN咁緊張 [複製鏈接]

我今日先到Think報名,跟著個staff同我講未必有得面試,我非常surprised, 佢話如果application多過400個就會抽纖決定邊個可以去interview. 以前家姐報每間nursery都有得interview, 所以好驚訝。之後我問返playgroup 嘅媽媽,佢話好多學校都係咁。本來諗住只係報屋企附近,而家要報埋近daddy mummy 屋企附近嘅幼稚園。

想請問大家有沒有類似經驗?怎様解決?謝謝分享

2    0    0    0

舊年在九龍塘Think排咗2日...抽簽好好多了!

回覆:今日先知2015/16 PN咁緊張

今年think好過往年好多,唔駛指定一日交表

但舊年think都已經係過咗400就未必有得in~~

請問佢地會抽纖,定係第400之後已經無得interview?

因為我真係第一次👂過這個做法,可能我大女四年前唔係咁,有d出奇。

今年超癲,又要分收大細仔,又要抽簽.
仲要有錢都無學校收

舊年龍B最癲,今年D學校安排好左,我諗驚俾人鬧

引用:舊年在九龍塘Think排咗2日...抽簽好好多了

原帖由 BostonRedSox 於 14-09-19 發表
舊年在九龍塘Think排咗2日...抽簽好好多了!
Agree

回覆:bbbb2013 的帖子

引用:舊年mos排百幾都冇得in.細b +

原帖由 immaculateheart 於 14-09-20 發表
舊年mos排百幾都冇得in.細b
舊年我有份去mos個間排隊,朝早六點到,排200幾。有的面試但waiting。但我後來係網上知道原來排超過四百的人一樣有的面試。後來仲收左添。我覺得think叫人去現場排隊完全是噱頭來的。

我有㸃不理解,2013年比起2012年出生率小成3萬幾4萬人,比起4年前還要少。點解啲學校要咁做,bb叻的家長可能有幾個offer最終只會揀一間。咁嘅情況會不會臨開學好多位放。我諗無人答到我,睇下最後攪成點

Agree with socute.  我都係因為咁覚得surprise. 就算有d龍B做大B,都應該唔會咁誇張。

本來諗住只報四五間,而家攪到報多五六間,因為要預無得interview.

唔駛太擔心,去年Think 排二日第7、8但interview 差冇收,最後SC, KM,Victoria,York,Cannan...都有offer. 真係睇BB interview 心情!

引用:我有㸃不理解,2013年比起2012年出生率小成

原帖由 socute 於 14-09-20 發表
我有㸃不理解,2013年比起2012年出生率小成3萬幾4萬人,比起4年前還要少。點解啲學校要咁做,bb叻的家長可 ...
13年出生率小12年咁多係因為正苦喺12年尾cut雙非,以喺hk讀幼稚園既人數黎講係會少過龍年,但唔會少幾萬

回覆:vincentchun 的帖子

其實兔年B多龍B小小,但只計本地B龍B比兔B多,而本地蛇B比龍及兔B都少,應有1-2萬. 但10月後龍B可能做大B同蛇B爭PN 位, 所以今年PN 競爭應唔少得太多!

引用:唔駛太擔心,去年Think+排二日第7、8但inte

原帖由 BostonRedSox 於 14-09-20 發表
唔駛太擔心,去年Think 排二日第7、8但interview 差冇收,最後SC, KM,Victoria,York,Cannan...都有offer. ...
嘩,有咁多好offer你小朋友一定好叻

大家唔駛擔心, 龍B有9.16萬, 蛇B只有5.71萬, 巳回復2005年水平, 因為2012年尾巳截左雙非, 相信唔駛爭崩頭..

大家唔駛擔心, 龍B有9.16萬, 蛇B只有5.71萬, 巳回復2005年水平, 因為2012年尾巳截左雙非, 相信唔駛爭崩頭..

哗……我仲諗住幫阿仔報一兩間算

‹ 上一主題|下一主題