用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 補習!針對英國寄宿中學入學試。請大家推薦! ...
go

補習!針對英國寄宿中學入學試。請大家推薦! [複製鏈接]

小女想要2016年去英國讀year7,聽說要考英文。數學同科學三科,要找補習社補習,有沒有口碑好的補習社推薦一下,謝謝大家!
   4    0    0    0

路過者,如之前post講想入top中之top中學,就冇補習社可以補習,簡單方法1對1補習,去others的'誠徵老師 請補習老師,但要指定想入果間中學畢業生便可.或試太子superkxx 補習社佢收插班生..........還有英國文化協會有,,,,

回覆:補習!針對英國寄宿中學入學試。請大家推薦!

好誇張喎!阿仔都係考英文和數學,當然佢唔係讀名校,我寧願佢輕鬆愉快咁讀書就好喇!

回覆 angelama1212 的帖子

坊間唔多Year 7 的補習班, 有的都要1:1.  建議你先向心儀學校取 pass papers, 再搵補習. 另上網訂 non-verbal reasoning paper 做.

我仔考year 7 時都考英, 數, 化學 及 reasoning 再加 interview.

我所知,香港小朋友考國寄宿中學不管是名校或一般的中學,英文數學或科學都沒有多大的問題,往往是面試壞事,未能入讀。
根本不用補習。

引用:我所知,香港小朋友考國寄宿中學不管是名校

原帖由 andyng2014 於 14-09-17 發表
我所知,香港小朋友考國寄宿中學不管是名校或一般的中學,英文數學或科學都沒有多大的問題,往往是面試壞事 ...
咁請問interview應該點樣預備?我女就來考sixth form,但只係讀非名校emi,唔知到時有咩要注意(e.g.禮儀)同埋多數問咩問題,要答幾耐左右??

多謝各位的意見!

引用:好誇張喎!阿仔都係考英文和數學,當然佢唔

原帖由 亮燈 於 14-09-17 發表
好誇張喎!阿仔都係考英文和數學,當然佢唔係讀名校,我寧願佢輕鬆愉快咁讀書就好喇!

...
請問當時你仔仔是否就甘去考?難嗎?

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+14-09-17+發表好誇張

原帖由 AK_Fans 於 14-09-18 發表
請問當時你仔仔是否就甘去考?難嗎?
三月份阿仔話想去英國讀書,於是我就帶左佢去AGENT到,比左英文及數學兩份卷佢考,跟住就建議我地揀甚麼學校,當然係普通既學校,有兩間收佢,就揀左依家果間,就係咁。

回覆:補習!針對英國寄宿中學入學試。請大家推薦!

阿仔數學冇問題,英文就好似作400字,講述為何到英國讀書。

醒目開學勳章

小兒現在讀中一, 打算2016年到英國讀Y9, 他在AA做了Y8測試, 英文4x/50, 數學9x/100, 那麼還要上入學試班嗎?

以下的好school多勁人爭自然競爭大,所以咪收生嚴難考入囉!
如Cheltenham Ladies College (CLC), St. Swithun's School, Roedean School Brighton,Badminton School Bristol. Badminton ,Roedean School等
。例如 Badminton School 除咗要求入學試考得好之外,亦要求考生有專長,例如音樂、運動、drama等等,好似仲要識埋法文or德文。但樓主之前心儀果間不是以上,排名更加高,相比難度更加高高高.

引用:小兒現在讀中一,+打算2016年到英國讀Y9,+他

原帖由 3b 於 14-09-18 發表
小兒現在讀中一, 打算2016年到英國讀Y9, 他在AA做了Y8測試, 英文4x/50, 數學9x/100, 那麼還要上入學試班嗎? ...
AA應該會比到建議你

引用:Quote:原帖由+AK_Fans+於+14-09-18+發表請

原帖由 亮燈 於 14-09-18 發表
三月份阿仔話想去英國讀書,於是我就帶左佢去AGENT到,比左英文及數學兩份卷佢考,跟住就建議我地揀甚麼學 ...
謝謝答覆。因昨日恰巧遇到亞仔的英文補習老師,佢話好難架,又話可以去出面報下d專針對呢d試既班,聽完佢講都嚇一嚇,又吾係要讀咩uk 名校=_=,題外話,你仔都思想成熟,識得提議去uk 讀書,即會為自己打算。我都未同佢講呀

醒目開學勳章

亮燈 發表於 14-9-18 09:44
AA應該會比到建議你

她們建議了Tonbridge, Charterhouse, Harrow, Abingdon等等, 但是沒有說是否要上入學試班.

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+14-09-18+發表三月份

原帖由 AK_Fans 於 14-09-18 發表
謝謝答覆。因昨日恰巧遇到亞仔的英文補習老師,佢話好難架,又話可以去出面報下d專針對呢d試既班,聽完佢講 ...
其實如果唔係刻意一定要頂級名校既話,應該唔使咁誇張,反而幾輕鬆添。阿仔去到英國,其實係過年時,我個表姊提起:有冇諗過去英國讀書呀?因佢個仔中四過去,前幾年讀完大學,已回來做精算師,於是我就問阿仔點諗,佢話好呀!就係咁。

引用:Quote:亮燈+發表於+14-9-18+09:44+AA應該會

她們建議了Tonbridge, Charterhouse, Harrow, Abingdon等等, 但是沒有說是否要上入學試班.  ...
我表姊得仔以前就係讀Charterhouse,讀完大學,依家回港做精算師。

引用:Quote:亮燈+發表於+14-9-18+09:44+AA應該會

她們建議了Tonbridge, Charterhouse, Harrow, Abingdon等等, 但是沒有說是否要上入學試班.  ...
你問番AA就知

回覆:亮燈 的帖子

AA 吾會幫你著緊。佢大把學生比學校揀。 我覺得家長要自己判斷自己小朋友情況,揾d past papers 比小朋友做,睇下佢有無信心,有需要先揾人幫, 我舊年揾Alpha 同 AMG 幫阿仔補咗幾堂英文同science,  math 補兩堂做past paper 次次高分老師都話吾洗補。 佢地全部要1:1, 700蚊堂,非必要無謂晒錢。

回覆:Ruby1219 的帖子

當然,自己主動係好重要,佢地比左意見,都要自己決定。

‹ 上一主題|下一主題