用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問東區同將軍澳嘅小學差幾多?
go

請問東區同將軍澳嘅小學差幾多? [複製鏈接]

求教!我哋依家住系西灣河,考慮搬至將軍澳。但下年大女報小學,又多個細B,唔知將軍澳嘅小學好唔好,學位是否緊張。西灣河入舊基灣機會大D。點揀?
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問東區同將軍澳嘅小學差幾多?

以升中前景計,一定係東區較優勝

pomanlife    發表於 14-9-1 11:21

14及16網比95網選擇多好多,千萬不要搬入一個適齡學童勁多的網。。。。。。東區中學校網都有唔少好中學

我幾年前與你相反,係由TKO 搬返東區的

回覆 evaken 的帖子

thank you

將軍澳的中學網一定較東區差,因為呢區只得4間英中,又不斷有新樓,新學童加入,所以升中係最唔理想嘅區份之一;但係另一角度睇,依家係將軍澳住緊好多都係中產,學生家庭背景會較接近,而且區內亦沒有其它區所謂嘅「寶校」(專收非華人學生為主的小學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-8-31 14:56
將軍澳的中學網一定較東區差,因為呢區只得4間英中,又不斷有新樓,新學童加入,所以升中係最唔理想嘅區份 ...
冇寶校又點?唔係好明白。我只擔心小學,仲有八年先到中學,到時再考慮。東區樓太舊,又細,囡囡日日掛住住酒店。將軍澳擔心派晤到好D嘅小學,好多新樓,學校又晤見多。猶豫⋯⋯

想入咩中學選小學時就要諗定

引用:想入咩中學選小學時就要諗定 +

原帖由 Melody_BB 於 14-08-31 發表
想入咩中學選小學時就要諗定
我有朋友由中學、小學、幼稚園這個次序去選幼稚園。

將軍澳d小學有很多都不錯,但論日後升中,真係要停一停諗一諗。

其實將軍澳區新的私棲多, 但好多小朋友幼至中都是返區外的,  
7:00 左右校車不停上客.  
我今早才見數名鮮黃校服的女生, 是瑪利曼 (??)

醒目開學勳章 王國長老

過海校車, 一黎預左未夠7AM上車, 二黎應該都過2K, 呢D都要考慮

我仔仔在將軍澳讀小學,今年小一。 將軍澳有很多好的小學,但是適齡兒童相對多。所以競爭很大。中學網是一個問題。我的計劃是小學讀就近的小學,因為他還小. 中學再到區外讀,大些自理能力好些。

另外,本區有四五間直資小學,都很好的。如果可以入讀,你可以十二年無憂。你可以了解一下。

我不清楚東區的情況,只能告訴你我所知道的。

thanks!我都考慮報直資,港大同學會聽講晤錯嘅,驚囡囡過唔到面試,都考慮舊基灣,如搬左TKO,就太遠啦。小學都係要近屋企好D。頭痛,香港嘅樓價幾時跌喔!!

adaguo1016 發表於 14-8-31 23:02
冇寶校又點?唔係好明白。我只擔心小學,仲有八年先到中學,到時再考慮。東區樓太舊,又細,囡囡日日掛住住 ...
TKO 係小學學位多過學童, 好多小學都係小班而且開唔足上限班数,
派入或叩入熱門學校的機會都幾高.
而且有4間一條龍直資, 可以去考.

西湾河好似係14網,我阿嫂住鯉景湾都跟14網,舊基湾係16網。

adaguo1016 發表於 14-9-1 14:16
thanks!我都考慮報直資,港大同學會聽講晤錯嘅,驚囡囡過唔到面試,都考慮舊基灣,如搬左TKO,就太遠啦。 ...
港大同學會小學位於柴湾, 但中學位於黃竹坑, 由TKO去都幾遠

考到TKO的直資才搬入來, 不要指望派位或扣門.

將軍澳校網難抽!有幾個新型屋苑將入住, 如果有得揀當然東區好!
考左直資先搬入黎都未遲!

Thanks a lot!同爸爸商量過,都考慮住東區囉⋯⋯東區直資都晤錯啦!

adaguo1016 發表於 14-9-1 15:35
Thanks a lot!同爸爸商量過,都考慮住東區囉⋯⋯東區直資都晤錯啦!
東區只得2間直資小學, 個人覺得係得一間係唔錯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題