用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不肯玩"冰桶挑戰" 被小學同學及其家長嘲笑 ...
go

不肯玩"冰桶挑戰" 被小學同學及其家長嘲笑 [複製鏈接]

小朋友到同學家中作客,被邀"冰桶挑戰",他一向有自己的主見,拒絕被淋冰水,他解釋的原因是不想浪費食水,也不想開學前生病。

結果在場的同學個個都有玩,不肯玩"冰桶挑戰"的他就被小學同學們嘲笑"無鬼用",同學家長也大聲笑他OUT !!!  (因為同學家長十分想把每個情境POST 上面書。)

(註: 同學家中會所有泳池,所有人都已穿泳衣,家中淋冰後即去泳池。)

因工作關係,當時我不在場,事後我應該怎樣安慰他呢?
合群重要呢?  還是獨立思考重要呢?

王家爸爸    發表於 14-8-28 14:31
apple8356  結果小朋友病了。  發表於 14-8-27 13:42
apple8356  拍條片上FB,NG幾次(小朋友淋幾   發表於 14-8-27 13:41
apple8356  有D家長是無腦的,為了拍一段"   發表於 14-8-27 13:37
   1    0    0    0

其實背後意義重要多d, 可以同小朋友講, 呢個活動其實係相幫助有需要人士, 唔玩冰水 明白你唔想浪費食水 (先讚揚佢), 亦可建議佢捐款 $1都得 (出自佢自己心意)
等佢知道媽咪 都明白我既心
亦要開解佢, 如同學再笑佢無鬼用, 出言傷害佢, 可以教佢講, 我只係唔想浪費食水, 有d地方冇水用, 連干淨既水都冇, 我地更加應該珍惜, 所以我已經捐款

sonkhl  勁Like  發表於 14-8-28 14:50

其他固中意義已經失, 心態是'玩"多 係咪玩到傻左, 小學生都搞....  

sonkhl  agree  發表於 14-8-28 14:51

好怕一些好玩得的家長同同學仔

引用:好怕一些好玩得的家長同同學仔

原帖由 nieualma 於 14-08-26 發表
好怕一些好玩得的家長同同學仔
不是“好玩得”,而是不理別人感受,以多眾强逼小眾。連家長也助紂為弱,要不得

Heilarymum  對!應尊重不同選擇!  發表於 14-8-31 22:08
davywm    發表於 14-8-29 15:21
mrsfull  岩   發表於 14-8-26 20:13
subb    發表於 14-8-26 15:29

Praise your kid for standing firm and not submit to peer and adults pressure.
I would be so proud if my kid stand firm to her beliefs. Also, teach kid to choose friends wisely, ppl that will respect your decisions.good luck.

heidys  agree, 獨立思考緊要!  發表於 14-8-27 11:34
crispin    發表於 14-8-26 16:17

回覆:不肯玩"冰桶挑戰" 被小學同學及其家長嘲笑

將套片send俾校長和班主任,相信校長要全班briefing 小朋友不要做的活動,尤校長出手好D

subb 發表於 14-8-26 14:35
其他固中意義已經失, 心態是'玩"多 係咪玩到傻左, 小學生都搞....
我見到FB好多小學生甚至KG小朋友
我真係好唔抗拒
隨遇而安

其實都唔是冰唔冰桶既問題。今次是冰桶,下次可以是第二樣野。

"嘩!不肯玩 XXX 的他就被小學同學們嘲笑"無鬼用".

要教識小朋友,有正確態度去 handle 朋輩壓力的事情,反而最重要。唔是俾人笑兩句,就會唔開心。

回覆 birdbird 的帖子

, 小朋友就話唔識, 大人都係咁

王國會長

telluthetruth 發表於 14-8-26 13:10
小朋友到同學家中作客,被邀"冰桶挑戰",他一向有自己的主見,拒絕被淋冰水,他解釋的原因是不想浪費食水, ...
當然讚佢識獨立思考, 唔通第日成班人隊草, 唔隊就嘲笑"無鬼用", 笑OUT, 咁就試埋一份咩?

sonkhl  呢個引申例子勁好.tks  發表於 14-8-28 14:53

telluthetruth 發表於 14-8-26 13:10
小朋友到同學家中作客,被邀"冰桶挑戰",他一向有自己的主見,拒絕被淋冰水,他解釋的原因是不想浪費食水, ...

一定要稱讚孩子的獨立思考。他絕對是做對了。
他拒絕挑戰的原因反而不重要,而是他絕對有自由選擇的權利。其他孩子或家長取笑他,是一種欺凌的行為。
不是所有家長都是 sensible 的。
大家都要反思,好多孩子吸毒的原因,都是因為群眾壓力。

引用:其實都唔是冰唔冰桶既問題。今次是冰桶,下

原帖由 mawanppl 於 14-08-26 發表
其實都唔是冰唔冰桶既問題。今次是冰桶,下次可以是第二樣野。

"嘩!不肯玩 XXX 的他就被小學同學們嘲笑" ...
對呀,下次可以是煙仔、大麻、丸仔!

回覆 telluthetruth 的帖子

孩子懂得獨立思考,不會人云亦云,更不怕長輩的壓力,不怕俾人笑,其實已經比起個班人仲更有勇氣,更值得欣賞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:telluthetruth+發表於+14-8-26+13:10

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-26 發表
當然讚佢識獨立思考, 唔通第日成班人隊草, 唔隊就嘲笑"無鬼用", 笑OUT, 咁就試埋一份咩?
其實你可以用「房東」呢件事解釋俾佢聽😆若有人放上飛卜亦唔好介懷、毋須同學校講,除非演變成嚴重欺凌地步。小朋友開始大,我會直接話佢知,大人都會錯。

joanthony 發表於 14-8-26 18:21
我問呀仔, 如果有人challenge你, 你會唔會林冰水? 佢話: 梗係唔會啦, 咁on居, 就咁捐錢咪得囉, 乜d人唔知既 ...
其實, 就算以'捐錢' 了事, 此行為都未必應鼓勵.
叫人玩呢個 challenge 的人, 有冇考慮過人家,願唔願意玩, 體力上應付得來,
或是有冇能力捐款?
小朋友叫小朋友玩, 被 tag 的小朋友唔玩就話要捐款埋數,
其實小朋友有何能力去捐款?
捐出去的, 咪又係家長d錢?
是慷人之慨.

況且, 做慈善向來每人的意向不一,
各人有自己屬意的慈善團體, 有些人揀做義工, 有些人揀捐獻.
何解一定要係 ALS?
別人唔捐, 人家就係不對?
現在 ALS 已夠多善款, 我地仲係唔係要再盲目去捐呢?

Yes, this is the trend!
Even the president need to accept the challenge!
If your child does not adapt to this, he/she is out!

回覆 birdbird 的帖子

Agreed with you.  Majority of people do something, doesn't that it's correct.  Minority do, doesn't means it's not correct.  We should identify what is right or what is wrong but not just blindly do something because majority of people will do.  

回覆 joanthony 的帖子

I am so proud of your son.  Yes, 獨立思考is so important.  I was trained to it as well so some of my friends in the good old days, thought I was a bit weird.  But if those are your true friends, in fact, they won't force you to do anything if you are not willing to.  It's kind of respect as well.  

Yanamami    發表於 14-8-26 21:56
‹ 上一主題|下一主題