用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB ..... 一定預左外地升學?
go

IB ..... 一定預左外地升學? [複製鏈接]

17    0    0    0

回覆:IB ..... 一定預左外地升學?

中大港大城大都收唔少ib 生,其他u都收但數目好似少d。但好多ib生會嚮往去外國讀就真

acepno 發表於 14-7-23 09:19
IB 的課程,教學模式我認為比傳統學校優,但IB 畢業生是否只能在外國升學?

讀IB的學生, 係可以升本地大學, 不過經Non-JUPAS個條隊, 即係同全世界(重讀生, 外國學生, 副學士等)爭
目前JUPAS同Non-JUPAS大學學位比例大約係7:3

想知多D, 去中學版問下, 果邊多D專家
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

有人話non-jupas 條隊少人d,易入d

王家爸爸    發表於 14-7-23 12:58
little_yolky  係!  發表於 14-7-23 11:50
恐龍家

引用:中大港大城大都收唔少ib+生,其他u都收但數

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-7-23+09:35+

引用:IB+的課程,教學模式我認為比傳統學校優,但

原帖由 acepno 於 14-07-23 發表
IB 的課程,教學模式我認為比傳統學校優,但IB 畢業生是否只能在外國升學?
我係咁諗。

想了解多D, 睇下呢個舊帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2525464
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔好唸住條隊短, 一樣唔易
non-jupas有不少內地尖子
反觀外國大學收生比較寛鬆, 讀得IB, 考得好會出去較知名的大學, 多不會考慮HKU,

讀得冇咁好的, HKU又唔收, 所以寧可選外國次一級但都很出名的大學

讀得IB的多心頭高一D, 唔出奇, 唔係話其他U唔好, 這一班係想要最好

進可攻,退可守,唔錯既選擇

Thx for sharing

kenlau806 發表於 14-7-23 10:46
唔好唸住條隊短, 一樣唔易
non-jupas有不少內地尖子
反觀外國大學收生比較寛鬆, 讀得IB, 考得好會出去較知 ...
講個實例俾你知, 內地真正既尖子(攞scholarship果啲) 寧願去北大清華, 因為大學畢業後去美國留學更有優勢, 外國留學生唔多覺有真係鐘意留學香港的, 除咗一年exchange果啲。所以IB生真係好有優勢。當然, 如果成績衰衰咁真係去到邊都死, 只可以入外國野雞大學。見香港三大收得多, 都係因為IB學生叻既都主要揀呢三大。如果屋企無能力供外國讀書, 咁讀完IB入番local大學, 都不失為一個好選擇。我係連响香港讀IB既錢都無啫, 如果唔係, 都想條化骨龍讀IB, 畢竟思考學習模式唔一樣, 係永遠既影響。

小曳人  係~讀IB好貴呀!  發表於 14-7-23 11:59

小曳人  係~讀IB好貴呀!

係, 真係好貴, 如果阿女今年考到真道, 我諗我要做到60歲變阿婆至可以退休。

引用:Quote:kenlau806+發表於+14-7-23+10:46+唔

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 14-7-23 12:07
係, 真係好貴, 如果阿女今年考到真道, 我諗我要做到60歲變阿婆至可以退休。
我老公比較迷信 "傳統教學+出國留學"  呢條路依家講下講下,又變咗:佢有本事响HK揀到心儀嘅科目,咪留响HK讀,到MPhil先出去囉~
講到好大咁!哈哈~

我計過,IB12年學費,夠慳慳地出國留學!
都係讀津校好,入到三大就連留學嗰筆都慳埋,做退休儲備!
但行咗IB,入唔到心儀,就到無錢留學!

不過相信唔少人無呢個顧慮!
生一個會好d,我地兩個,條數好難計

王家爸爸  出去讀MPhil不是一個好的選擇。  發表於 14-7-23 13:03
little_yolky  我都係兩個   發表於 14-7-23 12:42
恐龍家

引用:想了解多D,+睇下呢個舊帖:+http://www.edu-

真道一年幾多錢學費?

little_yolky  typo: 到最後  發表於 14-7-23 12:43
little_yolky  小學好平, 都最後兩年IB至係貴。  發表於 14-7-23 12:42

我都睇緊IB同DSE既資料,如想喺香港升大學, NJ位相對少d競爭較大,似乎選擇DSE會較好。如想去外國IB或DSE也可,所以視乎小朋友想去邊到升學啦。

我都頭痛緊……

little_yolky 發表於 14-7-23 11:56
講個實例俾你知, 內地真正既尖子(攞scholarship果啲) 寧願去北大清華, 因為大學畢業後去美國留學更有優勢,  ...
我覺得香港人如果入不了三大,也應該嘗試報北大清華。

其實大多數香港直資學校既IB課程都只有IBDP (高中課程), 收費係介乎4萬尾至7萬. 大家話真道平, 其實佢平既學費只係NSS課程, 讀IB係收另一個價錢.

香港主流學校中, 唯一由小學已經有IB, 係啟思 (另外仲有幾間國際學校)

其實依家係好多國內人留係國內升大學讀學士, 再嚟香港讀碩士 (一年課程個D, 依家大把大學願意留位地), 跟住留係香港多6年, 仲可以攞埋香港身份証 (國內人一般工作簽証只得1年至3年, 但讀書簽証係可以超過7年). 咁就算讀唔到, 都攞多個"香港人"身份.
‹ 上一主題|下一主題