用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否分享下搬左, 又抽唔到,又叩唔到, 之後點做 ...
go

可否分享下搬左, 又抽唔到,又叩唔到, 之後點做 [複製鏈接]

我想搬到41校網, 2個女, 想抽mcs
可唔可以分享下真實經驗, thanks
   8    0    0    0

認命

去外國讀

回覆:JenniferLeung88 的帖子

最好有私校在手先好博。

除了認命,還是認命。

41區, 抽唔到首志願, 唔係派往黃大仙, 就係樂善堂
41區好學校多, 但間間第一志願都收唔晒
不過女仔著數D, 因為有3間女校, 而你是住區內, 叩門機會大D
若你心頭高, 提提你, 萬一你抽中了聖家, 就唔駛唸考天神/ST MARY

回覆 kenlau806 的帖子

根據升中版EK會員就今年升中一個派位個案調查, 竟然發覺某一九龍塘區小學, 考全級20名(全級有100人以上)內也只屬B2成績..... 大家唔好咁盲目去41網抽學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-14 15:29

根據升中版EK會員就今年升中一個派位個案調查, 竟然發覺某一九龍塘區小學, 考全級2 ...
可唔可以講下係邊間呀, 咁佢BAND 1既%連20%都無, 普通一般津校都有

回覆:可否分享下搬左, 又抽唔到,又叩唔到, 之後點做

又抽唔到又叩唔到,如果又無私校backup,咁唯有派邊間就讀邊間囉!無計認命

回覆 hkpapa852 的帖子

某一間?  有咩出奇
41唔係間間MCS, 亦都有耀山樂善堂二寶

要明白中學所謂的分BAND, 唔係只在41區, 係中學K3區, 要和K3整區排
唔理你係何文田又好, 紅磡都好, 全部在中學階段是九龍城區比拼
若只是在分BAND, 入41/34/35 大家都係一齋爭抽同一堆中學 (自行另計)

若真係要明白, 唔好單信傳言, 廿名內, 係小六下學期廿名內, 還是三次均是廿名內?
小朋友中文好英文唔好, 但師兄考學前試係英文好中文唔好亦會影響分BAND
太多因素, 所以要自已做RESEARCH, 信自己

學校一般都公布自己學生入左D咩中學

hkpapa852  睇完條Link我諗你知我講邊間, 呢間有大把人放乙一同111...... 絶對唔樂XX, 耀X之流  發表於 14-7-14 16:14

有興趣去呢個帖睇下
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072&extra=page%3D2

似乎有D傳統名校, 成績原來唔係大家想像咁好......

帖中相關家長說, 校內老師曾自稱Band 1比例有1/3左右 (也比不少人預期低吧?).

kenlau806  謝謝!  發表於 14-7-14 15:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無辦法,咁就係天意嚟

努力讀小一,再試試抽小二

引用:我想搬到41校網,+2個女,+想抽mcs可唔可以

原帖由 ilovewife 於 14-07-14 發表
我想搬到41校網, 2個女, 想抽mcs
可唔可以分享下真實經驗, thanks
抽學校如賭博,只能説2個女或2個仔比較值得賭一舖

引用:Quote:原帖由+ilovewife+於+14-07-14+發表

看過你的連結, 的確你有趣
派位真相? (謎底在#201)
[size=15.454545021057129px]成績表只計總分, 既未加weight, 亦未標準化, 如果某科失手, 即使成績表名次上落唔大, 但標準化後可以差好遠

[size=15.454545021057129px]相信佢自己係估錯BAND, 高估左自己
[size=15.454545021057129px]而其他人果D所謂B2A, 係低估左自己, 原來佢地係B1C

[size=15.454545021057129px]為免太離題, 免得在樓主POST分開了話題, 今年明年是等別少適齡學生, 現在入小一的, 到中學時乙二入WFN呢D係不會再出現

其實我只係想講, 原來41網, 除咗孖寶, 其它傳統名校, 成績其實未有預期咁好. 除非一心係值最Top個幾間, 如果果唔係唔值得要勞師動眾搬去搏, 去其它區可能更值.

kenlau806  AGREE  發表於 14-7-14 16:27

不過以今年的結論來講...  
若是可成為BAND1生, 乙二只要有填聖家就可抽到, 咪話唔吸引
要抽乙部的確要搬入/入讀K3區, 但未必要入41校網

hkpapa852  B2生乙一銀禧都得.... 不過6,7年後又另一回事了!  發表於 14-7-14 16:35

同事就係咁, 由葵涌搬到九龍城,不過又俾佢抽到mcs !
佢話抽唔到無野架, 俾人笑戇居囉

kenlau806  不知是禍是福, 總之要現在谷...
有心理準備, 80幾分都要俾老師勸你出去補習  發表於 14-7-14 16:45

係... 6年後, BAND1尾的要爭BAND2頭學校要掉轉來玩
‹ 上一主題|下一主題