用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最後決定-玫幼、聖瑪大、聖保羅堂、高主教? ...
go

最後決定-玫幼、聖瑪大、聖保羅堂、高主教? [複製鏈接]

男仔在玫幼PN及有妹妹。難選擇...請教。
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔太熟幾間嘅分別,只知高主教有小學,大d機會上到,男女校
而聖保羅堂"派位"幾好
但你話有妹妹,咁係咪應該高主教好d呢?
恐龍家

引用:男仔在玫幼PN及有妹妹。難選擇...請教。

引用:男仔在玫幼PN及有妹妹。難選擇...請教。

回覆:Ballack2012 的帖子

回覆:最後決定-玫幼、聖瑪大、聖保羅堂、高主教?

你有 St Jo 25分就不用多想啦! 揀間最近屋企架啦!

全部學校都在五月尾六月頭注冊,所以注冊前一定做決定。學校只會注冊日後放位。希望大家都如願。

Kittyland06, 我問過25分已經不再是必收了。

回覆:sonialau28 的帖子

How come u still cannot decide yet? June is coming soon?

引用:全部學校都在五月尾六月頭注冊,所以注冊前

引用:How+come+u+still+cannot+decide+yet?+June

除了必收生,當然 25 分不是必收,但 St Jo 今年必收生冇超额,只有華仁及軒上下超额,何况 St Jo 是男校, 25 分也是 pretty safe 的。見你跟我一樣的校網 (估計), 我只知聖瑪對女仔較有利,及十分有人情味, siblings 大慨九成都收。玫幼本人感覺一般,如要貪佢有小學,我寧選高主教。而 SPC 不太了解,只是覺得有點遠。

回覆 sonialau28 的帖子

雖然我不太贊同樓主依時仍hold住4個位,但既然樓主有選擇困難,我想俾少少意見,希望樓主可以盡早決定,讓等緊waiting的小朋友早d收到call啦。(利申︰本人只有玫幼offer)
1. 如果樓主st jo有25分,我估樓主係天主教徒,而我會選擇同宗教先,所以先剔除聖保羅堂

2. 聖大語言和學術程度應較玫幼和高主教淺,視乎樓主想happy school定學術強... 如果我選,我會選擇學術強的kg,因為st jo是英小學術又深,上小學較易適應

3. 玫幼和高主教比,我選玫幼,因為1-玫幼上玫小雖然不是保證直升,但較易考入又可大抽奬(但不確定以後會否改制)。高主教聽聞只有3、4成可以入,高小給位又不能參加大抽奬。2-高主教每月學費貴玫幼約2千,是否值得用每月2千去博高小就見仁見智(因不知高幼雜費多少所以只以學費比較)。3-高幼我估計是男比女多(有部份人仍不知道高小已是男女校),個人認為多男仔的學生會活潑好動頑皮一點,所以較喜歡男女比例較平均的學校

多謝 Kittyland06 and twllc, 多謝你們的保貴意見和正面的意見。好讓我在注冊前作到最後決定。

引用:多謝+Kittyland06+and+twllc,+多謝你們的保

唔該唔好曬命!

高幼,可以有很大機會升高小,妹妹可以接上升讀,而st,jo是男校,對妹妹沒有幫助。聖大則女仔讀較佳。而聖保羅堂則睇你有冇信心搏考直資,因聖公會系都有15%人升St Paul Boy及Co ed。

引用:唔該唔好曬命!

4間裡我只識玫幼和高小,玫幼今年9月開始冇學劵,所以學費應該跟高小差不多。至於學術上,高幼的英文較玫幼淺,若想英文好就可能要外出補習。玫幼上玫小,大部份的學生都會收回。另外玫小係小班教學,實施普英教學,另有西班牙語國際班,若讀國際班,明年開始會考外面的公開試。西班牙堂亦會教得比較多和深,會有西班牙故事堂聽。小女是玫幼學生,剛剛亦去過小學部觀課,感覺唔錯,唔似傳統學校要同學唔準講話,同學亦頗活潑。整體能營造一個國際學校的環境但冇國際學校咁貴,但升中的問題仍會存在,因為玫中跟高中是差好遠。識得有高年班同學由玫幼轉高小時,小一亦能輕鬆應付。
P.S.: 本人絕無做媒,因為我都等緊大抽奬。

引用:+本帖最後由+yfchoy+於+14-6-6+14:51+編輯+

‹ 上一主題|下一主題