用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope vs GT優才 vs SFA
go

Good Hope vs GT優才 vs SFA [複製鏈接]

煩惱中, 真心指教.

大女已有這三間學校Offer ( 沒有參加自行和大抽獎), 她的性格比較頑皮, 坐唔定, 又有唔專心
(
我地懷疑佢有輕微ADHD, 處理中), 但老師和爸爸叫佢做嘅野, 可以管教下做到. 學術上應該無問題 (KPCC卓越, Cambridge Starter 15, Enopi 去到Level 10), 只是老師話佢諗野比較straight forward, 行為上問題比較大d, 只愛做自己鍾意做嘅野, 唔理身邊嘅人, 好固執, 堅持, 唔聽人講.

對於我看法, 我覺得優才比較適合. 但現實, 始終德望各方面比較優勝, 而且阿女係度讀緊幼稚園, 佢好鍾意e間學校和同學, 老公都鍾意, 點算?  不過, 應該會放棄SFA.

請給意見, 謝謝.

Bluecat  事實上GT並非你們所想咁包容學生,老師處姪手法拖拉,小息在草地跑及說話大聲為呢D事要見家長  發表於 14-3-31 14:45
elbar  Good Hope   發表於 14-2-6 19:30
   4    0    0    0

德幼老師有什麽意見?

放棄SFA是正確的決定。如果囡囡好有個人看法,而佢表明好想讀GH,但家人為她揀GT,佢有可能在學校做一些行為問題以表達不滿。個人會偏向給她讀GH。

回覆 甘恩 的帖子

在這個案中,可以分享多些你對 SFA  的睇法嗎?

SFA屬傳統學校,催谷型。若小朋友坐唔定,又唔專心,感覺唔多適合SFA。

noplanner  Thanks!  發表於 14-2-6 17:52

甘恩 發表於 14-2-6 16:00
放棄SFA是正確的決定。如果囡囡好有個人看法,而佢表明好想讀GH,但家人為她揀GT,佢有可能在學校做一些行 ...
同意
SFA其實對學術型的孩子是很好的選擇. 但既然女兒好想讀GH (一大班幼稚園朋友直升小學真係好開心的, GH又可直升中學), 就順佢意思吧.
之前可以同佢講下學校小一要求, 提醒佢喜歡學校就要努力做好.

甘恩 發表於 14-2-6 16:13
SFA屬傳統學校,催谷型。若小朋友坐唔定,又唔專心,感覺唔多適合SFA。

如果學術成績好, 坐唔定/唔專心/夢遊係因為學既野已經識左所以覺得悶呢? 如果教既野佢未學過, 就好有心機上堂,
SFA又0岩唔0岩呢? SFA老師會唔會比較有經驗去教呢類孩子?

引用:Quote:甘恩+發表於+14-2-6+16:13+SFA屬傳統

原帖由 四隻貓 於 14-02-06 發表
如果學術成績好, 坐唔定/唔專心/夢遊係因為學既野已經識左所以覺得悶呢? 如果教既野佢未學過, 就好有心機 ...
答你>>SFA啱。。老師經驗十足

sukitelfold 發表於 14-2-6 16:28
答你>>SFA啱。。老師經驗十足
謝回覆.0甘實在太好了.

四隻貓 發表於 14-2-6 16:25
如果學術成績好, 坐唔定/唔專心/夢遊係因為學既野已經識左所以覺得悶呢? 如果教既野佢未學過, 就好有心機 ...
SFA屬超大班上課,今年小一每班好似45人,老師是否能照顧每個小朋友的不同學習差異?唔知SFA會不會有特別資源給這一類學生呢?如果有,可以再作考慮。純以樓主個案分析,並非否定SFA的成就,SFA絶對是十分出色的學校。

可能優才是比較適合, 但順囡囡意願也重要.  未讀過又唔知夾唔夾.
如果去GH, 提囡囡要乖乖專心上堂.  讀落去, 如果成績好, 又覺得性格唔配合學校要求, 可以再轉校.
~easybring~

德望都系45人一班。

甘恩  多謝指正。因我的是囝囝,所以無留意女校GH都是45人一班。  發表於 14-2-6 16:53

甘恩 發表於 14-2-6 16:33
SFA屬超大班上課,今年小一每班好似45人,老師是否能照顧每個小朋友的不同學習差異?唔知SFA會不會有特別資 ...

知道你既意思呀樓主情況我都同意應該揀GH.

不過順便問下, 想知SFA老師有無計去教呢類小朋友.
45人一班呢點...似乎又值得考慮. 會唔會忽略左部分唔突出(比較靜或乖巧)既學生呢?

多謝大家的意見!
45人一班是我擔心的地方, 佢已經唔專心, 只不過聽聞現任校長會進行一連串改革, 會轉向比較活學,  所以令我們無咁擔心.

多謝大家的意見!

45人一班是我擔心的地方, 佢已經唔專心, 只不過聽聞現任GH校長會進行一連串改革, 會轉向比較活學,  所以令我們無咁擔心.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我睇完你講,我懷疑你個女係資優
如果你想學校照顧到小朋友嘅學習差異,似乎GT比較好
但係,揀學校唔係只係為學習,家長們好多睇埋其他嘢
如果孩子鍾意,老公鍾意,媽媽根本可以收聲,票數不足!
恐龍家

四隻貓 發表於 14-2-6 16:48
知道你既意思呀樓主情況我都同意應該揀GH.

不過順便問下, 想知SFA老師有無計去教呢類小朋友.
擔心會引起不必要誤會,現在放心了。另外,三間都是優秀的小學,相信老師都是經驗豐富的。但一班45人,小一生辛苦,老師亦辛苦。

bbbb2013 發表於 14-2-6 16:50
多謝大家的意見!
45人一班是我擔心的地方, 佢已經唔專心, 只不過聽聞現任校長會進行一連串改革, 會轉向比較 ...

票數不足...真係唔可以諗太多. 上堂唔專心, 到2-3年級會改善的.  你也可以試一下. "轉向比較活學"也一樣要專心上課的.
~easybring~

小曳人 發表於 14-2-6 17:05
我睇完你講,我懷疑你個女係資優
咁可以考慮埋 SFA 資優教育方面嘅資料: 網頁左邊 ~ 中文 ~ 校園生活 ~ 資優教育。

回覆:Good Hope vs GT優才 vs SFA

GH

‹ 上一主題|下一主題