用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急: 今日交表,點知被學校抽起咗啲 ...
go

急急急: 今日交表,點知被學校抽起咗啲 [複製鏈接]

我本來頭四頁係啲summary 之類,後面就放啲證書copy。  點知交form 時,個職員突然同我抽起晒啲summary,因為佢expect 我喺學校張form 度已經填晒啲重點。   但係我當初就係諗住我準備了summary,所以並沒有寫太多在張form上。  我想明天再去交換番,咁樣好唔好呢?
   0    0    0    0

dawnhu 發表於 14-1-22 00:05
我本來頭四頁係啲summary 之類,後面就放啲證書copy。  點知交form 時,個職員突然同我抽起晒啲summary,因 ...
是否又係太子嗰間?如果係就不用再去交了。
:verycold: :verycold: :verycold:

所以並沒有寫太多在張form上

咁即是都有寫,只是沒有寫太多吧。我諗會抽起你的portfolio的學校,我已經估到佢只係要你交佢要求的,其餘的只會看一兩樣,太多都沒用,佢係唔會睇。即是如果佢要求你交五、六年級的成績,你交四年級比佢係唔會收的。至於活動的獎項,就選你最具代表性的就可以。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

不是太子的,在何文田。

但是女兒做班長、全級名次,考試成績等等我都無寫,因為例如張form 只大路的問英文、中文、conduct ..etc 的成績咁,但是亞女成績表上呢啲科是分開的,ie
英文 ->   composition, general english, listening & oral, dictation, penmanship
Conduct -> diligence, honesty, responsibility, self discipline, politeness, neatness, relationship ...etc

所以我無填任何成績落 呢part度  

dawnhu 發表於 14-1-22 00:32
回覆 ohnono 的帖子

不是太子的,在何文田。

班長又冇填,名次又冇填,成績全部又冇填?咁你有冇比成績表副本佢地?成績表副本有沒有顯示名次?如果冇,或者明天帶齊資料去學校傾傾。始終成績、名次和班長都是自行的有用資料。

回覆:dawnhu 的帖子

唔需要逐科逐個細項分,譬如英文composition A Listening B Speaking A ...寫總平均分A就可以。

王國會長

我本來頭四頁係啲summary 之類,後面就放啲證書copy。  點知交form 時,個職員突然同我抽起晒啲summary,因 ...
張form 交左入去未? 如果已交, 相信唔會比你交換番, 佢未必咁易找回你已交的form, 也怕搞亂.

我之前就係擔心會有呢d情況, 所以制作咗附件, 因佢有講如唔够填可自行影印
我照佢格式做咗一個表格

好彩佢最後都收, 不過就把resume的封面還給我.....

我幫仔交form其中一間將我已釘好的拆開哂,調哂次序,..好彩係全部都照收..

回覆 dawnhu 的帖子

就算你有summary,都應該填晒學校張form要求既資料代表尊重佢間學校(不喜勿插)

a_mum2009 發表於 14-1-22 08:33
唔需要逐科逐個細項分,譬如英文composition A Listening B Speaking A ...寫總平均分A就可以。
  ...
有d學校係無 總平均分....只有 細項分~~~

achan888 發表於 14-1-22 10:57

就算你有summary,都應該填晒學校張form要求既資料代表尊重佢間學校(不喜勿插)
因為學校張form 跟本無適合位置俾我填我想填的資料呀。

好似中英數常同品行,全部都係一格是不夠位的。  班長更加唔知寫在哪裡。

引用:Quote:dawnhu+發表於+14-1-22+12:12+因為學

原帖由 goodboy1 於 14-01-22 發表
等我答你啦 !  因為學校已經有晒經驗, 唔想家長乜野資料都填晒落去份表, 只需要填重點幾樣便可, 次要獎項 ...

唔係全部官津校係咁,我舊年都交頗多頁紙,兩間津校都照收哂呀。

goodboy1 發表於 14-1-22 12:25
等我答你啦 !  因為學校已經有晒經驗, 唔想家長乜野資料都填晒落去份表, 只需要填重點幾樣便可, 次要獎項 ...
我今次自行遞表,認真又認真詳讀遞交材料要求,二間學校我只撿了個別全港的獎項放上去,其它小獎全部沒填,我都感覺僅遞這點資料,無法讓學校了解我孩子的綜合性,但學校明確表示只需要校外的體藝突出獎項,即其它的興趣愛好的小獎都沒用了。有間仲將我哋校內每年度專科學術獎項(此獎不容易拿的)給抽起,因為該校明確表示只需要校外的--突出獎項。

瑩瑩老豆 發表於 14-1-22 09:20
張form 交左入去未? 如果已交, 相信唔會比你交換番, 佢未必咁易找回你已交的form, 也怕搞亂.
...
成個profile 連form 已經昨天交了,所以今天先至想去補充資料囉。

不過我今早已去學校問過,佢話一來如果做班長無證明都無用,二來佢哋主要睇成績同面試表現,三來交咗無得再補充了。

rainbowcov  對, 面試係最重要。  發表於 14-1-22 13:56

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+14-1-22+09:20+張fo

原帖由 dawnhu 於 14-01-22 發表
成個profile 連form 已經昨天交了,所以今天先至想去補充資料囉。

不過我今早已去學校問過,佢話一來如果 ...
好多小學,每個三兩個月就轉班長,所以班長作用其實不大。

YuYuMother 發表於 14-1-22 12:50
唔係全部官津校係咁,我舊年都交頗多頁紙,兩間津校都照收哂呀。
其實點解會出問題係因為家姐現在讀緊同一學校,三年前我都係交一模一樣格式的profile 都全收,所以無諗過今次佢哋會抽起某啲嘢唔收囉。

rainbowcov  証明學校唔想多收一些無需要的"紙"。  發表於 14-1-22 13:58

achan888 發表於 14-1-22 10:57

係呀...所以,我只會填學校表格同交影印本,完全附合學校要求.
我無做 portfolio ,就係知道書記實抽起D佢地無要求既野.

rainbowcov  係呀, 其實書記咁做都係上頭的指示。  發表於 14-1-22 13:58

我個人感覺:學校雖然寫明收生標準的各項百分比,但真正會按各項的百分比算總分由高到低來收生嗎?我看未必會這樣。成績依然是學校考慮的最主要因素;特長生是幫學校拿獎的,這也是間間必搶的學生。獎項類也要看獎項大小及突出性,其它的無關緊要的小獎就起不了什么作用。
所以我之前做得非常好的resume,今次根據二間的遞資料要求,就沒派上用場。
‹ 上一主題|下一主題