用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿囡在屋企彈琴給鄰居投訴聲音滋擾點辦? ...
go

阿囡在屋企彈琴給鄰居投訴聲音滋擾點辦? [複製鏈接]

如題點算好?(每天練習時已關好門窗)阿囡又快要準備鋼琴考級試。
另外,請問各位知唔知一般屋邨聲音管制條例規定,
例如幾點以後不可以發出幾分貝的聲音等,
拜託各位幫幫手。非常感謝!
   1    0    0    0

引用:+本帖最後由+li-178+於+13-11-27+12:10+編

原帖由 li-178 於 13-11-27 發表

如題點算好?(每天練習時已關好門窗)阿囡又快要準備鋼琴考級 ...
你幾点練琴?

裝隔音版囉

地下加 地毯,

try not to play piano after 10pm at night

王國長老

回覆:阿囡在屋企彈琴給鄰居投訴聲音滋擾點辦?

你幾點練琴? 如果不是大清早或晚上的話,可以不理。

多謝各位回覆,
阿囡放學後先去補習,六點到屋企,通常是食飯後約7-8點練琴,
請問剛才loveman提及加地氈有效嗎?

引用:多謝各位回覆,阿囡放學後先去補習,六點到屋

多謝各位回覆,
阿囡放學後先去補習,六點到屋企,通常是食飯後約7-8點練琴,
請問剛才loveman提及加地氈有效嗎 ...
地氈可減低对下層的噪音,但楼主傍晚7,8点練琴根本就冇问题,投訴可以不理

回覆:阿囡在屋企彈琴給鄰居投訴聲音滋擾點辦

7,8 點練琴好正常啊!放學返到屋企已晏,休息一陣都差不多呢個時間。

雖然法例規定係11點,不過我都叫仔女10點後唔好練琴,因為有d人比較早瞓,要大家互相遷就一下。

樓主可能你鄰居對聲音比較敏感,又或佢有小朋友要讀書考試…………安裝隔音設施都係其中一個方法。

我通常叫亞女9:30前搞掂,
請問安裝隔音設施是全屋裝,又或者是只門裝在?

醒目開學勳章

樂器係冇時間限制的

(1)        任何人於任何時間,在住用處所或公眾地方因進行以下活動而發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪─
(a)        奏玩或操作任何樂器或其他器具,包括唱機、錄音機、收音機或電視機;
(b)        使用揚聲器、傳聲筒或其他擴音裝置或器具;
(c)        進行任何遊戲或消遣活動;或
(d)        經營生意或業務。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:阿囡在屋企彈琴給鄰居投訴聲音滋擾點辦?

7-8點練琴根本係合理。下次管理員再上黎你問下佢根據咩理由接受投訴,如果無理由就吾好隨便騷擾住戶想好黎好去就考慮踩靜音pedal

多謝各位,其實昨晚我都有同管理處講,佢地話嘈住老人家睡覺,仲話在屋外走廊都聽到琴聲,我都考慮踩靜音pedal但是走哂音,而家阿囡嚇到唔敢彈

可唔可以直接同個老人家講 ?請佢通融下 ?

我覺得有點無理取鬧, 一般正常鋼琴聲如果在關了門窗的情況下, 不至變噪音, 而且彈琴時間也合理, 如果是我, 我會直接每次和管理員講這道理, 因管理員一定會報告給那投訴人知, 我相信他就算報警, 警察都會幫這邊

管理處唔話我知是邊戶投訴,
我估是樓上樓下或鄰居,
因管理處話在走廊聽到聲,
所以捺屋企門鈴叫細聲D,
問題是唔知點細聲D,又唔想同人嘈,
而家唔知點算?唔通以後唔彈!

引用:管理處唔話我知是邊戶投訴,我估是樓上樓下

管理處唔話我知是邊戶投訴,
我估是樓上樓下或鄰居,
因管理處話在走廊聽到聲,
試試在大門邊加d 毛毛貼(好像3m 牌)

已經有,今晚換新的試下,多謝提醒

投訢人都幾無理取閙,管理員又係儍儍地,走廊當然聽到,老人家又唔係睡走廊!大家將將就就十點前收琴咪得囉!

多謝各位,今晚先試下換門口毛毛貼,唯有見步行步
‹ 上一主題|下一主題