用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朗思定啟思好?
go

朗思定啟思好? [複製鏈接]

小兒在朗思讀紧N班上午班,好似返學好開心!而且鄰近屋企,步行只需十分鐘!!剛剛收到啟思收咗K1下午班,但如果報讀,雖然學費平一半,但要坐校巴!兩間直屬小學一樣咁貴,但只怕在朗思未能升上K1, 因小兒在口語上仍然落後,點算好?!

0    0    0    0

回覆:HelloNBaby 的帖子

請問你是那—間啟思?

回覆:朗思定啟思好?

帝堡城啟思

帝堡城啟思係冇小學backup嘅,有嗰間叫啟思附幼,只得一間响九龍塘牛津道,都係冇學卷。

有學卷啟思同朗思係兩間理念完全唔同嘅學校。

啟思幼稚園好似係有啟基小學&匯基中學backup

咁點算好?其實自己比較喜歡朗思,但到升小學又係吾知點算好?!

回復 biqutz 的帖子

係Backup 所有啟思定淨係九龍塘啟思?

回覆:biqutz 的帖子

係呀!!

所有啟思幼稚園學生都優先入啟基小學,因為係私小,學費約$5萬多一年,不是所以學生都選讀,所以通常有位收。(有錯請更正)

引用:小兒在朗思讀紧N班上午班,好似返學好開心

原帖由 HelloNBaby 於 13-10-25 發表
小兒在朗思讀紧N班上午班,好似返學好開心!而且鄰近屋企,步行只需十分鐘!!剛剛收到啟思收咗K1下午班, ...
其實好睇你自己想阿仔讀邊類型幼稚園,因朗思同啟思係兩間好唔同嘅學校,如果你注重語文能力朗思比啟思優勝,如果純粹想揾一間Happy school啟思係一個選擇。

但朗思升讀local小學有比較優勝嗎?

Think

回覆 HelloNBaby 的帖子

我個仔讀MOS THINK 麻麻地

引用:回覆+HelloNBaby+的帖子 我個仔讀MOS+THIN

原帖由 lawrainbow 於 14-10-26 發表
回覆 HelloNBaby 的帖子

我個仔讀MOS THINK 麻麻地
可唔可以講下點樣麻麻法?

回覆 bearonweb 的帖子

我呀仔讀MOS THINK 上午校

我個仔2歲時,老師話呀仔仲有BB,叫呀仔去上言語治療

我話:帶呀仔去健康院
老師話:唔好去健康院,因為健康院排期慢,我地學校有一間合作開,做得好好,$500/,要買10個鐘,即係$5000
最後我去左健康院,好快就有期比我,一個月內就有期比我
健康院話:呀仔係正常,言語無問題

呀仔3歲時
老師說:其實你係出面報咁多興趣班,計番D價錢,同我地全日制價錢差唔多,點解唔選擇我地既全日制?
我無選擇轉全日,之後學校都有繼續SELL我轉全日,我無理會

今年9月,學校通告講,如果小孩在K2學期尾考試唔合格,就唔適合繼續係原校升K3,建議轉校

最近10月,學校帶學生出去參觀房屋署,走失左2個學生,一男一女,兩小孩企在馬鐵站,男孩有哭,女孩無哭,有位路過的婆婆發現,看見小孩的校服,就帶小孩回學校,交番比老師

引用:回覆+bearonweb+的帖子 +我呀仔讀MOS+THIN

原帖由 lawrainbow 於 14-10-27 發表
你小朋友現在讀緊k2?

活動走失小朋友實好驚

活動走失,學校要負上最大責任。
想問下,你係聽學校的家長講?

回覆 wedding.2010 的帖子

YES,我個仔讀K2

是我個仔的班,發生的,男孩的嫲嫲都有親自同我地D家長講

回覆:lawrainbow 的帖子

請問你有冇向學校反映過你既不满?会否當中有所誤會呢?若向校方反映過,校方有沒有答覆?那你仔仔仍在think 讀k2 嗎?那你会否考慮轉校?

‹ 上一主題|下一主題