用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview運氣重要嗎?
go

Interview運氣重要嗎? [複製鏈接]

謀事在人,成事在天。當然小孩本身知識同實力好重要,但面試始終係對“人“(老師)。有時候想,每個人都有個人喜好,一間學校,出動起碼20~30位老師in二、三千個小朋友同家長。每位老師考小朋友,即問小孩問題嘅方法都不一樣,如果你or你小朋友唔合老師眼缘,會唔會比分都有分別?
我並不是質疑老師專業,只是覺得好似見工咁,如果申請者經驗學歷都不相百仲,通常都選擇合眼缘嗰個。

純粹個人感受,因而家D小學閒閒地幾千人報名。

albert831  係, 呢樣野我好認同, 遇到好老師, 機會真係大D.  發表於 13-10-8 12:40
   1    0    0    0

靚仔靚女重要d

bobbob  i think so  發表於 13-10-7 20:05
小曳人  not really...  發表於 13-10-7 17:35

小朋友當日面試心情好重要

回覆:evanschan 的帖子

對。 心情好, 笑容都多d

但我都覺得係睇合唔合in嗰位老師眼缘囉!

回覆:siutse 的帖子

應同, 個份係人寫上, like 就加多d, 唔like 就減幾分。

回覆:Interview運氣重要嗎?

我只知每位老師的標準不會完全一樣,係可能絕對公平的,就算對同一位小朋友,唔同老師都會有唔同評分啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

運氣係第一關,無運氣~可能個個面試撞埋一齊喇!
然後係小朋友臨場表現,靚仔靚女可能只係好感,無分加嘅!
但最重要係:小朋友本身啱唔啱呢間學校!
恐龍家

仲有同組既"腳", 好腳可以帶動氣氛(集體遊戲時), 唔好腳就慘,有啲會攪人,推人,搶人野。呢啲都睇運氣,是否遇到好腳。

Interview的時間好重要, 有些好早, 例如8:45就要你報到; 有些好遲, 例如5:30,  小朋友有點累, 精神不集中。。。我地最鐘意11點, 不過時間是否理想都是by luck.

回覆:MC媽 的帖子

天時地利人和加運氣,實力係基本的入埸劵

孩子其中一種運气,是父母是否過份迷信。記住,我是講"過份"。

個人認為運氣非常重要,老師覺得你合唔合眼缘,真係好靠運氣。當然,無實力支持,有運氣都無用。

引用:個人認為運氣非常重要,老師覺得你合唔合眼

原帖由 wendysuperbaby 於 13-10-07 發表
個人認為運氣非常重要,老師覺得你合唔合眼缘,真係好靠運氣。當然,無實力支持,有運氣都無用。 ...

引用:個人認為運氣非常重要,老師覺得你合唔合眼

原帖由 wendysuperbaby 於 13-10-07 發表
個人認為運氣非常重要,老師覺得你合唔合眼缘,真係好靠運氣。當然,無實力支持,有運氣都無用。 ...
agree!同一間学校,問既题目、甚至形式都可以吾同,根本冇公平!好似我小朋友,之前in,一間要佢認政府高官、—間要砌Lego,但有d朋友仔,見相同学校就冇考呢類題目!若大家都吾識答、或不擅於砌Lego,咁冇考果个咪好彩囉!
其實我觉得题目冇可能一样,但考試形式就应該要相同,盡可能減少不公平因素!

回復 AgapePa 的帖子

而家父母甘錫,小朋友多數都打扮得幾可愛和幾醒目,靚醜差異吾系好大。
同系有時系街見到d名私校直資的小朋友,好多都吾系話靚仔靚女,所以應該無關。

運氣當然緊要,因為邊位老師見,見時老師狀態,同組小朋友有無異樣,小朋友當日精神狀態,都有運氣在其中。而且而家間間學校都in幾千,一定走漏眼,我成日打個比喻,就算個小朋友真係識飛,你都要佢 係幾千人中飛起時老師睇到先有用架!

引用:仲有同組既"腳",+好腳可以帶動氣氛(集體遊

原帖由 silvia_ng 於 13-10-07 發表
仲有同組既"腳", 好腳可以帶動氣氛(集體遊戲時), 唔好腳就慘,有啲會攪人,推人,搶人野。呢啲都睇運氣,是 ...
Group interview時,'腳'真係好重要,遇上秩序破壞者,搶玩具撩傾計,好怕。總之,實力+運氣,缺一不可。

我覺得運氣好重要, 可惜是掌握不到的, 唯有在實力上下些功夫, 叫做對得起自己就可以啦.
‹ 上一主題|下一主題