用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英普幼稚園
go

英普幼稚園 [複製鏈接]

你們有後悔選英普幼稚園嗎?因有些學者話要先學好廣東話,再去學外語。但我又怕錯失了小朋友語言黃金期,請大家分享一下!

December_baby  用母語講同聽係好自然既事, 你日日同小朋友講廣東話, 係唔駛特登去學  發表於 13-1-30 19:03
   5    0    0    0

沒有後悔,反而好贊成小朋友讀英普班,有語境有exposure,小朋友讀得有效又輕鬆。

普通話只係上堂講,點會影響到廣東話?

我個人覺得語言黃金期係指母語。
因為發展語言其實係發展思維,係腦入面組織一句說話來表達自己想表達的內容。所以一定要用母語建立一個思維模式。
英普學校內,我的孩子無一種語言可以流暢的表達到自己,又要不停轉頻道,我個人唔係太中意。

小朋友吾會混淆的,反而係佢係街同我講,我答d普通話核突,自己吾好意思就真。

有朋友的小朋友因為有混淆. 真係會令到學習會有慢LOR!

我諗辰睇小朋友個本質而決定!

我諗要小朋友首先能以母語清楚表達到自己, 之後才加另一種語言

我見有例子係小朋友平時係菲傭照顧, 好細個時父母已俾佢睇 Disney, 外婆講上海話, 星期六又去學日文同普通話, 但佢2歲都未識講野

Chirley  未識講野已去學語言?!係咪心急左  發表於 13-2-16 14:56

回覆:英普幼稚園

其實正面同負面的例子都好多 我自己就唔敢博 費時兩頭唔到岸 歲半前廣東話為主要語言 歲半後 每日上3小時英文學前班 到2歲3個月返學 對廣東話同英文都不覺陌生 亦應付自如 到而家先學習普通話

December_baby  Agree, same here  發表於 13-1-30 18:44

回復 irislkw 的帖子

同意,我地果代細個都係純廣東話語境,長大後三文兩語,溝通工作都無問題!
何需急於一時? 如果有非廣東話為母語家庭成員則另作別論~

請問樓上所有的成功例子是否已過 3歲呢??

回覆:rainbowcov 的帖子

成功唔混淆各種語言? 現在我小朋友33個月大 成功又唔敢講 母語是廣東話

我地果代細個都係純廣東話語境,長大後三文兩語,但應該愈細模仿語音能力愈強!

回覆:joyfulwedding 的帖子

當然會更好 同時因為我們家長都懂得著重更多發音
但要留意既係子女是否適當問題學校多啲 有時都唔係揀哂英普就最好 始終家校配合都好重要

我既經驗係咁既:
4-6個月開始睇書/揭書, 讀故事俾佢聽
歲半前廣東話為主要語言 >>> 可再輔以 1-10 既英文, A-Z, 單字如 Apple, girl 等
9個月-1歲開始教佢讀英文字咭, 佢會跟你發音, 推介必買 Usborne 既 First Words
歲半後 每日上1.5 - 3小時英文學前班 >>> 學英文會好快, 就算唔識講完整英文句子, 都能聽得懂
晚飯後可看 45 mis 英語教材, e.g. Oxford path, Barney, Disney, 鼓勵佢跟住讀
同佢一齊睇英文書, e.g. Oxford Reading Trees
間唔中睇下英文/ 普通話兒歌 DVD
在家我地都係用廣東話溝通
3歲開始返英普班

回復 December_baby 的帖子

三歲返英普班,成效是否顯著?

小朋友由2歲開始可以學第二種語言。我侄女入讀N班,班上有一個助教是說普通話的,一架下學期,雖然未懂得說普通話,但是普通話老師的簡單指令她能聽懂。
‹ 上一主題|下一主題