用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吳克儉希望家長接受跨區返學???
go

吳克儉希望家長接受跨區返學??? [複製鏈接]

小學劃分校網就是希望學童「就近入學」,宜家你話希望家長接受跨區返學?

1    0    0    0

引用:小學劃分校網就是希望學童「就近入學」,宜

原帖由 babaxmama 於 13-01-21 發表
小學劃分校網就是希望學童「就近入學」,宜家你話希望家長接受跨區返學?

...
呢d咪官字兩個口囉!
佢講乜都得架啦!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

有好多官唔係用腦諗嘢㗎,佢哋用嗰度,坐住咗

吳克儉:來港就學雙非兒童或多過估算
香港電台

教育局局長吳克儉表示,雙非兒童問題對本港教育構成挑戰,他不排除最終來港就學的雙非兒童,會比以往估算的四成為多。

吳克儉出席本台節目時表示,政府一直估算20萬名雙非兒童當中,會有大約四成會來港就學。但近期深圳改變對雙非兒童的教育政策,令來港就學的雙非兒童或會比原來估算為多。

對於是否讓本地學童優先在同區升學,吳克儉表示,諒解本地家長的憂慮,但今年派位程序已展開,比較難實行。而且雙非學童同樣擁有香港身份證,本地生要優先升學,必須要有足夠理據。
小小媽咪

回覆:吳克儉希望家長接受跨區返學???

無辦法不評他 - 不知所謂!

小小媽咪

回覆:swmami 的帖子

他太不知所謂

佢地俾出世紙人的時候吾計埋架?
除左學位,醫療,房屋都要計。
而家俾預算多左咁多,又話要公平,咁即係點?
又話母語教學好。
又話推行小班教學。
又話減少功課量。
又話鼓勵就近返學。
冇一樣做得到,我對香港政府失望透了!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

連出版商不停提高書價,吳生都照樣坐定定,乜都做唔到。佢做唔到野都算,好心佢有d自知之明,退位讓賢啦。

對佢完全絕望。

孫明揚年代,教學政策日改夜改,玩到家長老師暈,諗住佢走左,大家有好日子過,點之就黎個..... 唉.... 真係沒有最癈,只有更癈。

都好嘅,佢唔講到呢句,都估唔到死蠢成咁,而家知道點解教育改極都改唔到好,咪多得有d好似佢咁嘅人頭豬做高官囉!

回覆:babaxmama 的帖子

佢既意思係,如有跨境學童霸左你果區既學位,請過主到他區上學,米嘈嘈閉

天惠媽

之但係, 如果真係本地學童優先, 揀完先到雙非, 恐怕又會有好多政客出嚟反, 話什麼大家都有香港身分證, 係歧視架啦喎, 咁樣訴訟會無日無之

引用:+本帖最後由+恩盈+於+13-1-21+23:54+編輯+\

原帖由 恩盈 於 13-01-21 發表

之但係, 如果真係本地學童優先, 揀完先到雙非, 恐怕又會有好多 ...
如果對雙非不公平去派位就係歧視,咁有宗教背景就有5分,是否歧視沒有宗教背景的家長和小朋友?!為何政府接受宗教5分的不公平,但不能接受對沒有貢獻的雙非不公平?

amychan13 發表於 13-1-22 00:43
如果對雙非不公平去派位就係歧視,咁有宗教背景就有5分,是否歧視沒有宗教背景的家長和小朋友?!為何政府 ...
呢個就係我地個政府囉

我不是北區市民, 但我都想叫你去死啦, 不如你又叫他啲仔女日日誇區一年, 但不准坐私家車, 要坐公共交通工具, 打風落雨都要坐, 你睇他會否接受到

D高官唔會理我地既, 佢地一早送曬D囝囡去外國啦
小青蛙部屋(ken媽)

.... 真係沒有最癈,只有更癈

吳局長說,現時很多家長都要子女跨區返學。果然,這個人分不清「主動」和「被動」的,難怪早前他力推「被感動」國民教育。

要解決跨境學童問題很難嗎?政府不願修改基本法也無謂強人所難,建議在北區邊界建學校區,名為8964網,只收跨境學童,你要小班教學好、推國民教育好,誰管你?無地?可效法澳門問中央拿,反正港官面皮皆尺厚,來個邊境學校管制區,見高官不感動者不得進入,將來高官特首視學也可免面對示威之苦。

引用:吳局長說,現時很多家長都要子女跨區返學。

我希望吳局長接受half pay
‹ 上一主題|下一主題