用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大資優計劃的:數學智力遊戲/超乎想像的數世 ...
go

中大資優計劃的:數學智力遊戲/超乎想像的數世 [複製鏈接]

龍德義:數學智力遊戲    同  劉智軒:超乎想像的數世界  , 邊個比較好呢?請賜教
   2    0    0    0

分兩期去讀便是。課程各有不同 可上網看。難説好壞,都是扩阔視野!

回覆:abcd0001 的帖子

請問如老師推薦價錢會平啲嘛?

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問如老師推薦價錢會平啲嘛? +

原帖由 唔該 於 13-01-06 發表
請問如老師推薦價錢會平啲嘛?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 miriam 的帖子

無得平.........  ,miriam,妳知唔知道,佢哋會唔會比評估報告比家長同學校知個結果咁呢?唔該miriam

請問樓主的孩子考了入學試未?

學費大小同價!識人都冇折。(基本上所有申請都有老師推薦。有 financial assistant 可申請。)

中大不是人人都收, 報名要學校填報, 每科都是取該科優異生(來申請的都是)。評估報告是不會交比家長同學校。

中大只會通知 你申報的課程取錄與否,而且基本上每季報名也要再評估及申報或更新資料。

希望解答到你的問題啦。

回覆:abcd0001 的帖子

很清楚及明白,謝謝你!

醒目開學勳章 王國長老

abcd0001 發表於 13-1-8 13:20
中大只會通知 你申報的課程取錄與否,而且基本上每季報名也要再評估及申報或更新資料。
我打算再幫囡囡報所以打左去中大再問.

負責人講 (聽聲好似係 Dr. Chan) 2012 冬季課程做左 assessment, 今次 2013 春季課程可以唔做, 如果家長想重做都得, 只要係表格上寫想重做 assessment, 之後會再通知邊日做.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

老實講次次做都幾辛苦而且在短時間收集的數據也沒太多變化。

所以他們是大約一年評估一次的而且只是你申請的學科。第一次是全科,隨後視乎你申請。其他時間是"申報或更新資料"

第一次報名中大的家長,我建議去聽在同一時間的 parents talk.

有很多關於課程的資料 辦課程的忠旨等。老實講 3000幾一個課程都幾貴!上得幾年,加埋十個儿個課程都幾皮嘢!知多D 好D !

醒目開學勳章 王國長老

abcd0001 發表於 13-1-11 10:27
老實講次次做都幾辛苦而且在短時間收集的數據也沒太多變化。

所以他們是大約一年評估一次的而且只是你申請 ...
所以我唔會再短時間做多次assessment, 囡囡都記得 d 題目, 做黎都無意思.

醒目開學勳章 王國長老

abcd0001 發表於 13-1-11 10:36

第一次報名中大的家長,我建議去聽在同一時間的 parents talk.
聽左架喇, 上次唔收, 今次再選上次無揀既科黎報, 再唔得就算數.

abcd0001  祝好運  發表於 13-1-11 11:00

引用:Quote:abcd0001+發表於+13-1-11+10:27+老實

原帖由 miriam 於 13-01-11 發表
所以我唔會再短時間做多次assessment, 囡囡都記得 d 題目, 做黎都無意思.
用同樣的問題做測試,我覺得有問題喎。。。。。大家覺得嗎?

像這一類型的趣味增潤課程,很好!很好!本來我兒想報數學與藝術那個,後來報了重尋香港古文化。
...

引用:Quote:abcd0001+發表於+13-1-11+10:27+老實

原帖由 miriam 於 13-01-11 發表
你點知次次評估都是相同題目?你女考過多次了?

引用:回復+miriam+的帖子 第一次報名中大的家長

原帖由 abcd0001 於 13-01-11 發表

…聽過陳博士兩個talk, 一個免費,一個要俾錢(就是一邊等仔做評估時那個),我好受落,但我老公就話博士好有江湖賣藥feel喎…

............................

回復 fion6406 的帖子

大家講清楚 知多D 好D !
江湖賣藥 ?ok la.

if you dont like or have other choices, you can leave. But it is really limited choice for primary level.

引用:回復+fion6406+的帖子 大家講清楚+知多D+

原帖由 abcd0001 於 13-02-04 發表
回復 fion6406 的帖子

大家講清楚 知多D 好D !
唔係唔like, 亦唔知道還有什麼選擇。只是阿仔在我兩老眼中唔覺資優,只是學校話推薦佢,意料之外地中大又收咗。作為媽媽有人賞識阿仔是高興的,只是老公不以為然啫…。已完冬季課程,春季也有報…。阿仔剛讀的就是數學遊戲那個,就是玩類似幻方、捉棋、紙牌、砌積木(但又唔係坊間買得到的紙牌、棋、積木)。其實個課程都係俾小朋友玩下輕鬆下啫。我一直無乜刨過資優既嘢,也是近排至睇呢一版……乜原來小學資優生無乜 課程讀既咩?

abcd0001  for primary level, only CU has a systematic program  發表於 13-2-5 10:01
‹ 上一主題|下一主題