用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 學費
go

York 學費 [複製鏈接]

請問大家知 york 的學費, 雜費是多少錢嗎?
我知學校仲有d班是額外比錢, 又是怎樣的?
   4    0    0    0

我都好想知道~~打算明年去約克讀K1,但傳聞好多雜費,令我有點擔心

是呀,學費 $4400, 雜費 (如: 書簿,茶點,借圖書等)約$500,仲有d 課後自由參予的班,聽說加埋預 $7000 多,仲有校車費.....
請問有冇 York 的家長可分享一下

回覆:cwpoon 的帖子

12/13 學費國際班$4600 本地班$4000       校車大約1250
書包及餐具袋$193
毛巾盒連杯碟$83
上學期雜費$2168
上學期茶點費$2310(共6個月)
書簿費 Total: $2163
包括:
中文課本:
快樂學習成長系列幼兒班教材共6本 - $258
普通話課本:
童唱童學普通話連鐳射光碟第一、二冊 - $252
英文參考課本:
共6本 - $269
中英文補充練習:
English:
1) English for Kids Book A – C $63×3 $189
2) English for kids DVD (A-G),(H-N), (O-T), (U-Z) 99 ×4 $396
3) My First ABC Writing Book 42×3  $126
4) Pearson 1 year online ‘Bug Club Readers’ Subscription Fee $90
Chinese:
1) 語文識字活動練習 $42×2 $84
2) 語文識字練習 - $42
Mathematics:
1) My Shape Book $42×2 $84
2) Printing Readiness for the Preschooler $42
3) My Number Book - $42
4) My Number Writing Book - $42
Music:
1) Songs for Children Book 1 - $42
Nursery Rhymes:
1) English Nursery Rhymes Book 1 - $53
2) English Nursery Rhymes DVD (N1) - $99
中文兒歌:
1) 中文兒歌篇第一冊 - $53
以上大約統計 唔知會唔會再加價

setosonia  好詳細, 感謝!!  發表於 12-12-18 23:57
Eunicewyf  i want to know it, thx a lot!  發表於 12-12-14 16:12
cwpoon  好詳細呀, 謝謝!  發表於 12-12-13 10:24

平均咁計,以上預大約6千一個月

我覺得以家avg $6000 per month..

以我所知,明年國際班學費已加到接近五千,而且一年交足十二個月...

仲貴過大學學費。中文大學都係42100一年。
York國際班$4600*12=55200一年

setosonia  好貴, 希望物有所值  發表於 12-12-19 00:01
Marco2010  原來中大學費十幾年都不變  發表於 12-12-13 13:46
Jane1983  真係呀!  發表於 12-12-12 19:59
luckyveronique    發表於 12-12-12 19:54

Wow.... York 好似仲有d 課外班,如: phonics, English class etc, 有冇人知道又要幾多錢?

Wow.... York 好似仲有d 課外班,如: phonics, English class etc, 有冇人知道又要幾多錢?

原來 cherryird 係 york 的家長呀, 可以分享多d 嗎? 如讀上午班, 下午會否有d課外活動可參加? 因為我覺得小朋友搭校車來回 2 小時, 但返學只有 3小時

其實雜費及茶點唔係一定要join或買的, 你可以只買你想要嘅item, 茶點可以自備的, 而交12個月學費方面, 我小朋友之前讀PN那間今年(2012-13)已經開始係, 我諗好多學校嚟緊都會改要交12個月....

因為我住得唔係咁近, 我諗搭校車是 1 小時, 即來回 2 小時, 但返學只是 3 小時........係咪太唔值得呢?

又想請問主流班的 中英普課堂係點分配? 會注重邊樣多 d?? NAT teacher 有幾多日? 係咪所有英文堂都係 NAT?

不過現在煩惱緊讀家附近的 international school 英普班, 一或讀 york主流班 (要搭校車, 我想要 45 mins, 因為應該有好多站)

真係幾貴
‹ 上一主題|下一主題