用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇09小朋友出年repeat K1?
go

有冇09小朋友出年repeat K1? [複製鏈接]

正在煩惱中...

2    0    0    0

回覆:有冇09小朋友出年repeat K1?

考到心儀學校,會!

點解要repeat K1?

小朋友0909, 而家讀緊學費貴嘅英普班,daddy覺得男仔做大b好,於是今年再考半龍嘅TT IK1,而家收左,我自己煩惱因為TT平又英普,不過我小朋友發展正常,可以照同年讀上,9月真係超超大仔,如果佢係0911或0912,我會ok做大仔的。個人都喜歡TT。唔知阿仔轉校又喜歡嗎。
而家間貴英普,各方面不過不失。

py84ko 發表於 12-11-24 06:13
點解要repeat K1?
應該係因為今年係年尾超細b, 如果考到心儀學校,有些人會選擇明年repeat做超大B。
我仔仔係2010年11月baby, 有需要我都會咁做。不過我在forum都見過有家長開初係咁唸,但到考到心儀後又覺得孩子現在讀得幾好又開心,最後唔轉。比著我就會轉,如果對佢將來好的話(例如轉一條龍或考P1有幫助)。而且小孩大啲handle考P1都應理想啲。最怕係少咗個quota俾佢高中repeat (如果到時有需要的話).

請問係邊間轉邊間?

引用:考到心儀學校,會! +

原帖由 彈弓狗 於 12-11-24 發表
考到心儀學校,會!
唔介意share考到邊間嗎?你小朋友09年幾月呀?

0911 細 b, 現在讀緊學之園 k1, 很開心, 但性格很慢熱, 現在讀得非常開心, 今年年考了 KV, SC, 民生, 培正 和 GOOD HOPE......
收左都唔知讀唔讀好, 她現在很開心, 但又真係怕細 B, 將來考 P1 又唔夠大 B 黎 .....

manyserene    發表於 12-11-24 14:04

引用:0911+細+b,+現在讀緊學之園+k1,+很開心,+但

原帖由 rabbit.melody 於 12-11-24 發表
0911 細 b, 現在讀緊學之園 k1, 很開心, 但性格很慢熱, 現在讀得非常開心, 今年年考了 KV, SC, 民生, 培正  ...
好明白你的感受...

LITTERSTAR: 我同你一樣,09年10月超大B考到TT 國際,呢排都有考慮,因為現在K1都讀得唔錯,但睇完升小果方討論區之後,就不再猶豫決定做超大B,讀書流流長成廿幾年,讀多年怕咩,我相信對升小大B細B差距仍大。如果你都決定讀TT,我地就可以做同學仔喇~

回覆:littlenstar 的帖子

我都諗緊,而家開始in,不過未必有offer,係唔係值得呢?

引用:LITTERSTAR:+我同你一樣,09年10月超大B考

原帖由 misshoiyi 於 12-11-24 發表
LITTERSTAR: 我同你一樣,09年10月超大B考到TT 國際,呢排都有考慮,因為現在K1都讀得唔錯,但睇完升小果方 ...
Misshoiyi: 多謝你!太好了,找到一個同學仔

回覆:littlenstar 的帖子

09年10月女仔,淨係考左1間k1,等放榜中……如果收一定repeat做大B

回覆:Margaret66 的帖子

邊間心儀學校呢?

我個囡09 /11 ,一早打算repeat k1 等佢做大B,一來細b考心儀學校唔收,二來我覚得大一年學野方面理解好啲!

引用:Quote:原帖由+彈弓狗+於+12-11-24+發表考到

原帖由 littlenstar 於 12-11-24 發表
唔介意share考到邊間嗎?你小朋友09年幾月呀?
09 年11月,今年in 4間,都未有結果,咁你上年有無報tt? 今年先報? 我上年in 過tt, 呀仔in 個陣剛兩歲,成舊飯咁,我反而無諗過今年再報。

其實今年再考,係因為個d學校舊年夠歲數考,今年再試,身邊都有小朋友係同月份又唔會讀多年的,唔知到時自己個件慢人地一年會點呢?!

引用:Quote:原帖由+littlenstar+於+12-11-24+發

原帖由 彈弓狗 於 12-11-24 發表
09 年11月,今年in 4間,都未有結果,咁你上年有無報tt? 今年先報? 我上年in 過tt, 呀仔in 個陣剛兩歲,成 ...
TT舊年有報主流班。今年報英普。
都有諗小朋友慢同年一年會點...

09 年11月女B,今年暫in了3間,都未有結果..... 我上年/今年in TT 佢都是一舊飯咁(daddy陪),反而KV, GH好似OK! 不過世事好難講, 有bingo信在手才諗。

今年再考原因是舊年只有屋邨K1 AM offer,但我對學校有些不滿,好想轉校。本身想in K2, 哎! 大把人等, 不如今年再戰江湖

引用:邊間心儀學校呢? +

原帖由 littlenstar 於 12-11-24 發表
邊間心儀學校呢?
KV ar! 好想好想阿女入到呀!

引用:09+年11月女B,今年暫in了3間,都未有結果.

原帖由 minniebaby1126 於 12-11-25 發表
09 年11月女B,今年暫in了3間,都未有結果..... 我上年/今年in TT 佢都是一舊飯咁(daddy陪),反而KV, GH好 ...
Same same case wor

第二年的努力,祝大家成功! 重有冇0909或0910做超大仔呢?

‹ 上一主題|下一主題