用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問沙田培橋同協恩呢2間的分別?邊間好呢? ...
go

請問沙田培橋同協恩呢2間的分別?邊間好呢? [複製鏈接]

如題,多謝!
   3    0    0    0

回覆:請問沙田培橋同協恩呢2間的分別?邊間好呢?

我諗冇人唔揀協恩,仲要唔使錢

培僑無宗教。協恩聖公會。垃培僑直上中學。協恩不是手

回復 brima 的帖子

Agree. Especially if you get a good chance to study in Heep Yunn School.

謝謝各位的答复,咁協恩是不是一間真正“教好”學生的學校,而不是教“好學生”的呢?

我會選擇協恩

協恩女校,女仔之間互相比較,比男女校更甚
樓主思路有別於一般家長
入得協恩一定係家長教出之"好女孩",學校只教"學習"同考試

醒目開學勳章 貢獻勳章

avamum 發表於 12-11-20 09:21
謝謝各位的答复,咁協恩是不是一間真正“教好”學生的學校,而不是教“好學生”的呢? ...

但如果你想"教好" 學生,你要多了解培僑所教出嘅,係咪你要嘅先!

恐龍家

回復 小曳人 的帖子

培僑教出來是怎樣﹖你是家長﹖

ccycsy    發表於 12-11-20 11:24

701003 發表於 12-11-20 11:06
協恩女校,女仔之間互相比較,比男女校更甚
樓主思路有別於一般家長
入得協恩一定係家長教 ...

協恩成績好名氣大, 係一線名校.學生都是品學兼優.
培僑成績一般, 名氣不大, 之前中學生既成績同品行都好參差不齊. 不過近年來的小學學生成績同品行都提昇了, 始終係新學校, 需要時間去改進.
我自己好喜歡培僑. 不過如果兩間揀, 我還是會先揀協恩.

我估99% 既家長都會揀協恩.

回覆:小曳人 的帖子

我都很想知培橋有什麼問題?

醒目開學勳章 貢獻勳章

miuchung 發表於 12-11-20 11:12
回復 小曳人 的帖子

培僑教出來是怎樣﹖你是家長﹖

我唔係,但領教過培僑學生,亦同去過視學嘅老師分享過,只能夠講:極認同視學報告對課堂情況嘅描述!
當然,係我個人要求問題,接受唔到... 學生唔識尊重老師/同學
恐龍家

回復 小曳人 的帖子

我小朋友是培僑的學生,我見其他同學都好乖巧亦懂得互相愛護,好似亞仔老師近日病了,亞仔寫心意咭比老師,希望佢身體健康同加油添,你說的情況是否數年前,因聽講換校長前,學校係free D,近日還有尊敬師長活動,可能以往有個別情況,整體來說,當日自行第一志願的津校收了我小朋友,我沒有選,現在要我再選,我也選培僑,語言環境真的好,不能與一般津校比較。 記得家長會,校長宣布中六公開考試成績時,充滿信心地向家長說,希望你們都覺得沒有選錯學校。還說,如果學校不能影響你小朋友,是校長、學校失職,影響小朋友是態度行先,其次才是智識。

另外,學校都比想像中嚴,著錯校服要記名及寫手冊。

回覆:小曳人 的帖子

其實吾係好明點解你會話學生吾尊重老師同同學!我既仔同老師及同學既互動都好好,但係學生都比較活躍,幾多跌跌撞撞咁!我自己好鍾意!

其實好多小學小息都未必准出操場,玩波,跑跑跳跳,但培僑佢地自由度好大,可踢波、打籃球、跳繩、玩遊戲、捉棋、去圖書館等。

阿仔班既課堂秩序吾覺有大問題,老師有安排我阿仔好多咀既換位,跟文靜女孩坐一齊,上堂小左講野!

JadeW 發表於 12-11-20 11:46
其實吾係好明點解你會話學生吾尊重老師同同學!我既仔同老師及同學既互動都好好,但係學生都比較活躍,幾多 ...

我估佢係講多年前既情況. 多年前既學生成績品行確是比較參差不齊, 因為我有朋友之前教過培僑, 係佢話我知. 但轉校長後學校著重了紀律, 而新收的小學部學生都是比較乖巧. 校長在簡介會也有坦白講出此情況.

醒目開學勳章 貢獻勳章

對唔住,我唔係想抹黑學校,呢d係第一身經驗加同老師朋友分享,再加視學報告亦有所提及,我先會咁講,大家就當個別學生嘅問題啦,間間學校都有唔好嘅學生,係我運氣唔好!
但,足以令我唔報此校!

恐龍家

培僑換了新校長, 學生既品行同學術都提高了很多, 而且由新校長開始, 選的小一生標準似乎已跟先前的校長不同, 好強烈地感覺此校長是很著重學術的發展成績. 因阿仔由 1ST IN 至 2ND IN 都係考學術, 而且2ND IN 都考得唔淺...加上有朋友讀緊都大讚依家學校有了制度, 小朋友在學術成績及個人責任與尊重上比起佢小朋友剛入學時改變了很多呢!

其實以前培僑給人的印象真的 MA MA 地, 學生都不是乖巧學生, 學術上亦不入流...但最近上班坐車時, 撞到很多培僑學生, 卻發現在的學生質數比數年前遇見的培僑學生乖巧, 斯文了很多.  有時學生的品行是不可能只單方面靠學校, 家庭的教育亦很重要吧!

‹ 上一主題|下一主題