用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入名校天時地利人和(真實個案)
go

入名校天時地利人和(真實個案) [複製鏈接]

0    0    0    0

請先不要介意, 其實考中學, 學校已預計到應考生既學術水平, 中學已收到教局一份LIST, 是所有APPLY者既排名先後次序,而家長好少會參預到升中面試當中,津校亦多數設一些英/中題目, 考小6生臨場表現, 英文&普通話能力.

可能小朋友有個人之處, 而被校長賞識, 不是靠一點運.

Primary or secondary school

回覆:入名校天時地利人和(真實個案)

打風落雨會冇一半人?依家父母咁緊張子女升學,除非學校因黑雨擇日再賽,否則家長博埋條老命都帶仔女去in啦

law_panda  Agree.  發表於 12-5-28 16:45
stseng    間學校打風定黑雨都仲搞interview?  妄顧家長、學生安全, 教局會批準佢甘做咩??  發表於 12-5-28 10:08
williskg  Agree  發表於 12-5-26 22:43
ANChan59  可能講緊金融海嘯  發表於 12-5-26 11:58
恩盈    發表於 12-5-25 23:36

我只看到講大話入到心儀中學的家長,建立一個極坯榜樣而沾沾自喜的家長。

孩子學到甚麼?

chunyatmama  Can't agree more!  發表於 12-5-28 16:42
stseng  Agree   發表於 12-5-28 10:04
恩盈    發表於 12-5-25 23:36
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

入到名校只是開始, 小朋友學會珍惜名校的師資及資源才是重要。

全文已有前言不對後語!
睇完都唔知個小朋友究竟喺考小學?中學?插班?
幼稚園有分全級第幾?校長信個家長講在幼稚園有精英班?!我對這位校長嘅分析能力。。。。

ANChan59 發表於 12-5-25 22:25
我只看到講大話入到心儀中學的家長,建立一個極坯榜樣而沾沾自喜的家長。

孩子學到甚麼?
家長提早幫小朋友入社會大學!等小朋友知道原來唔駛讀書,呃呃氹氹就可以攪掂囉!

Sandy_Wong  引導小朋友行正路好緊要.---------身教勝於言教.  發表於 12-5-31 12:58
恩盈    發表於 12-5-25 23:37

引用:我只看到講大話入到心儀中學的家長,建立一

原帖由 ANChan59 於 12-05-25 發表

孩子學到甚麼?
校長唔係傻嘅,點會咁荒謬的話都信。為人父母,從來只會為孩子的努力和成就感到光榮,又會有父母怪到為邀功而去抹殺孩子所付出的一切,真係一百歲唔瓜都有新聞聽。

引用:全文已有前言不對後語! 睇完都唔知個小朋

原帖由 pooh仔 於 12-05-25 發表
全文已有前言不對後語!
幼稚園有分全級第幾?校長信個家長 ...
我估樓主朋友吹水,自吹自擂點安排入到名校甘 ..... 內容真係有 d 不合情理

pooh仔    發表於 12-5-26 13:25

引用:全文已有前言不對後語! 睇完都唔知個小朋

原帖由 pooh仔 於 12-05-25 發表
全文已有前言不對後語!
幼稚園有分全級第幾?校長信個家長 ...
我估樓主朋友吹水,自吹自擂點安排入到名校甘 ..... 內容真係有 d 不合情理

王國長老

引用:打風落雨會冇一半人?依家父母咁緊張子女升

原帖由 JustAParent 於 12-05-25 發表
打風落雨會冇一半人?依家父母咁緊張子女升學,除非學校因黑雨擇日再賽,否則家長博埋條老命都帶仔女去in啦 ...
我亦如此想。

幼稚園有精英班???
url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆:andyc2001hk 的帖子

Noted

You still think you and your friend's mindset and value system are correct.

Good luck to your kids.

stseng  x 100!!!  發表於 12-5-28 10:17
manmanchubb  x4  發表於 12-5-27 15:28
chunheimama  x 3  發表於 12-5-27 12:25
conniechan125  x2  發表於 12-5-27 12:18
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果間學校轉了直資才出名, 而本來無咁出名, 我有點保留..  如果真的是大熱名校, 就一定是未轉前都咁出名, 仲係呢兩年才轉, 試問有邊間真名校會未轉前無咁出名, 轉了才出名??

如果校長一聽你講甚麼就信甚麼, 就真的有點奇怪了, 一間身經百戰的名校校長, 會咁易俾你吹水吹到?

我真係從來沒有想過會在小朋友 portfolio 做手腳, 即使沒有人核實, 有就有, 冇就冇, 如果唔係都唔會咁辛苦去考呢樣考嗰樣...作假作到小朋友的 portfolio, 真係做唔出.

ANChan59  May be some left wing schools........  發表於 12-5-27 14:28

社會都墮落到呃呃騙騙叫「有急才」,長見識了;難怪有父母會和兒女爭功,原來有人欣賞。慶幸到今天為止,我也沒有認識這種「能言善辯」的高人。

stseng  Agree - 難以相信樓主會講句甘既說話    發表於 12-5-28 10:15

聽聞一些名校是會核實資料的,由其家長是專業人仕,現今網上資訊發達查正唔難!

回復 andyc2001hk 的帖子

我更加覺得你朋友完全一派謊言,

1) 之前免費時唔去爭, 轉咗直資就話名校, 啲家長又buy?  莫非比錢就一家好?!

2) 又會同一時間有咁多小朋友轉校, 仲要同一級,  讀得好哋哋那班又唔會諗轉校, 讀得唔開心又或成績跟唔到的又咁啱時去投考這校?   唔喺想轉就轉, 你估貪得意.

3) 插班是one by one interview, 學校又奌會group 埋一齊嚟見, 你估校長好得閒, 都要睇轉過嚟嘅小朋友成績如何o架!

4) 你朋友又知校長一次約見幾多? 又奌估計到因打風好多唔嚟?

莫再自圓其說, 只有越描越黑咋!!

‹ 上一主題|下一主題