用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KM
go

SC vs KM [複製鏈接]

如果著重語文發展, 應選邊個較好?
St. Catherine 英粵班 vs 劍鳴英普班

咁另外如兩個都係英粵, 選擇會唔會唔同?
   0    0    0    0

收晒?恭喜你。
真係無答案各有各好。

Mean 就大家差不多
Standard Deviation就SC高好多

我反而想km收我小朋友, 因為km好似係kv同sc 之間, 唔會太鬆, 又唔會太緊, 中英數balanced d!

Has KM released results already?

睇嚟有排揀·

回復 6# YanYanWai 的帖子

我一定會選英普班...

KM 未有result. 只係想研究下. 係啦, 好多人都話KM集SC同KV的好處。 老公好like KM, 但唔知KM係唔係只是樣樣平均,唔會太outstanding..
如果真係集SC同KV的好處,就理應唔會咁難選呀.....

原帖由 hokk 於 11-12-9 13:30 發表
我一定會選英普班...

劍鳴上/下午班時間表係一樣架, 分別只在於下午班係NET班主任, 所以唔係分英粵班/英普班. 上午班英文都係NET教

原帖由 YanYanWai 於 11-12-9 14:40 發表
KM 未有result. 只係想研究下. 係啦, 好多人都話KM集SC同KV的好處。 老公好like KM, 但唔知KM係唔係只是樣樣平均,唔會太outstanding..
如果真係集SC同KV的好處,就理應唔會咁難選呀..... ...

咁收左先諗啦,km收好少人
至於會唔會只是"樣樣平均,唔會太outstanding",可能都會架,不過我覺得樣樣平均,對我黎講,已經相當足夠

KM 家長辛苦D lor, 大少project, 仲有見到甘多家長義工就知佢好重視家校合作lor。

I prefer km because of small class teaching. Teachers can address the individual growth and educational needs of each child.

原帖由 kma0206 於 11-12-9 15:09 發表
KM 家長辛苦D lor, 大少project, 仲有見到甘多家長義工就知佢好重視家校合作lor。

我自己case,project 第一年最辛苦,因為始終第一次,都想做得好好睇睇,加上個細路又唔係點幫到手=大人做大部份,到第二年,阿仔可以開始幫到少少手,再加上可能我地有少少惰性,咁又ok輕鬆,到今年,阿仔自己做哂yeah!可惜我又再loop一次,輪到細佬要做~_~
家長義工其實ok好玩架,返去又可以同其他家長交流下,一年都係做3-4次

唔係呀, 諗緊reject時,要唔要立刻交求位信... 寫定ma..

原帖由 YanYanWai 於 11-12-9 15:14 發表
唔係呀, 諗緊reject時,要唔要立刻交求位信... 寫定ma..

我d仔無緣sc,2個都考唔到的,所以我比較唔到
我相信可以真正作到比較的,可能是由km pn轉去sc讀k的小朋友家長,不過我喜歡km 學生人數少,每班人數少,同埋有適量的功課,老師觀察小朋友入微

另一個不明白的地方是,話就話KM學生人數少,小班教學, 但教育局資料, 師生比例如下列(2010年)
SC am 1:8.5       pm 1:9.2
KM am 1:11.8     pm 1:14.8

另一個不明白的地方是,話就話KM學生人數少,小班教學, 但教育局資料, 師生比例如下列(2010年)

原帖由 YanYanWai 於 11-12-9 16:13 發表

如果一班有30人,3個老師vs 20人2個老師,師生比例係一樣的,我會prefer 後者
再講下我d仔的情況,哥哥k1時應該25人,2位班主任,一位助教,k2同k3好似都是23人,同樣2位班主任1位助教,細佬今年k1,只得20人,2位班主任1位助教

回復 8# marcuscyrus 的帖子

你兩個仔仔都係KM?
唔好意思, Edu Kingdom 好似 delete 咗 d posts, 我唔肯定你有冇提過..

講得focus語言, 英普班 一定好過 英粵班~~~
‹ 上一主題|下一主題