用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 要唔要幚個女轉校?
go

要唔要幚個女轉校? [複製鏈接]

大家好!! 我是單親媽媽, 女兒的爸爸在女兒升小學前因病離開了我們, 為方便照顧女兒我選擇當自僱, 可以下午接她校車之後回家做功課溫習

我的女兒好活潑, 對著我會坐唔太定, 但對老師好乖, 佢其實好精靈活潑, 又好有學習動機(特別是中文), 但可能因以前的幼稚園是行PROJECT APPROACH, 沒有默書, 呢幾年因種種原因, 沒有給她學術性TRAINING和EXERCISE TRAINING, 在爸爸為女兒的選擇及天主的安排下, 我的女兒獲派了一間在傳統的又高要求的女子小學, 所以我和女兒追得好吃力, 聽聞各級一科主科唔合格都要留班

我的女兒英文好差, 因英文默書唔合格, 被同學笑, 喊了一次, 因默極都唔熟又喊過, 唔好話佢, 我見到佢咁我都喊了好多次(當然佢唔見到), 最近一次佢好開心, 因為終於有8字頭, 老師仲讚佢

佢其他科OK, 但因未叻看題目就容易失分, 所以測驗全部都5X - 6X(60才合格), 由於我工作關係, 回家做功課要等我有時講完電話才可問到, 又因此做到好晚, 學校平均8樣左右功課(未計改正), 仲有要默多範圍的中英默書, 所以攪埋食飯沖洗, 都冇時間看新聞, 又要10左右睡, 佢每朝又要晨早6:10起身

今個星期開始, 我給女兒去了補習中心做功課(兩小時), 間補習社好落力(4-6:45)幚我個女溫埋習, 因老師知我的情況, 而且我女快要12月中考試, 佢地好想幚佢

我想問大家意見
1) 我個女話鍾意去補習社, 可能佢有同學陪, 補習社老師好嚴, 但個女都話OK, 佢同我講因為老師是惡那些唔乖的小朋友, 將來我應否繼續靠佢地幚手呢?

2) 若女兒在這間名校跟得吃力, 但唔高分, 要唔要轉交呢? (呢間學校有70%以上可以升中學)

請大家賜教

0    0    0    0

ADD OIL!!!!!!! 可以先埋下學期先

回復 2# haggg 的帖子

hagg,

很想给你留几句鼓励的话! 当單親媽媽很不容易.  照顾女儿外更应加倍关注自己的健康.  有个精靈活潑的女儿, 也是十分幸福的.

学习几种语文时, 常有学习上的偏重, 例如喜英恶中, 或喜中恶英的, 我想令爱偏爱中文, 吸收力大, 小学上的学习以中文为主, 学习能力应是不赖的. 不用太担心.  然这边曾有前辈提到'英语能力高' 的孩子, 狱如得天下. 如能把握好英语, 孩子的学习路途便容易多呢!

因此保持孩子有个'不抗拒英语的心, 也是初手父母的重要'责任', 简单做法是到经常到图书馆借来大量的English Picture Books, 您事忙时, 就让孩子在身旁翻阅, 看遍了图画, 慢慢地孩子便会对英语和西方文化产生兴趣, 不要看少这等谮移默化的力量.  六个月后其中的影响力便渐渐浮现的.

关于你的提问, 我个人愚见是:

1) 我個女話鍾意去補習社, 可能佢有同學陪, 補習社老師好嚴, 但個女都話OK, 佢同我講因為老師是惡那些唔乖的小朋友, 將來我應否繼續靠佢地幚手呢?
補習社的(4-6:45)时间要同时照顾约干学生, 是大家在拖时间. 若孩子态度认真, 应该在45分钟内可完成.  超出此时段, 孩子身心会疲惫不堪, 元神出肖, 大家系度'hea'吓, 浪费时间.

世事万变, 你比我更清楚, 唔好把教育假手于人. 只要妈妈不是太囖梭, 孩子必定喜欢跟你亲近. 多留孩子在身旁更好! 请专注地反思如何: 及早教懂孩子自律,自力, 上堂加倍留心. 享受阅读.

2) 若女兒在這間名校跟得吃力, 但唔高分, 要唔要轉交呢? (呢間學校有70%以上可以升中學)
名校的好处是家长们十分关注孩子的各方面发展和利益, 因此甚少问题家庭, 孩子在安定j健康的环境成长, 应是利多于敝.

虽是简短介绍,也可确认令爱十分聪蔚,讨人喜爱. 如教懂她守纪律, 生活有序, 读书学习便是轻松事矣!

Good luck!

annie

回復 3# haggg 的帖子

If this is only the start of Primary school, kids may need to adjust to the new environment, why not wait and see how it goes..

get some controls on the learning routines, e.g. know when is the test and when is the exam. Prepare the daughter about the routines and prepare her for the revision regularly, see how she be able to catch up with the learning requirements.

好感激您們的回覆
我仍是好矛盾, 又想自己親力親為, 見到女兒在自己範圍左右做功課, 但無耐地我下午4-6:30時段, 好多時要傾工事, 給她到補習中心, 他們好盡責, 補習中心內老師有要求, 但女又話喜歡.......唉!!! 好苦惱!!!

亞女的學習態度好OK, 唯是未掌握自己看題目, 默英文比一般同學辛苦, 中文佢就唔怕

現在我只能把兩母女交托給天主, 帶領著我同女兒行應走的路

抱歉不是撥冷水, 一年級的成績是如何, 未來六年的情況, 通常都不會太大改變, 因為都是同一級學生, 你女兒會進步, 人家也會進步, 除非前面個堆吃錯藥退步等你個女, 如果不是前面75%, 六年後最終不是前面75%的機會都好大.

如果第一年成績是最差20%, 可能要早點考慮轉校. 不要等到四,五年級了.

talknwrite,
THANKS !! 我好欣賞你的直言, 我都有呢個想法
請給我意見, 應看埋今次考試? 下學期考試?
萬一老師給建議是留班, 拎住呢張成績表, 會否好難轉?

agreed with annie40. 做媽媽真的唔容易, 樓主要注意身體和心靈健康,唔好畀自己大太壓力.每個人都要面對只有自己才能明白的限制,可以在限制之中做得最好就可以了.

你們真好給我正能量, HUSBAND的離開, 雖然是有預算中,因他是CANCER的, 但問心沒有估計明明1月時還很好有返工, 突然急轉要在家休息, 那時女兒仍是K3, 小小年紀的她, 好像小護士般幚手照顧

爸爸的離開對她是有影響, 幸好多年前我已給她生命教育, 所以佢好積極好正面, 畢竟對我和她來說, 要面對好多的轉變及升小一, 真的很吃力及傷心

回復 5# haggg 的帖子

haggg,

能够坦白分享自己的难处和孩子的暂时的不足, 已是位了不得的妈妈呢.

似乎補習中心佷负责,而有爱心的老师更难得, 就让孩子继续上補習, 但要多跟補習老师沟通, 让老师更燎解孩子的情绪和状况, 可以请老师多关注令爱对英语的态度和兴趣.

我也很欣赏talknwrite的直言, 然我是乐观主义者, 一二年级的差别是小儿科, 只要有良好的学习态度, 进步绝对是神速的, 不用太着眼一两次的小测验的成绩, 求学的日子很长. 是路遙知馬力啊!

这几年无论多辛苦, 也要多花时光教导女儿, 错过时机,日后更不知从何入手呢!

annie

別客氣啊.只是以前在低潮時,朋友都同我講過要面對及承認限制,然後在限制中做最好,當時覺得莫大鼓舞. 所以跟你分享.

原帖由 haggg 於 11-11-30 23:16 發表
你們真好給我正能量, HUSBAND的離開, 雖然是有預算中,因他是CANCER的, 但問心沒有估計明明1月時還很好有返工, 突然急轉要在家休息, 那時女兒仍是K3, 小小年紀的她, 好像小護士般幚手照顧

爸爸的離開對她是有影響,  ...

呢方面我都係樂天派, 有良好學習態度, 即使初小成績不太理想, 還是可以靠毅力追回的.

好明白你!!! 加油呀!

我女兒的學習態度很好!!! 佢亦開始會緊張自己的成績, 佢已開始知自己的不足, 要將勤補拙

兩年前年, 爸爸復發時, 我估計到爸爸未必可以陪我終老, 所以我毅然轉工不計較收入, 寧願轉一分準時收工近家的工作, 以可以多D時間一家三口的日子, 爸爸好堅強, 在身體尚健康的日子, 帶我和女兒周圍去(四處香港遊), 所以我的女兒和爸爸的記憶是快樂的, 時時在一起......亦因此解釋到因某些原因, 我的女兒沒有TRAIN學術性的EXERCISE或VOCAB, 最多是在我的看書講故事下成長旳小女孩, 所以今天6歲的她很喜歡閱讀, 中文唔差

我自己英文唔叻, 所以冇教佢好多, 亦冇串生字的習慣, 因此上小學要用好多時間去追, 可惜學校未必真的會咁多時間你去追, 唔得就轉校.....唉!!!! 好無奈, 又要為生活為糊口又要為小女女的心靈安撫, 又要為升小一的種種, 只好交托吧......!!!

英文差易追過中文差. 你放心都得啦.

真的嗎?
但想問, 若學校最終真的要我女兒留班的話, 我應如何是好?
我要唔要幚女在出年考定一些小學轉校?

原帖由 w_y 於 11-12-2 01:52 發表
英文差易追過中文差. 你放心都得啦.

chk pm, pls.

"佢其實好精靈活潑, 又好有學習動機"
"獲派了一間在傳統的又高要求的女子小學"

如果你囡如你所說, 我個人覺得留一年亦無妨.

原因 : 1. 囡囡的內在因素好, 可以谷上
         2. 父親件事, 對佢有心理影響, 但時
              間可沖淡的
         3 . 一間好學校難求

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 haggg 於 11-12-2 02:10 發表
真的嗎?
但想問, 若學校最終真的要我女兒留班的話, 我應如何是好?
我要唔要幚女在出年考定一些小學轉校?

真係無呃你~~

我囡囡真真正正出去學英文係小一, 到小二時已經有明顯進步, 今年小三英文科老師都讚佢英文係全班入面能力最高幾位之一.

中文要識讀識寫唔難, 但要識係唔同情況下點運用詞語呢樣先最難.

放心, 英文真係有心追並且搵到好既老師唔會係難事黎架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我同個女都努力追緊
欲速則不達
但可是現今的教育下, 跟唔上的好像是異類家長有問題, 有時叫自己放開D, 但現實是殘酷的, 學校要迫你家長要小朋友在威迫下進步, 死硬記

‹ 上一主題|下一主題