用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 南區四大天王 ?
go

南區四大天王 ? [複製鏈接]

置富始南
田灣始南
南官
寶血

怎樣選擇 ?
   0    0    0    0

根據小朋友的程度及是否自動自覺做功課. 因田始及南官出名許多功課.置始及寶血程度差不多的.

如果讀得成績好(頭六十名),四間多數都會入到Band 1中學,而南官有聯系,有位入英皇;皇仁;庇理羅士等學校,讀得不好就不用說了,四間都一樣。
海寶就有好多人會入聖公會呂明才。

原帖由 2sister 於 11-5-13 18:57 發表
根據小朋友的程度及是否自動自覺做功課. 因田始及南官出名許多功課.置始及寶血程度差不多的.

聽聞置始有數位同學,被St. Paul Boys 取錄咗,有些被港同收了,有位同學更被聖保羅男女收了兼免6年學費.

唔出其,如果這幾間學校考到全級頭幾名,一定去到這類同級數的中學,就算是同區別的小學,在這樣成績都可入band 1中學,我知道街坊有一個入了皇仁,但這學校大部份學生是去了band 2中學。
還有是要知他們入到後是否成績追得上才重要,如果是扳車邊,入到都無用。

原帖由 常樂 於 11-5-18 09:21 發表
聽聞置始有數位同學,被St. Paul Boys 取錄咗,有些被港同收了,有位同學更被聖保羅男女收了兼免6年學費.

原帖由 brianshe 於 11-5-18 14:29 發表
南區 英中中學相當弱, 所以我家住南區囝囝 小學都去灣仔.
男仔得間呂明才, 女仔就嘉諾撒; 其餘都你他區, 每間得3個位.
全區今年BAND1 161個位, 考生好似有1700人~~~~點爭呀

另外, 皇仁跟南區小學無聯繫位; ...

我本住net 11,而小兒亦填報net 11的小學,等放榜.但將在6月尾搬入南區,係咪即係話我地應該留守net 11,而唔好叩net 18的門呢?

如果是囝囝,南區Band 1只得一間聖公會呂明才選擇,其餘都是私校,所以在南區好多band 1生要派了去band 2學校,另一出路是去它區讀,囡囡就好些,有兩間選擇,但聖心大部份是原校小學升上中學,所以位也相當少,還有是中西區也有band 1生進入南區讀。

原帖由 ^O^ 於 11-5-18 15:50 發表

我本住net 11,而小兒亦填報net 11的小學,等放榜.但將在6月尾搬入南區,係咪即係話我地應該留守net 11,而唔好叩net 18的門呢?

原帖由 mio8390 於 11-5-18 18:00 發表
如果是囝囝,南區Band 1只得一間聖公會呂明才選擇,其餘都是私校,所以在南區好多band 1生要派了去band 2學校,另一出路是去它區讀,囡囡就好些,有兩間選擇,但聖心大部份是原校小學升上中學,所以位也相當少,還有是中西區也有band 1 ...

thanks mio8390, 但既然南區大部份都是band 2學校,咁點解中西區既band 1生要去南區讀書呢?

原帖由 ^O^ 於 11-5-19 10:04 發表

thanks mio8390, 但既然南區大部份都是band 2學校,咁點解中西區既band 1生要去南區讀書呢?

請問妳係咪0505既哈哈笑呀??
D人去南區既BAND 1中學係咪姐係入聖心/聖士提反咋??

原帖由 ^O^ 於 11-5-18 15:50 發表

我覺得係LOR,因我自己住南區小朋友都係出去讀書架~~

無論Band 1 或 Band 2 都要好好讀書. 因兩者都有機會入到大學. Band 3 都有機會. 每間大學一定根據成績而收生的. 我大伯的女兒是聖心畢業. 但只入到公開大學讀. 所以大伯及伯娘不開心. 因他們將女兒由一條龍直上的

進來南區當然大部份是進入Band 1學校,因為大家都是教會學校,所以會有少量學位給他們。

原帖由 ^O^ 於 11-5-19 10:04 發表

因為band 1都有差成績,band 2也有好成績,所以在band 1學校讀得差,大部份是不能入大學。

原帖由 2sister 於 11-5-19 21:40 發表
無論Band 1 或 Band 2 都要好好讀書. 因兩者都有機會入到大學. Band 3 都有機會. 每間大學一定根據成績而收生的. 我大伯的女兒是聖心畢業. 但只入到公開大學讀. 所以大伯及伯娘不開心. 因他們將女兒由一條龍直上的 ...

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 11-5-19 19:20 發表

請問妳係咪0505既哈哈笑呀??
D人去南區既BAND 1中學係咪姐係入聖心/聖士提反咋??

珀慧媽

係呀!係我呀!!

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 11-5-19 19:21 發表

我覺得係LOR,因我自己住南區小朋友都係出去讀書架~~

返放學時間會唔會好耐呢?如亞仔入到心儀小學,好似要7AM上校車喇,好辛苦啊!

原帖由 mio8390 於 11-5-19 22:03 發表
進來南區當然大部份是進入Band 1學校,因為大家都是教會學校,所以會有少量學位給他們。

IC.  明白了.

如果住南區,去東區或灣仔區讀書,一定要一早出門,因為香港仔隧道七點半後一定塞車。

原帖由 ^O^ 於 11-5-20 09:14 發表

返放學時間會唔會好耐呢?如亞仔入到心儀小學,好似要7AM上校車喇,好辛苦啊!

原帖由 ^O^ 於 11-5-20 09:13 發表

珀慧媽

係呀!係我呀!!

好耐冇見啦
今年會唔會搞生日會呀

原帖由 ^O^ 於 11-5-20 09:14 發表

妳心儀學校係西區??
我囡現在係灣仔區返學,她就7:15上校車而4:25落校車,我覺得ok的,不過她學校既功課量就真係唔係太多....
而平日既課外活動又唔太多.....

妳會搬來南區邊度呀,搬左入來搵日見下面丫
‹ 上一主題|下一主題