用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴vsSC, 轉唔轉好?
go

劍鳴vsSC, 轉唔轉好? [複製鏈接]

小囡考到SC (E/C班) 上午班, 若想她將來升讀GH,St Pual, SFA, DGJS這類小學, 應留在劍鳴 (E/C班)上午班定轉去SC好?若留在劍鳴申請轉讀國際班(E/P班)下午班, 又是否是一個好的選擇?
   0    0    0    0

SFA要考筆試, KM會有優勢d.
St. Paul係St. Paul Convent? 如果係, 入唔到SPK可以唔洗諗, 讀KM/SC都無分別. 其他果d, 睇interview表現, 好難講邊間著數d.
如果你囡囡讀得開心, 唔洗一定要轉去SC, 反正你讀SC都會出去學英文, 除左個名, 睇唔到有d咩SC明顯好過KM. 舊年有同學轉左去SC之後係咁要"lur"返KM.
轉pm, 除左作息時間, PM多net, 老師turn over rate會大d.

原帖由 elmolly 於 10-12-2 14:41 發表
SFA要考筆試, KM會有優勢d.
St. Paul係St. Paul Convent? 如果係, 入唔到SPK可以唔洗諗, 讀KM/SC都無分別. 其他果d, 睇interview表現, 好難講邊間著數d.
如果你囡囡讀得開心, 唔洗一定要轉去SC, 反正你讀SC都會出去 ...

佢地點解后恢呀?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

如果小朋友讀得開心, 你又冇不滿, 就留係KM啦!

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-2 15:20 發表

佢地點解后恢呀?

隔離班唔熟無問, 不過之前果年都有KM小朋友轉左去SC之後後悔要轉返KM, 係個KM師姐話比我知既.
唔止KM, 另外有朋友話佢地有同學仔去左SC之前小朋友好唔開心, 又係係咁"lur"返之前間學校收返.
我無抺黑SC既意思, 只係將我知既野講出黎. 我信每間學校都有佢既獨特之處, 只係睇父母點取捨.

如果你轉左我阿B就多個機會入KM. I like KM more, it seems having a more balanced cir.

原帖由 elmolly 於 10-12-2 16:08 發表

隔離班唔熟無問, 不過之前果年都有KM小朋友轉左去SC之後後悔要轉返KM, 係個KM師姐話比我知既.
唔止KM, 另外有朋友話佢地有同學仔去左SC之前小朋友好唔開心, 又係係咁"lur"返之前間學校收返.
我無抺黑SC既意思, 只係 ...

睇你留言o甘耐當然知您唔係抺黑

照你o甘講其實lur返KM只係因小朋友不捨得KM而已呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

話晒一年都有6xx人, 有人唔鐘意都好正常。我都識人讀完KM唔鐘意, K1要轉校, 人夾人啦。
原帖由 elmolly 於 10-12-2 16:08 發表

我無抺黑SC既意思, 只係 ...

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-2 16:21 發表

睇你留言o甘耐當然知您唔係抺黑

照你o甘講其實lur返KM只係因小朋友不捨得KM而已呢

真係唔知呀, 我試下八下睇下八唔八到啦.
SC大班而KM係小班, 照顧上KM係真係好d既. 如果target傳統學校, KM亦真係起各方面都平均d. Afterall, there is a name for SC.

Sorry, 我唔覺得照顧好d, KM就係將d佢地唔想照顧嘅N班小朋友放响waiting list。
原帖由 elmolly 於 10-12-2 16:43 發表

真係唔知呀, 我試下八下睇下八唔八到啦.
SC大班而KM係小班, 照顧上KM係真係好d既. 如果target傳統學校, KM亦真係起各方面都平均d. Afterall, there is a name for SC. ...

emolly,

pls check pm

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 winheung 於 10-12-2 14:03 發表
小囡考到SC (E/C班) 上午班, 若想她將來升讀GH,St Pual, SFA, DGJS這類小學, 應留在劍鳴 (E/C班)上午班定轉去SC好?若留在劍鳴申請轉讀國際班(E/P班)下午班, 又是否是一個好的選擇? ...

同之前嘅網友所講一樣 : SFA 就KM啱d
其他嘅, 好睇面試表現!
學校夾唔夾, 好睇遇到個咩老師, 小朋友同佢有無緣份~ 但平均計, KM係小班SC, 理應照顧周到少少
樓上提到~ KM out走d唔想照顧嘅小朋友~
我想講嘅係: K1嘅學額比K1少, 一定要out走d人, 但係out邊d? 如果老師要花好多時間去照顧某少數學生, 咁對成班嘅教學進度都會有影響, 而有時呢d細微嘅嘢, 面試時係睇唔到嘅! 得罪講句:如果真係有小朋友要額外時間照顧嘅, 咁out咗佢對其他人比較公平
不過~ 其實如果真係想留响KM嘅, 俾d誠意都好有機會架! 留得低嘅小朋友當中, 好多都有SC/KV offer, 走嘅多數係去SC/KV/GH/ PC etc, 所以~ 唔駛咁愁呀~ 外面嘅世界都好大好靚架!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-2 17:53 發表

同之前嘅網友所講一樣 : SFA 就KM啱d
其他嘅, 好睇面試表現!
學校夾唔夾, 好睇遇到個咩老師, 小朋友同佢有無緣份~ 但平均計, KM係小班SC, 理應照顧周到少少
樓上提到~ KM out走d唔想照顧嘅小朋友~
我想講嘅係: K1 ...

想請問, 如果小朋友是比較活躍, 有時會坐唔定, 有時亦未必會太服從, 但佢又唔扭計的, 會否適應到km呢? km包唔包容到呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Toffeenut 於 10-12-2 19:31 發表

想請問, 如果小朋友是比較活躍, 有時會坐唔定, 有時亦未必會太服從, 但佢又唔扭計的, 會否適應到km呢? km包唔包容到呢?

小兒就係個咁嘅人! 仲加埋超級硬頸, 有時會玩嘢
但係.. 老師努力整治中.. 略見成績~
相信~只要俾老師覺得聰明伶俐, 受教嘅, 應該無乜問題

我無揀KV, 因為如果呢度唔啱, KV更加難想像
SC就... 我覺得應該好dd, 但課程可能無KM嘅深得嚟平均, 同埋我唔鍾意大校..

恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-2 19:44 發表

小兒就係個咁嘅人! 仲加埋超級硬頸, 有時會玩嘢
但係.. 老師努力整治中.. 略見成績~
相信~只要俾老師覺得聰明伶俐, 受教嘅, 應該無乜問題

我無揀KV, 因為如果呢度唔啱, KV更加難想像
SC就... 我覺得應該 ...

唔該晒~

From my experience, i don't think SC is better than KM. I think only NAME is bigger than its FACTS.  SC is old and poor in campus......
KM is also good for children caring that i heard.  Don't worry too much, take it easy. Nowadays all the parents are too pushhh and too nervous la........
‹ 上一主題|下一主題