用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Your Baby Can Read係咪真係work?
go

Your Baby Can Read係咪真係work? [複製鏈接]

用過your baby can read既家長, 想問下你地既小朋友幾多歲就懂得閱讀?

有報導又話唔好俾2歲以下既小朋友睇電視, 因為會影響小朋友專注力, 你地既小朋友有呢個問題嗎?

用過your baby can read既家長, 你地會推介呢套教材嗎?
   17    0    0    0

原帖由 babyhappy88 於 10-10-7 14:13 發表
真係work! 我BB大約9個月開始睇, 好快識得d字!
兩歲幾就可以睇明4-5歲的英文書, 所以我覺得呢套教材真係令BB對睇英文字有興趣! 係一個好的開始!
而且全部係實物Video及pictures, 所以唔會有影響專注力問題!

...
我想問係邊到買呀

Tks your opinion.

原帖由 babyhappy88 於 10-10-7 14:13 發表
真係work! 我BB大約9個月開始睇, 好快識得d字!
兩歲幾就可以睇明4-5歲的英文書, 所以我覺得呢套教材真係令BB對睇英文字有興趣! 係一個好的開始!
而且全部係實物Video及pictures, 所以唔會有影響專注力問題!

...

呢套我有用,我都係 6 個月開始,佢真係識得分別個隻字的音同埋指出來

醒目開學勳章 貢獻勳章

大仔由7-8個月開始睇
12-13mth時, 仲未識講嘢, 但已經識睇d字!
我跟住教佢睇ABC.. 123
未夠兩歲可以自己拼音 (ybcr 有phonics元素架!) 我响兩歲前教中文字, 睇基礎漢語500
e+三歲半, 會自己攞起d書睇~
恐龍家

Thanks for sharing.
"識睇d字"係咪意思? 你點clarify佢真係識睇呢? (唔好意思, 無心challenge, 只係想了解多d, thanks!)

"ybcr 有phonics元素", 想知佢係點樣將phonics元素放係入面呢?

"教中文字", 你係咪好似"baby can read"咁, 文字加圖畫or 動作呢?

原帖由 小曳人 於 10-10-8 11:41 發表
大仔由7-8個月開始睇
12-13mth時, 仲未識講嘢, 但已經識睇d字!
我跟住教佢睇ABC.. 123
未夠兩歲可以自己拼音 (ybcr 有phonics元素架!) 我响兩歲前教中文字, 睇基礎漢語500
e+三歲半, 會自己攞起d書睇~ ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 balllawball 於 10-10-9 13:29 發表
Thanks for sharing.
"識睇d字"係咪意思? 你點clarify佢真係識睇呢? (唔好意思, 無心challenge, 只係想了解多d, thanks!)

"ybcr 有phonics元素", 想知佢係點樣將phonics元素放係入面呢?

"教中文字", 你係咪好似"ba ...

I have miffy's friend at home.. when I hold the card "elephant/turtle/rabbit etc", he can give me the correct animal, even before he can speak the word.

yes.. e.g. in the starter disc, it has cat/sat/pat/rat something like that~
i didnt really look into other phonics system, but my boy can read English word by himself before 2.

it's easy to find some picture+word card in the bookstore.. this is one of the thing we did.. and also whatever words we come across in daily life.  we read 基礎漢字500 after 2.
恐龍家

where to buy n how much pls?

I want to ask if I start now (BB is 16months old), will it be 2 late and doesn't work?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 baby201011 於 10-10-13 16:29 發表
where to buy n how much pls?

你望望版頭.. 有個post關係your children can read
嗰間係代理
價錢唔太清楚, 千幾

我嗰套係响網上訂嘅..
你都可以check吓d網店咩價錢先
不過聽講响代理買ybcr, 到yccr時有折
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 maymycheung 於 10-10-13 17:14 發表
I want to ask if I start now (BB is 16months old), will it be 2 late and doesn't work?

值得一試, 小朋友仲好細啫~
恐龍家

WORK!我個仔睇美國版的...他10個月開始睇,到2年歲半倒已經識哂DVD同書本的英文字,每日睇1次...到宜家3歲他都熟到唔睇啦

小曳人:你小朋友睇的基礎漢語500是什麼?是那裡買的...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mosquito_chu 於 10-10-16 01:14 發表
小曳人:你小朋友睇的基礎漢語500是什麼?是那裡買的...

你睇睇就明~
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur/article?mid=3105

各大書局都有
買套裝會送pth CD

暫時出咗4套, 共5套~
恐龍家

我都覺得好work 我阿b 8個月開始睇至歲半左右已經識哂d字 我覺得請識字不是最重要 因為遲早都會識但最重要係好早佢就明白英文是從左讀起,而且也喆識簡單拼音,所以好好,我阿b二歲半未夠已能自己讀ORT Level 1+ 的書,就算自己解唔哂都誥識讀哂

我用完Your Baby Can Read,想試下進階版 Your Child Can Read,想睇下意見,但發覺好似無人用過咁,有無人可以俾下意思!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mosquito_chu 於 10-10-19 16:16 發表
我用完Your Baby Can Read,想試下進階版 Your Child Can Read,想睇下意見,但發覺好似無人用過咁,有無人可以俾下意思!

我响一次bb展度, 要求代理俾我睇過 (佢地話平時唔會俾人睇demo架喎~)
咁.. 呢次佢地搵production公司做.. 無ybcr嗰種home-made feel 囉~ 仲有.. 如果無記錯, 佢地話多d phonics 嘅訓練
但係因為大仔當時都3歲喇~ 我無買, 唔覺得佢會學到d乜
坦白講, 價錢唔算貴, 我諗我遲d都會買俾細仔睇~
恐龍家

我以前都有用教材,your baby can read 係我最鐘意果套,真係有用架!我個女睇住佢,學會好多個英文字。

不過....因為一個好重要的原因,我停左唔用住,因為我要準備幼稚園面試。

做晒資料搜集,所有賣教材的人都原來騙我們!根本咁早就學咁多個英文字,係反而害左小朋友入唔到幼稚園架!

每日你走去同個小朋友講好多的英文字,對住單車講bicycle,對住筆講pencil,拒絕晒一切的中文,爸爸媽媽用d好唔正統的英文同個小朋友溝通。

到面試前,你會選中文面試定英文面試?

中文面試,你個小朋友唔識聽中文。表現比其他人差,同老師溝通都困難。

英文面試,你個小朋友都未必聽得明,因為我地做家長的本身英文都唔好,有d指令我地未試過教個小朋友,小朋友適應唔到。到老師用英文問父母「點解選我地呢間學校呀..?」....我真係唔識答。

baby can read 係咪work,係!絕對係!我個女當時只用左兩星期,就識得十幾個生字,兩個月真係識到四十個不同的字。

但係,抽身一諗,剛滿歲半的女兒,最重要的係大小肌肉的訓練,口語上的溝通能力,說話的安全感和積極性,和不同人的社交能力。....入到好的幼稚園為第一步,第二步才補英文能力準備上小學。

盲目使用教材的媽咪們,請先想清楚小朋友的需要。因為小朋友不會咁合作,你想佢同時學中文和英文係唔肯過你的事!

醒目開學勳章

原帖由 petunia 於 10-10-20 17:24 發表
我以前都有用教材,your baby can read 係我最鐘意果套,真係有用架!我個女睇住佢,學會好多個英文字。

不過....因為一個好重要的原因,我停左唔用住,因為我要準備幼稚園面試。

做晒資料搜集,所有賣教材的人都原來騙我們!根本 ...

但係,抽身一諗,剛滿歲半的女兒,最重要的係大小肌肉的訓練,口語上的溝通能力,說話的安全感和積極性,和不同人的社交能力。....

你搞錯喇!
邊個叫你睇完ybcr之後唔教中文呀? 個代理叫架?!

我個大仔响歲半前完成咗ybcr, 兩歲前問題學中文字
佢考SC/KV 分別用英文同中文面試, 兩間都表明只讀am
兩間都收!

但係後面嗰段好啱
教養一個小朋友, 佢嘅大小肌訓練好重要!
所以蒙特梭利嘅教學法好好, 全面照顧各方面嘅需要之外, 亦鼓勵小朋友探索.. 如果家長以為學好英語就係教好孩子嘅全部, 孩子當然會變成"怪物"啦!
其實就算係glenn doman, 都會話要學多種語言, 數學同百科..

‹ 上一主題|下一主題