用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年9 月升 p5...
go

今年9 月升 p5... [複製鏈接]

想請教大家.... 小兒 9月升五年班, 為了將來升中; 現在開始有什麼準備呢 ?  他的成績算中上. 全級 1x-2x. 數學較突出. 全級第9 . 合唱團成員, 課外戶動只參加童軍 .
請 多多指教, 感激 ~
   0    0    0    0

有無目標學校呢?
1. 直資  2.自行收生/區外-邊區

首要P.5 及P.6 上學期保持全級名次,會直接影響全港次第,係影響面試機會的一個重要因素。

最理想係林謢, 荃官, ....不過好似大想頭左...
所以希望來年盡量準備好~

原帖由 幸福 於 10-3-23 19:03 發表

依兩間都好top, 尢其係林護, 你要加油,世上無難事......

原帖由 RAYMA 於 10-3-23 21:31 發表

依兩間都好top, 尢其係林護, 你要加油,世上無難事......

請問林護好些,or KLN Wah Yan 好些?請指教!Thank you.

LW   嚴謹認真拼搏
KLNWY   自由開心自己顧自己

朋友囝囝讀緊

我囡囡明年都系 p5 ,
是不是即 P.5 上學期校內試及 P.6 上學期校內試呢 ?

原帖由 ABC-DAD 於 10-3-23 18:20 發表
有無目標學校呢?
1. 直資  2.自行收生/區外-邊區

首要P.5 及P.6 上學期保持全級名次,會直接影響全港次第,係影響面試機會的一個重要因素。

Sorry 我表逹唔清楚

A. P5上學期成績   
(B. P5 下學期  +  C.  P6上學期) 呈分試成績
D. P.6下學期                           呈分試成績
A+B 會在自行收生階段見人(TARGET 學校)
C 可以係後補資料  同埋B+C係全港次第排名嘅參數
  ---排名前面試機會相對都高
B+C+D會得出最後全港排名分出嘅BANDING1.2.3.
再進入統一派位抽獎。
4升5 .6會有好大分別吓 問下老師/師兄/姊有冇PASSPAPER比較下會清楚架啦

原帖由 kuromima 於 10-3-25 14:29 發表
我囡囡明年都系 p5 ,
是不是即 P.5 上學期校內試及 P.6 上學期校內試呢 ?

Correct, most schools require P5 and P6, but I remember DBS does ask for P4 also.

原帖由 ABC-DAD 於 10-3-25 16:10 發表

A. P5上學期成績   
(B. P5 下學期  +  C.  P6上學期) 呈分試成績
D. P.6下學期                           呈分試成績
C 可以係後補資料  同埋B+C係 ...

CHECK 清楚4/5/6成績表內容,有關做學生代表,風紀,校隊,學業成就等等有冇漏。
呀操行分好緊張(嫁)。

原帖由 幸福 於 10-3-23 19:03 發表

我家二少都是今年九月升P5,目標也是林護,第二選擇還在考慮中,到時看成績再算。

如果想讀林護,首先要保持小朋友在級內名次,如果小朋友不是讀仁立的,就必須要保住全級頭10,才有機會面試。(九龍區小學除外)另外sports好的話,就會更有利。

如果WY和林護,我會選WY,因為heritage, alumni network及exposure方面,WY必定比林護優勝。

贊同WYheritage, alumni network及exposure方面好D, 但林護的大學入讀率是100% (according to the website),  好"西"利 ??

RAYMA 係咪會報林護? 大家加油

原帖由 RAYMA 於 10-3-23 21:31 發表

小兒今年9月也是升五年班,但成績只是Band 2中間,我希望他能升上Band 1,請問各位有沒有一些好的補習中心介紹補習英,數, 謝謝!

謝謝詳盡解釋

請問第一輪自行收生, 是不是即自選學校, 請問何時開始
請問何時知道學生的 banding ?
請問何時統一派位?
統一派位, 是不是按學生的 banding 去分別派位
即如學生  banding 1 , 派的學校就是 band one 學校
如 band 2 學生, 就分派 band 2 學校 ?
會不會band 2 學生 有机會被派 band 1 或 band 3 學校呢 ?
那派的是否區內學校 ?
另外 : banding 分別, 是否以 個人5.6 年三次呈分試的考試成績, 拉 curve 之後計 banding
但我有聞, 好像會因之前的師姐考績而影响 banding , 是否正確 ? 但為何 ?

謝謝幫忙指教

原帖由 ABC-DAD 於 10-3-25 16:10 發表

A. P5上學期成績   
C 可以係後補資料  同埋B+C係 ...

多謝ABC-Dad詳盡解釋!
小兒也是今年9月升五年級(沒有直屬中學), 我知道升中成績很重要, 但除成績外, 是否要預備很多東西, 例如各樣的比賽等, 請問可否指教什麼証書或比賽成績, 學校較著重.
我現在才開始搜集資料, 什麼都不懂, 請多多指教!

詳盡解釋 可以在教育局網頁找到,多數學校亦會安排升中簡介會,BANDING 只可問自己學校攞,師兄姊之前的影響是有,學能測驗TSA亦會影響,唔識解釋,等其他bkdadMUM幫忙

請問第一輪自行收生, 是不是即自選學校, 請問何時開始
請問何時知道學生的 banding ?
請問何時統一派位?
統一派位, 是不是按學生的 banding 去分別派位
即如學生  banding 1 , 派的學校就是 band one  ... [/quote]

中英數學界比賽,區,全港,阜際代表,等等bk家長提過好多
小朋友原本強勢項目KEEP住,p4轉其他就睇人啦,資源時間等等都要考慮,揾唔揾到適合老師又係關鍵。
辯論比賽成績好似係有d學校重視嘅
如果運動唔強可以參加LCSD康文處暑假的訓練班,發掘下潛能,遇唔到伯樂,有證書,學校會覺得佢唔係死讀書。
單車,花式跳繩,排球,壁球,足毽,冷門少少嘅項目都ok架。 參考吓

原帖由 BB822 於 10-3-26 14:33 發表
多謝ABC-Dad詳盡解釋!
小兒也是今年9月升五年級(沒有直屬中學), 我知道升中http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=77&cb=11224464&n=a136fd04成績很重要, 但除成績外, 是否要預備很 ...

林護入大學的admission rate無疑已有很多年是100%了。如果敝除在原校升讀的份子,(即往其他學校讀中六的林護生)入大學比率都很高的。

在三三四學制下,中學文憑考試的成績,更能表現個別中學的整體水平。

不過大學畢業後,大家就會看到heritage的重要性了。

原帖由 bugsmum 於 10-3-26 01:16 發表
贊同WYheritage, alumni network及exposure方面好D, 但林護的大學入讀率是100% (according to the website),  好"西"利 ??
‹ 上一主題|下一主題