用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十二 (08年10月至12月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十二 (08年10月至12月) [複製鏈接]

星期一,阿仔食咗第一餐新供應商的飯盒,comment 非常之差,重餓到肚"亂"晒返黍。往年d派飯aunt都話佢好乖,通常都會成個飯盒食晒嘅,而且佢返到屋企都有話d食物好味(大部份食物)。但今年第一日就咁,我唔知係唔係真係咁差。但係如果日日都係咁,我會好肉痛,我唸下個月都唔會訂飯比佢囉!由於以往的供應商都安排了好幾年,都不過不失啦。但係就唔知點解要轉呢﹖當然,轉得好d,當然好啦﹗但係如果係差嘅就..........

唔知其他家長有無意見提供吓呢﹖

想問吓已經過咗馬路的家長,六年級學生在第一次自行選校的時候是否都是需要interview呢?謝謝!

食咗成個星期飯,阿仔都重未有驚喜,日日放學都鬼咁餓,返到屋企要即刻食snack,都唔知點算好! 重有就係飯盒的溫度,阿仔話暖暖地咋。如果天氣凍d,咁d飯盒.....唔知會點呢﹖

想問吓已經過咗馬路的家長,六年級學生在第一次自行選校的時候是否都是需要interview呢?謝謝!

Thank You Very Much, Snowbell!

原帖由 snowbell 於 08-10-12 10:00 發表
不需要interview

阿仔收到11月飯單,已經話唔要school lunch啦!但係唔訂飯的話,要日日預備不同花款便當又好頭痛......真係煩死了!
原帖由 boygirl 於 08-10-12 22:10 發表
我個仔都係喎!番到屋企猛話肚餓,上年都唔係咁!再問佢好唔好食,他就沒什麼大反應,只平淡地答我「好食」,但係上年問佢,佢反應好大的,話「好好食」的!

...

完全同意,所以先至頭痛。遲d凍嘅時候,重要攞埋件褸,唸起都驚。
乜係可以隨時停止訂飯嘅咩,唔係要成個月份嘅咩?????咁可唔可以訂兩個星期又停兩個星期呢?

原帖由 嫦娥一号 於 08-10-16 13:10 發表
我巳停止向供應商訂飯,這星期呀仔自己帶飯。
好處是:知道呀仔吃得好,發育有保證。
缺點是: 要拿多一個袋,遇上有活動,就要左右手各提一個
            、背一個。
温馨提示:飯壺焗住幾個鐘不宜放菜、瓜,最好用糙米飯,
       ...

其實,唔知係唔係慣去適應d新嘢,定係個新嘅供應商真係咁唔好,(當然我唔係好肯定地話佢係唔真係咁差,因為我真係未試食過d食物),只係得阿仔話比我聽。但係相比這兩年的程況,在此傾吓。
今日阿仔又話今日個lunch,d粉又好乾啦,又話自己加咗小小自己飲d水(當然係凍水啦),先至可以食,聽見都唔知點算。作為媽咪,當然覺得唔應該溝d水落d飯到,但係佢又好似好識解決問題咁,咁佢先可以食完個lunch同飽,咁我又點可以話佢錯呢!但係唔通由佢成日都係咁食咩???????

多謝你的回應,等我知道阿仔唔係玩先至係敢做。為有再睇多一下,再考慮會唔會繼續order飯啦。

原帖由 LKMC 於 08-10-17 21:47 發表
我個仔都係話的粉超乾,無汁,但係佢食了隻雞肶,佢話好味,本來想唔訂飯,但係佢一向都食得唔多,所以算啦,等佢捱吓,希望下年會轉飯公司

多謝賜教,我明白了。其實見到多位家長的發表後,都知道新供應商有好有唔好,而依家又知道可以隋時致電他們停飯之後,會睇情況而作最後決定了。多謝各位!!!!!

quote]原帖由 嫦娥一号 於 08-10-19 01:41 發表
訂了飯也可以停!
辦法簡便,只要致電供應商說明停飯日期,
他們會教您如何處理的了!
呀仔很開心自己可以帶飯! [/quote]

好似唔係噃,冬季套p.e.tracksuit,只需加件夏季或冬季p.e.衫就得,唔使加短褲。另外,冬季應該穿灰襪而唔係白襪。

唔該, 請問已過馬路的家長,在自行選校時是否同時需要交個靚portfolio呢﹖如果有會唔會加分呢﹖

Thanks for your reply.  Pls check PM.
原帖由 snowbell 於 08-11-12 21:58 發表
全部P.6都要做portfolio,雖然無分加,不過學校方面真係會看,今屆沒有派回給我們,上屆就有派回!
明天放12:00,後天放假啦!
‹ 上一主題|下一主題