用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 interview (7/11/09)
go

德望 interview (7/11/09) [複製鏈接]

有無家長今朝已經在德望interview,形式點考, 會問咩問題 ?? 小囡下午去考, 好緊張呀!!!
   2    0    0    0

原帖由 candykiki123 於 09-11-7 12:11 發表
有無家長今朝已經在德望interview,形式點考, 會問咩問題 ?? 小囡下午去考, 好緊張呀!!!

我今朝in K1, 9am, 相信係最早係時段.

開始時要聽簡介會, 約20分鐘, 可以2位家長一同attend.
之後就按級別去唔同樓層interview. 只可以一位家長陪名小朋友入去.

入到去, 小朋友就坐低玩玩具, 1 table 可以坐5-6人(max.), 家長只可以坐係另一邊睇.

幾位老師分別同唔同o既小朋友傾計, 相信唔難, 不過家長係聽唔到老師問乜.

之後, 老師就問我會選上午定下午校, 平日誰照顧小朋友, 會否接送返學放學或是坐校車, that's all.

走時, 小朋友有小禮物及汽球! 我個囡囡好開心, 但係我問佢老師問o左乜, 佢只係話 " 傾計囉!"

放心, 好輕鬆的. Good luck to you all !

醒目開學勳章

原帖由 bigboss 於 09-11-7 12:33 發表

我今朝in K1, 9am, 相信係最早係時段.

開始時要聽簡介會, 約20分鐘, 可以2位家長一同attend.
之後就按級別去唔同樓層interview. 只可以一位家長陪名小朋友入去.

入到去, 小朋友就坐低玩玩具, 1 table 可以坐5-6 ...

我IN 11:30am,1:00pm先完,排隊等左好耐

真係好耐喎!!!
o甘你有冇聽到老師問小朋友d咩呀?!
原帖由 jl118 於 09-11-7 13:59 發表

我IN 11:30am,1:00pm先完,排隊等左好耐

我地今日IN十點幾,十二點走~~

係幾輕鬆架,老師主要都係睇下小朋友點樣玩玩具,無咩點問問題,氣氛唔緊張架~~

我之前擔心到死呀,因為我個女一路嗌要走要走(佢好少同好怕去多人既地方~~)好彩入到房見咁多玩具(其實都係LEGO果D)已經專注哂晌玩具上面,所以先無嗌要走咋~~

SO FAR見D老師都好NICE好好,希望囡囡入到啦^^

原帖由 kinki_5678 於 09-11-7 14:41 發表
我地今日IN十點幾,十二點走~~

係幾輕鬆架,老師主要都係睇下小朋友點樣玩玩具,無咩點問問題,氣氛唔緊張架~~

我之前擔心到死呀,因為我個女一路嗌要走要走(佢好少同好怕去多人既地方~~)好彩入到房見咁多玩具(其實都係 ...

thanks for sharing! 希望大家都可以入到心儀學校啦.

醒目開學勳章

原帖由 bigboss 於 09-11-7 14:38 發表
真係好耐喎!!!
o甘你有冇聽到老師問小朋友d咩呀?!

剩係見到老師指住佢張相問叫乜名

same as my bb. Today is crowded but in good order, we met many classmates too, hehe!
Some GH secondary girls being as helpers, nice outlook and polite.
原帖由 jl118 於 09-11-7 15:08 發表

剩係見到老師指住佢張相問叫乜名

How about K2? 請問老師問甚麼問題?

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 09-11-7 15:21 發表
same as my bb. Today is crowded but in good order, we met many classmates too, hehe!
Some GH secondary girls being as helpers, nice outlook and polite.

我見到有個B攞住KG隻bear,唔知係唔係你^^

想問下你地,老師有無同你地話如果小朋友 OK 的話,家長可以坐開近門口 D 凳度?

你地又有無照做呢?

no ar, my girl doesn't like dolls, hehe! I met several schoolmates though some of them cried when parents left them and moved to adults chairs. My girl didn't cried BUT STAND on the chair as she wanted to get toys far away from her!!!

Just a site visit, we have no religious bkgd, no sisters in same school, no referee, not old girl.
原帖由 jl118 於 09-11-7 18:16 發表

我見到有個B攞住KG隻bear,唔知係唔係你^^

有呀~~ 不過我b係細b, 我坐開咗無幾耐, 我個女就想走黎同我坐, 之後老師叫返我同我女坐..

原帖由 B.B.BaBa 於 09-11-7 21:47 發表
想問下你地,老師有無同你地話如果小朋友 OK 的話,家長可以坐開近門口 D 凳度?

你地又有無照做呢?

Yes, the teacher asked me to tell my daughter and sit aside but when I told her, she immediately refused so the teacher said OK I can sit beside her and she started to ask my girl questions.  Though my girl can answer all questions from the teacher, I think the chance is not high as the teacher may think that she's not independent....

原帖由 B.B.BaBa 於 09-11-7 21:47 發表

你地又有無照做呢?

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 09-11-8 06:07 發表
no ar, my girl doesn't like dolls, hehe! I met several schoolmates though some of them cried when parents left them and moved to adults chairs. My girl didn't cried BUT STAND on the chair as she wante ...

我個女無企,不過用啲好粗佬的動作攞遠處的玩具,仲同人搶,好彩好快比我settle^^
我果組有一個B喊要家長陪,其他都好精靈,都係想女女試下,有offer再consider,呢間同我地讀咁的應好唔同!

本人對德望幼稚園的面試安排十分失望:

1.       1.  無論是索取報名表或面試當日,家長(面試日: 及其年幼的女兒)均要在校門外又窄又斜的行人路上排隊,索取報名表當日龍尾甚至排出馬路,險象橫生。
2.      2.   無論是索取報名表或面試當日,均需在室外地方等候超過一小時,影響面試表現。
3.      3.   面試前進行的講座,地方大但音響系統很差,基本上聽不見講者在說甚麼。
4.      4.   我的太太及女兒已進入面試室很久,但負責面試的老師竟說找不到我的太太及女兒,還幾次大聲呼喝我的太太說已叫了我女兒的名字數次(但我的太太卻未有聽見) ,嚇得我女兒尖叫一聲,而且負責面試的老師因而未有如面試其他小朋友般向我的女兒發問問題。

雖然德望是第一年辦幼稚園,但由於德望中學及小學校風及學術成績好,幼稚園學生可直升小學,所以很多人申請。但德望幼稚園聘請的應是較有經驗的幼兒教育專業人仕,而上述的經歷令本人十分憤怒及失望。雖然小女應不會被取錄,但本人希望德望幼稚園管理層能留意並作出改善,特別是第一年的運作。

經此一役,本人不會考慮第一年辦學的幼稚園。

As far as I know they haven't start the recruitment of the kinder teachers yet

so the teachers you see could be volunteer or their primary teachers

原帖由 siufafa 於 09-11-8 18:46 發表

1.       1.  無論是索取報名表或面試當日,家長(面試日: 及其年幼的女兒)均要在校門外又窄又斜的行人路上排隊,索取報名表當日龍尾甚至排出馬路,險象橫生。
2.      2.   無論 ...

好嘅學校當然多人想讀啦 ! 而且每間學校都有不足之處, 我對於學校嘅安排好滿意 ! 佢哋開個簡介會, 都係想各家長了解學校, 諗吓是否啱自己個小朋友讀...

原帖由 siufafa 於 09-11-8 18:46 發表

2.      2.   無論 ...

我對德望幼稚園的期望好高,雖然是第一年辦,但相信中學及小學好好,幼稚園應該唔差得去邊.
經過面試當日,安排都幾混亂,等多過做,係門口等都預左,但入到去樓梯要再等(等個演講完),入到去聽講座,都講左3-4個字,2歲多的小朋友都有點唔耐煩,我亦見到有些小朋友難坐定定,有哭等等.終於等到講完.如果這方式用於中學生及小學生便好好.
又去第2層等叫名,面試房得3間,叫左2-30個小朋友後,其餘小朋友又等,等候期間可以去看下書仔. 幸運地,我女女是第一批叫,可以唔洗又等好耐.
面試都好是但,比小朋友玩下玩具,之後問家長2-3條問題就算,唔算面試,唔可以看到小朋友的表現.可能校方心有打算,看家長背景,教徒等等(我估)???
另外,校園內唔多見兒童現樂設施,係唔係呢?
不過,以我剛剛同女女見過之前有2間名校,如st.cat,班德望小朋友的質素十分高,衣著光鮮,精靈可愛~
但st.cat等可能有經驗得多,所以安排好得多.

請問有無人知幼稚園生升小學時仲需唔需要面試? 定係直升?
‹ 上一主題|下一主題