用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 ST MARY'S vs. HEEP YUNN
go

ST MARY'S vs. HEEP YUNN [複製鏈接]

Which one is better, St. Mary's or Heep Yunn?  Please share your opinions.
   2    0    0    0

回覆 1# pianoma 的文章

St Mary's for sure ..... academically

Academic - St. Mary
Sports - Heep Yan

回覆 5# wunma 的文章

I will choose St Mary for sure.

HY is more balanced.

我個女讀過一年協恩幼稚園, 印象不好, 三頭二日就叫人捐款或買セ買乜, 初初都有捐同買, 但慢慢覺得好煩!

好似建中學禮堂, 就發通告叫家長suggest 捐3千, 4千, 5千或以上.  小朋友就叫捐3佰, 4佰, 5佰 或以上! 捐款無問題, 但做到好似打開個口袋就叫你放suggested嘅錢入去就不好了!  後來幼稚園想借中學禮堂開聖誔表演都唔肯借出場地, 但其實個幾日中學禮堂係無人用的, 老師都好無奈, 既然分得咁開同甘政冶, 就自己中學handle咗建禮堂的費用啦, 做セ叫幼稚園和小的捐錢呢?

所以我中學永不考慮協恩, 我個好女都唔鍾意讀!

原帖由 melindalsl 於 09-11-17 14:19 發表
我個女讀過一年協恩幼稚園, 印象不好, 三頭二日就叫人捐款或買セ買乜, 初初都有捐同買, 但慢慢覺得好煩!

好似建中學禮堂, 就發通告叫家長suggest 捐3千, 4千, 5千或以上.  小朋友就叫捐3佰, 4佰, 5佰 或以上! 捐款 ...

有無誇張D呀, 捐三仟,五仟以上.....
我個女由小學讀到中學都從未遇到你這樣的要求.
買下抽獎券就有

回覆 1# 午餐肉 的文章

原帖由 午餐肉 於 10-1-6 22:16 發表

有無誇張D呀, 捐三仟,五仟以上.....
我個女由小學讀到中學都從未遇到你這樣的要求.
買下抽獎券就有

路過搭訕,上年阿囡K1 都有around3次捐款,好似有部份有指定金額比人選擇性去揀,另有一個option 自已填銀碼,而指定金額有冇4個位我唔係好記得,不過一定有3個位既金額.......今年暫時都好似得funfair 要sponsor,其他既未有....

你囡囡讀咁多年都未要捐錢,真係好喇,我地第一年讀都覺得捐得幾密下...

原帖由 melindalsl 於 09-11-17 14:19 發表

好似建中學禮堂, 就發通告叫家長suggest 捐3千, 4千, 5千或以上.  小朋友就叫捐3佰, 4佰, 5佰 或以上! 捐款 ...

可唔可以講下點解讀O左一年就唔讀呀.....協幼都幾好呀~
如果唔方便就PM 我啦..

I will say St Mary's is a very bad school indeed! Many students are mean to each other, many have poor characters, such as jealousy, verbal bully, and materialistic.  於 10-1-7 00:39 發表

可唔可以講下點解讀O左一年就唔讀呀.....協幼都幾好呀~
如果唔方便就PM 我啦.. [/quote]

I really don't agree that St Mary's is academically good at all.  It only applies to a small group of top students.  The rest are very very average people in Hong Kong.  If you wish to go for academic school, you should choose some schools such as DGS, St Paul CO-ED.

當年大概係2003 or 2004 年,我個女讀K3, 他們要重建中學禮堂, 所以要幼稚園&小學都捐.

我個女派唔到一年班, 但小學校長(當年還是L姓校長)就邀請幼兒園3班頭3名小朋友面試, 因為小學都有3班, 而每班會有一個留班位, 那麽就有3個位可平均分給三班幼兒園生每班一個, 我個女當年在她的班中是第一名, 其他倆班就take 咗第一名, 但我班就take 咗第三名, 初時我和其他家長都好surprise! 好多家長都問我點解賽果咁奇怪! 我初時以為可能L校長不合眼緣啦, 但後來有PTA做家長告訴我那第3名的學生的爸爸在教统局做, 同學校有幾多接觸. 那PTA家長說唔比佢比邊個呀!!!

就這事, 我有間過幼兒園校長這是不是原因, 她就說所選擇都是由L校長泱定, 他們幼兒園無得控制. 那麼沒所謂啦, 塞翁失馬, "Yin" (sorry唔識打)知非福. 我個女在一私校讀得好top, 已in咗St. Paul Co-ed, 遲D in 女拔, 協恩已不是我的一杯茶.

原帖由 melindalsl 於 10-1-7 09:52 發表
當年大概係2003 or 2004 年,我個女讀K3, 他們要重建中學禮堂, 所以要幼稚園&小學都捐.

我個女派唔到一年班, 但小學校長(當年還是L姓校長)就邀請幼兒園3班頭3名小朋友面試, 因為小學都有3班, 而每班會有一個留班位,  ...

icic......可以上協小果幾位小朋友一直都係小學校長去"因"選既,用咩因素去考or 選小朋友冇人知,而且年年不同,不過,識人好過識字呢個道理係同阿囡interview 考kinder 時已經學識,亦都睇化哂喇,出年阿囡要in 小學啦,我都留意緊其他學校.......

你囡囡讀書咁叻,去邊都叻架啦...hohohoo 祝你囡囡順利入到心儀既學校..

响畢業禮拿了獎將,重有錯或誤會? 操行各樣成績表上是優良!!!

原帖由 wunma 於 10-1-7 10:51 發表
叩門位都有10個8個, 點解你當年唔試試呢? 如果考第一 (係咪成績表有寫? 定係老師話比你聽?), 操行又冇問題嘅, 收嘅機會理應好大.

用logic 上去想你係岩既,間間學校都鐘意收高材生,我估hy 都唔例外,但係校長in 呢班小朋友時用咩準則去揀呢,冇人知,我有聽過melindalsl 類似既case,有成績好既唔收,反而收個較差既小朋友,所以好難講問題出現係邊度,當日interview 表現唔夠人好? 唔合校長眼緣? 定後台唔夠勁????

不過,點都好啦,條條大路通羅馬,係叻既係邊度讀都係叻既

係叻既係邊度讀都係叻既

agree
‹ 上一主題|下一主題