用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邊間測聽力好呀
go

[聽/語障] 邊間測聽力好呀 [複製鏈接]

邊間測聽力好呀
BB18個月?
   0    0    0    0

峰力吧...
18個月, 可能會做VRA(聽聲望公仔), 或Play audiometry(聽聲放物)

Good luck!

但係我睇過個價錢..
同其他比峰力貴d架喎..

峰力的聽力學家對小朋友檢測耳仔都很有經驗,儀器齊全。好多版友都係去果度驗耳及配機, 所以推薦...

我覺得奧迪都好好呀
我朋友個女參加左奧迪慈善基金
就係起果到配耳機
原來佢地賣緊奧迪康d機

奧迪? 配機我就唔知...

我聽過位幾位小朋友的家長說他們做的耳模麻麻地, 大大隻又戴得唔舒服, 做完都係自己比錢返峰力做過...

平心而論, 峰力已開左廿年, 替小朋友配機的經驗豐富
尤其是為小朋友及嬰兒, 必須有ABR及ASSR等測驗配合配機
而香港不是每一間中心都會有齊設備的...

其他家長有咩意見呢?

"我係女仔"有無帶BB仔去驗耳, 結果怎樣呢?

奧廸配機ok,我個仔上個月才配左.今年edb係用這間.耳模我個仔都有做,峄力好d

原帖由 icanhear 於 09-11-6 23:15 發表
奧迪? 配機我就唔知...

我聽過位幾位小朋友的家長說他們做的耳模麻麻地, 大大隻又戴得唔舒服, 做完都係自己比錢返峰力做過...

平心而論, 峰力已開左廿年, 替小朋友配機的經驗豐富
尤其是為小朋友及嬰兒, 必須有ABR ...

我daddy是因意外失去部份聽力, 去過朋友介紹的耳鼻專家check(hk$1200一次), 很馬虎, 態度又唔好.

之後上bk 問, 去了 峄力(尖沙咀)測聽力, 我daddy對 "袁醫生" 讚口不絕, 很細心同有耐心. 而且分析中肯. 而價錢方面, 我就不懂得比較,  因我地配了耳機, 測聽力是免費的.
就service方面, 峄力是值得推薦

回覆 1# TINGMUM 的文章

我都覺得鋒力甘生做得幾好...
http://www.mybabyface.hk/200712/winglam&holam/mygallery.htm

想請教一般峰力要排幾耐先有得做?
醫生話我囡囡起碼有25%弱聽, 見議做一個睡著覺的測試, 希望有準確數據.
我排緊政府, 一月中會見下個囡, 但都不知會否安排做該測試. 我已心急到死. 因為囡囡已經3歲半了.
你們有沒有意見?

峰力...通常一個星期內有得做...平日應該重快o的

我都覺得鋒力甘生 very good!!

我都讚成係峄力甘生.我覺得連配耳模都係啦.
otic都係ok

原帖由 MRS.MAK 於 10-1-31 20:09 發表
我都覺得鋒力甘生 very good!!

您地講既係咪峰力聽覺中心?
峰力甘生...甘生係一個人?
因為我book左今個星期同仔仔check,想知係咪依間...TST愛賓大廈

峰力是一間聽力中心公司, 香港有四間中心
甘生是一個人, 一位聽力學家

另外可以找峰力楊小姐都好有經驗

可以選指定人替BB做聽力Test or 可找甘生or楊小姐跟進?我book左今個星期五(即明天)去峰力及奧迪。終合以下意見,我先選峰力做Test..等我覆返奧迪唔去先。
Thx ^^

回復 16# tammyng222 的帖子

應該是可以儘量安排特定的聽力學家跟進。不過他們不是每一天在同一間聽力中心on duty。你要打電話問下...

結果點樣呢?

同仔仔check完,做左轉頭仔果隻(VRA)暫時估計有輕至中度弱聽,對高既聲音反應比較差。但就做唔到入耳塞果種。所以check唔到係左耳或是右耳邊隻比較差。但星期二(即聽日)要重做一次中耳測驗,因剛剛既test佢唔合作。做唔到。要佢瞓覺做會準d。
如果check出係中耳有事,之後有d咩可以治療?可以改善弱聽嗎?輕至中度弱聽對未來影响有幾大?出年仔仔會上N1。有需要向校方提出佢有弱聽嗎?等校方編佢坐前d or 多點留意?
香港弱聽既小朋友多嗎?

最好比學校知, 等佢地安排前D 的位置...同埋知道助聽器是怎麼一會事...至少跌左幫你執番..

香港的弱聽小朋友, 約每1000個有3個...

明白。聽日Test完再上呢傾過。
Thank
‹ 上一主題|下一主題