用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 幾時可以自由轉冬季校服
go

幾時可以自由轉冬季校服 [複製鏈接]

凍左D, 下星期可否自由轉冬季校服?
   0    0    0    0
~easybring~

easybring,
最快要到17/11起才可以轉冬季校服,到1/12就全校一致換季。開學時,曾派發通告知會家長喎!!不過,我都擔心星期二返學會好凍(好似係呢個星期最涼個日),都唔知點算,所以我打算明早致電學校查問一下!!到時有消息就通知你啦!!

原帖由 easybring 於 08-11-8 23:12 發表
凍左D, 下星期可否自由轉冬季校服?

I'd called the school office today and they said we can help our kids to change to winter uniform if the weather is 十幾度.  I told the staff that the temperature may drop to below 20 degree celsius next week and then she confirmed me that we can let the kids wear winter uniform.

回覆 # 的文章

唔該晒. 唔想佢病. 上星期先剛病好......唔知多唔多同學陪我轉冬季. 睇埋明天天氣.  今日街上的人都轉左冬季返工啦!

~easybring~

easybring.
    你放心!!聽Camom咁講, 我都打算明日俾阿囡著冬季校服,唔通有得佢冷病咩!!呢排流感又肆虐!!真係搏唔過!!我哋一齊換季啦!!
Camom!!唔該晒!! 因為我今日打咗成日電話,學校都冇人接聽!!激c
原帖由 easybring 於 08-11-10 10:04 發表
唔該晒. 唔想佢病. 上星期先剛病好......唔知多唔多同學陪我轉冬季. 睇埋明天天氣.  今日街上的人都轉左冬季返工啦!

今日老師都會一齊放假. 所以會無人聽.

原帖由 kiumama920 於 08-11-10 15:55 發表
easybring.
    你放心!!聽Camom咁講, 我都打算明日俾阿囡著冬季校服,唔通有得佢冷病咩!!呢排流感又肆虐!!真係搏唔過!!我哋一齊換季啦!!
Camom!!唔該晒!! 因為我今日打咗成日電話,學校都冇人接聽!!激c
...

我睇天氣預測. 好似聽日最低得16度. 仲凍過今日. 咁我都同阿囝換季喇.

另外, 唔知係唔係一定要著埋校褸呢? 學校課室除唔除呢? 定著灰色冷衫都得呢? 邊樣好d同可以呢?

唔一定要著埋校褸,著灰色PE Jacket都得。

原帖由 wasyinyin 於 08-11-10 16:20 發表
我睇天氣預測. 好似聽日最低得16度. 仲凍過今日. 咁我都同阿囝換季喇.

另外, 唔知係唔係一定要著埋校褸呢? 學校課室除唔除呢? 定著灰色冷衫都得呢? 邊樣好d同可以呢? ...

chingchingb.ma,

非常唔該你嘅回應呀. 我仲想問係唔係平時校服配冬天運動外套都得架? 如果淨灰色冷衫又可唔可以呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-10 16:22 發表
唔一定要著埋校褸,著灰色PE Jacket都得。

我想請問吓,女生冬季校服係咪著白色長襪呀?係咪唔著得襪褲架?

係可以平時校服配冬天運動外套,淨灰色冷衫我就唔太清楚,因往年亞囡都係PE Jacket,再凍d就PE Jacket + 校褸,再凍多d(below 12℃)就已經著咗私伙羽絨褸。

係呀,過渡時期(即未正式換季),如果涼d我通常會同亞囡著夏季校服 + 冬季PE Jacket。

原帖由 wasyinyin 於 08-11-10 16:26 發表
chingchingb.ma,

非常唔該你嘅回應呀. 我仲想問係唔係平時校服配冬天運動外套都得架? 如果淨灰色冷衫又可唔可以呢?

只可白色長襪,不可襪褲。

原帖由 sheepmom 於 08-11-10 16:47 發表
我想請問吓,女生冬季校服係咪著白色長襪呀?係咪唔著得襪褲架?

Thanks chingchingb.ma

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-10 19:38 發表
只可白色長襪,不可襪褲。

呢個..我讀左一年都唔知. 真係唔該晒 chingchingb.ma

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-10 19:34 發表
係呀,過渡時期(即未正式換季),如果涼d我通常會同亞囡著夏季校服 + 冬季PE Jacket
~easybring~

嘻嘻......我仔仔係今年先讀k1. 不果呢個著法, 我褓母車個ee早幾個星期已經同我講左. 真係多謝佢.
原帖由 easybring 於 08-11-11 11:13 發表
呢個..我讀左一年都唔知. 真係唔該晒 chingchingb.ma

我剛打電話問office 老師, 佢話 "天氣凍都可以自行換冬季校服".  

smarties

哈, 我都打左, 我直接問係唔係依家可以開始換季, 佢答'係', 不果其實我今日都已經換左, 因為咁啱今日係著PE衫
原帖由 Smarties 於 08-11-11 11:50 發表
我剛打電話問office 老師, 佢話 "天氣凍都可以自行換冬季校服".  

smarties

點解我打去學校(kend road果間),接電話既人,話今日唔可以換冬季校服喎,佢話如果怕凍,就可以著jacket係外面,一間學校唔同制度?!
原帖由 雙子媽媽 於 08-11-11 12:02 發表
哈, 我都打左, 我直接問係唔係依家可以開始換季, 佢答'係', 不果其實我今日都已經換左, 因為咁啱今日係著PE衫  

我打比老師, 問佢其實可否著冬季校服, 佢話不可以, 只可著  winter jacket, 所以明天要同個仔著番夏季校服

原帖由 yu_baby 於 08-11-11 13:47 發表
點解我打去學校(kend road果間),接電話既人,話今日唔可以換冬季校服喎,佢話如果怕凍,就可以著jacket係外面,一間學校唔同制度?!

咁奇? 唔同人有唔同答法? 如果聽日天氣都係同今日一樣, 我估我都俾我仔著冬季校服. 佢今日著PE衫, 我都同佢換左冬季PE衫了...
天文台的預測就係明天暖今天一度.

原帖由 mackyfungng 於 08-11-11 13:52 發表
我打比老師, 問佢其實可否著冬季校服, 佢話不可以, 只可著  winter jacket, 所以明天要同個仔著番夏季校服
‹ 上一主題|下一主題