用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB係細女,interview 唔知點算!
go

BB係細女,interview 唔知點算! [複製鏈接]

bb得18月大, 10月就係幼稚園interview的日子,真係好擔心!請大家分享一下經驗!ths!
   0    0    0    0

係咪12月細B呀?我女女都係,當時我都好擔心,不過離10月仲有3,4個月,原來跟住落黎既語言發展可能會幾快既,當時in K1只得l歲10,不過都總算有問有答,但去到某名幼園時就較緊張,可能佢feel到媽咪緊張啦, 同埋實在太多人,排隊又排隊,排到就比張枱你6個小朋友 - 玩lego la, 下, 大佬邊有玩得咁快? 氣氛一D都吾輕鬆既,吾少細路哥喊到V嘩鬼叫, 我個女吾喊都偷笑la, 仲話:媽咪,有人喊呀!
所以in時放鬆D,佢地都會表現得自然D架.

細B吾一定吾講, 大B亦吾一定講, 上次in時位teacher話,就算大仔識講,in時好多都吾出聲架.
真系吾到你話事. so relax la.

Li幾個月,多D同佢傾下計, 講故事, 一定有幫助. 如果諗住in名牌幼園,就要教下基本應知, e.g. 生果, 形狀, 顏色咁...記住好似玩遊戲咁,小朋友系遊戲中眞系學得最好架.

第時,你可能會賺佢太多咀添 我就系咁la, 祝你好運!

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-9 12:16 編輯 ]

係呀...真係唔到你話事架...好睇當日小朋友的情緒..感覺..同埋interview老師合唔合佢心水等等...就算你知道大約會問d乜..會做d乜...你有同小朋友練習..但係到時都唔係你話想個結果係點...
做細b...在我今年同女女去interview的經驗..的確跟大b有差...我女女又唔算大b..又唔算超細b..我女女是8月中的..但係響interview時係上年的11月..那時先剛剛2歲3個月...老實講..一般小朋友就算出生只差2星期..表現都會好唔同..可能in完之後一個月到..你小朋友已經可以做到當時interview做唔到的事..
咁當然...會有超強細b可以一早就做到..呢d都要真係好合乎天時地利人和架...so...唔洗咁擔心..睇下你同心儀的學校有冇緣啦..

但係點解你唔諗下比你bb做大b呢?即係再一年後先報~

I have the same situation.  My bb knows quite a lot of things (alphabet, numbering, colors) but she speaks very soft and even not speak in front of strangers.  She is now 20 mths old.

Therefore, I am very struggling if I need to send her to intereview learning class?  Anybody can share their experience?  Thanks a lot.

BB是11月生?
如果您想佢好標青,入學後是班上的叻女,咁可選擇先讀pn,出年再報k1。
如果您的目標是愉快學習,咁就真係無乜所謂,依家好多幼稚園是選父母多過小朋友,又有d學校唔介意細女,當然亦不會谷佢地考傳統小學。
但如果您想小朋友入讀九龍塘一些勁出名的幼稚園,請考慮您會否認同repeat的問題,他們是會要求一些細仔細女repeat k1的。
如果您是全職媽咪,小朋友又鍾意讀書,咁就乜都唔係問題啦!
我小朋友也是11月生,現在k1,是班上最小的(仲要是男仔),當年考幼稚園全部成功,但讀書之後真的看見大仔與細仔的分別,他有不少同學比他大足足一年,可想到他的表現一直在後面,特別是社交方面。

原文章由 小朦矇 於 08-6-9 09:00 發表
bb得18月大, 10月就係幼稚園interview的日子,真係好擔心!請大家分享一下經驗!ths!

Radiomama,

My case is exactly the same as yours. My son is a small boy and he suceeded in all interviews last year. He is now in K1.

He's not the smallest boy in class but still you can see the difference between the younger ones and the older ones. For my son, it's not the social skills that are behind but his motor skills.

小朦矇:

I do think that being a 大仔 is better than a 細仔. Since I don't insist on having my son going to famous schools, I just let him be. But if I wanted him to go to famous schools, I would have him repeat K2. A lot of the famous schools won't consider small children. You may want to take that into account.

Radiomama,

What's your plan for your son's primary education? Is he your only child? Mind to share your view with us?

幼稚園面試真的不用上面試班,多與小朋友聊天就可以。

唔識講也不用擔心,識示意(手指指)也可應付,最緊要面試當日情緒穩定,唔好遇著極"眼訓"的時間。

細仔的教育planning是先講後寫,因他們的小肌肉始終差d,逼佢寫字好快會抗拒,反而同佢講多d,提升表達能力,在課室裏自然應付自如。

整個k1我們只做連線練習及塗鴉,最近一星期開始寫字,由簡單的 I, X, L 開始(不要順alphabetical order); 另外剛開始玩bingo及棋類遊戲,而他亦愛上玩加數(subtraction)。You see, 其他大仔大女早半年至一年已學曉這些"遊戲"了!

至於小學呢,會隨大隊報直資及私立的小學,但一些極重學術要求的學校就不會考慮。(人地小學也不會考慮仔仔。 )

細仔細女是起步點較低,家長在一開始有責任了解這遊戲規則,落場後不合理地逼令子女repeat,是家長不好; 一味說子女還細不會影響心理,是自欺欺人的想法。

長篇大論,還望細仔細女的家長(指11月及12月生的)在憂心報k1及面試前先想一想。至於8-10月生的,不用擔心,他們通常是起跑時較慢,半年後可以追趕到大仔的表現。至於1月生的,當然更不應勉強早一年入學,入到都好辛苦! (天才除外)

原文章由 bbone 於 08-6-10 11:30 發表
Radiomama,

What's your plan for your son's primary education? Is he your only child? Mind to share your view with us?

Radiomama,

Thanks.  I think your comment is very fair.

My girl was born in mid Nov and will be going to K1 this Sept. at HK preschool.  I felt the same last year and she couldn't even get in her 2 brothers' kindergarten.  She speaks only English and of course rejected /put on the waiting lists for a few kindergartens.  Don't blame your girl or y
ourself no matter what because learning is a life journey.  She will catch up later.  If there's a kindergarten takes her, fine and go ahead.  If not, wait for another year and join playgroup instead.  That's my sharing.

原文章由 小朦矇 於 08-6-9 09:00 發表

原文章由 Radiomama 於 08-6-10 11:00 發表
我小朋友也是11月生,現在k1,是班上最小的(仲要是男仔),當年考幼稚園全部成功,但讀書之後真的看見大仔與細仔的分別,他有不少同學比他大足足一年,可想到他的表現一直在後面,特別是社交方面。

Hi Radiomama,

Have been reading/listening to your views for quite a while.  See if you can enlighten me a bit this time.  I also have a Nov 04 boy studying in Victoria K1 (CWB campus).  Just like what you've pointed out, social skills of this batch of "young boy" is not that good.  Mind sharing what you've taken to improve your boy's same problem?  Thanks in advance!

Becky
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

Hi 3lamma,
我女女又係HK Preschool (Ascot), now K1, 仲係12月尾超細B. 吾知你係Ascot定Kowloon Tong呢?我都有一D經驗想share下...

吾知kowloonTong的HK Preschool進度係點,在Ascot的HK Preschool返學既第二個月就開始Reading scheme了 (咁快,在我意料之外), 每週一本中文和一本英文書,如果識讀大部份,每週換,否則就睇2週。開頭,我以為只要佢理解故事內容就得,後來從老師既comment中睇到老師真係想佢地認得D字 (又係我意料之外),開頭女女都 handle吾倒仲好吾鍾意,中文佢咪自己唸口旺背鬼左來交貨,我都由得,因為我知道開頭諗口旺係正常,背倒更令我有D意外;英文佢就背得一半半,後來英文老師發現佢係背,comment都會話佢好似係背書吾係真係認得D字喎,搞到嗰排次次都換吾倒書,令女女down down地,仲吾肯重睇添,咁我發現原來佢好想換書再睇第二本,咁我就話佢知:如果你想換書,就要show倒比老師睇你係識的,如果吾係就可能一路都睇Li本㗎啦 (我無話佢知其實最多2星期點都會換比佢既). 跟住佢先開始認真發力,但都要到下學期先開始認得少少字,咁期間我keep住同佢睇佢自己心愛的書,到而家佢先對文字開始有興趣,係吾同地方見倒D字都會自己讀下咁.
認字li樣野,我估多數大B巳經走在前面了....

而寫字方面,下學期就開始了,當時佢手仔肌肉都好似未係咁好,無嘜力水,開頭佢都寫得幾累,不過好彩佢迷上玩泥膠,自己日日玩,佢又鍾意畫公仔,穿珠仔,咁幫到肌肉發展,我都陪佢玩,到而家寫字都OK了

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-11 15:23 編輯 ]

delete delete

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-11 15:16 編輯 ]

delete delete

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-11 15:22 編輯 ]

[quote]原文章由 idy926 於 08-6-11 15:17 發表

續.........

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-11 15:22 編輯 ]

本來都有少少怨:咁細個要認字吾係嘛?但我又諗學校既課程set左係咁,老師點知你個係細B走入黎讀?就算知都吾會專登就你喎,細仔入得黎就要跟大隊la,  如果人地大B應該巳經認到好多字la,吾係學校又點會有Li個期望呢,都係因我吾了解li間學校既課程就入左黎,係家長既問題呀,咁咪自紀調教下囉。

以前吾明點解有D幼園吾收細B, 而家明晒,人地課程set左係for大B費事錯配囉!

so無論大細B,我諗決定讀K1前真係要知清楚報讀既學校所推行既課程進度(吾好似我咁多意料之外),再評估適合自己既小朋友否,如果決定比細B入讀,家長都要容許佢地有自己既步速,再因應情況配合學校去慢慢幫佢地,咁好多時細B都可以趕上架!

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-11 15:21 編輯 ]

我都有同一問題,BB超細b, 仲係12月尾,我就有個idea, 諗住今年照報k1,等佢讀完後,再考一些較深既幼稚園,當係自動俾佢repeat. 唔知各媽媽點睇

idy926,

好贊同您的想法!

細b真係要多d時間適應,我好慶幸仔仔的兩位老師完全體諒他的情況,這是萬幸。她們還安慰我不要比較、不要心急,先做好基本訓練先。

beckylui,

跟同學相處的問題是"無得逼",有同學仔討厭小兒,因覺得他常霸著老師,(今天小兒也是老師照顧下進課室的,老師跟他玩抱抱。)您說其他同學怎會喜歡呢!  還望他在k2時能跟上社交步伐!  當然我也盡量讓他多與小朋友玩,上主日學、興趣班,但男孩子不像女孩子,是不會埋堆的,所以不要將自己的經驗硬套上男仔度。

原文章由 idy926 於 08-6-11 15:20 發表
本來都有少少怨:咁細個要認字吾係嘛?但我又諗學校既課程set左係咁,老師點知你個係細B走入黎讀?就算知都吾會專登就你喎,細仔入得黎就要跟大隊la,  如果人地大B應該巳經認到好多字la,吾係學校又點會有Li個期望呢,都係因我吾 ...

原文章由 219媽媽 於 08-6-11 15:56 發表
我都有同一問題,BB超細b, 仲係12月尾,我就有個idea, 諗住今年照報k1,等佢讀完後,再考一些較深既幼稚園,當係自動俾佢repeat. 唔知各媽媽點睇

Li個係12月B既優勢,我以前都咁諗,但而家見佢handle到又讀得咁開心,吾轉吾repeat了(如果repeat K1, 佢實問長問短),,我亦吾諗住第時報D專收大B既小學。

[ 本文章最後由 idy926 於 08-6-11 16:42 編輯 ]

但係好唔好彩,如果遲一年先讀k1,bb會同金豬仔爭,到時候心儀幼稚園又未必得,到小一時仲多左競爭對手,你係我,你會點......好煩
‹ 上一主題|下一主題