用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔阿女幾歲自己出街?
go

阿仔阿女幾歲自己出街? [複製鏈接]

0    0    0    0

阿女中二,未試過亦未要求過同同學去街.

試過一兩次要求去小學老師屋企玩,米俾佢去囉。小學時期一次都冇試過。。。。。

簽名被屏蔽

P5 onward and not every activities need to accompany with the maid.

Don't too protective.

想問吓有無升中叩門信?

想問吓有無升中叩門信?

我個仔今年讀中一, 佢首次跟同學出街係小六暑假約去打籃球, 另外讀小六時及現在中一的同學會約埋去睇戲及唱K, 不過我個仔幾次都推左佢地唔去, 唔洗我做醜人話唔準去.  其實現階段我都唔想比佢與同學去唱K睇戲, 到讀中三就放心d比佢去.

醒目開學勳章

hi,

when he was p.3!!

yuk hei mun

原文章由 mance 於 08-6-6 11:46 發表
各位媽媽,妳地會幾時至比阿仔阿女自己出街(即係同d同學出街)?
其實個個小朋友都唔同,但想大概知道吓囉

妳自已幾多歲跟朋友仔/ 同學仔去街? 現在她們比我們更醒目啦, 不要太過保護呀. 管得太緊重易出事, 妳都做過小朋友. 裙腳仔/ 裙腳女的話, 妳叫他去, 他都不敢去啦, 妳咪重怕.

老實說, 要考慮很多因素:  要看看自已小朋友之性格吧. 又唔認路, 性格又怕事, 又依賴, 就遲一點放她出去, 中三後吧;  若果聽話, 醒目, 她自已又要求的話,  教識亞女保護自已. 讀書永遠是第一位.  小六就要試下放下手啦, 有時要做 project, 去同學屋企, 留在學校都要給她的.

初中生都要開始有自已之朋友圈子吧, 去下街好平常, 但要先做好功課, 溫好書. 不可以次次去,  亦不可一次都唔比去, 要放下管下, 要跟她解釋為可不准去...

我auntie 教我的. 她有個同學, 以前屋企管得很緊(60年代), 大一才准出街, 出一次街, 就給人攪大個肚. 因屋企只懂得管, 沒有教.  但我 aunit 她初中就出來見識, 因係大家姐, 比較獨立, 反而見得細面多, 知道那些可以做, 那些不可以做, 反而不會"舌底"

My daughters, from P. 6 went out with their classmates.

我的女兒今年是六年級, 第一次外出是去年暑假到沙田與同學觀看電影 (HARRY PORTER).但是自此之後, 她再沒有要求再去.

我的女兒今年是六年級, 第一次外出是去年暑假到沙田與同學觀看電影 (HARRY PORTER).但是自此之後, 她再沒有要求再去.

原文章由 Joe媽媽 於 08-6-15 13:09 發表

妳自已幾多歲跟朋友仔/ 同學仔去街? 現在她們比我們更醒目啦, 不要太過保護呀. 管得太緊重易出事, 妳都做過小朋友. 裙腳仔/ 裙腳女的話, 妳叫他去, 他都不敢去啦, 妳咪重怕.

老實說, 要考慮很多因素:  要看看自 ...

Totally agree!!!

Form 1 開始,都係兩三次,佢地10個人左右多數去睇戲食野

原文章由 木馬 於 08-6-6 20:44 發表
最好就唔好俾佢出街, 出得一次有第二次.

贊成, 唔比佢去街, 就無咁易學壞, 越出得多就會越出得夜, 有PROJECT  做都要一齊去, 死跟

同區既去同學屋企就P.6(仔),去第二d區睇戲呀去同學屋企就F.1,我會鼓勵佢地同同學或朋友去多d街,當然事前要知同咩同學去同幾點返等.......
‹ 上一主題|下一主題