用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 分享用蒙特梭利教材教育0-3歲baby同toddlers心得 ...
go

分享用蒙特梭利教材教育0-3歲baby同toddlers心得 [複製鏈接]

雖然之前團購 0-2歲baby and toddler 蒙特梭利教具 被禁止了。不過我地都可以係度分享一下用montessori教育小bb既經驗同心得。
我好好彩有好多朋友同親戚都已經有小朋友仲教左我好多招點樣去教育d bb. 所以未有bb之前已經認識蒙特梭利。不過依家bb只有4個月大。有時都唔知同佢玩乜好。因為好想教佢,唔想錯過佢任何一個敏感期。可惜坊間又無乜特別專為0-2既益智教具去啟發佢既小小腦袋。好不容易先找到 baby and toddler montessori material.  希望佢識坐之前買到呢套野啦。

[url=http://montessori123.multiply.co ... nd_Toddler_Set_2860]http://montessori123.multiply.co ... nd_Toddler_Set_2860[/url]

除左等買呢套野之外我都有買一d大個小小先玩到既。黎如音筒,粉紅塔,同棕色梯。我會比最大聲同最細聲個兩個筒比bb聽。又會比最大同最細個粒粉紅塔個bb摸。仲有最粗同最幼既brown stairs.  我老公話我係傻既洗乜咁早買同咁早教。不過 quote 翻 Glen Doman 個句啦。教小朋友係 never too early 既。小 bb 一出世就係想學野令自己能獨立為人。我做媽媽念到有乜野教咪又教下佢羅。好過你眼望我眼一日復一日浪費左0-3歲最寶貴既時間。
我同賣montessori個媽媽傾過。佢都教左我好多方法。例如夜晚係房度開燈"嘩好光呀" 跟住刪燈講"嘩好暗呀"跟住再開燈又再講"好光呀"息燈又再講"好暗呀"每晚都重復幾次去刺激佢既感觀
仲有又可以比bb 放隻手仔入暖水。話佢知係熱既。再放入凍水話佢知係凍既。
   1    0    0    0
:-D :-o

fishy,
我對montessori認識唔係咁深,想了解多d,有咩途徑呢?
My baby girl 5 month ar!我哋BB原來差唔多大 !

其實我都係試下架乍,周圍問下人點教。你有無用flash card 呀? 我有用呀。不過我一flash 佢就望第二度。再加上我老公會立即係旁邊冷笑。令我更加氣屢。哈哈。不過我會堅持架。因為我見到我朋友既小朋友好醒,好有自信,觀察力又好強。我相信係同我朋友好細個就好有心咁去教有關。

你地有時間都可以去montessori123個d  link 度睇下。可以學識好多野呀。仲有晒所有理論同玩法。我都未睇得晒呀。
我估如果我用蒙氏方法去引導bb再加埋flash card.  應該都ok 呱。
montessori 123 個媽媽仲教我係屋企每樣物件都貼一個名。目的係要比bb從小要知道每樣物件係有一個名,而每個名都有隻字。我所以又貼到一屋都係啦。哈哈。要用白色卡紙,用空色粗筆寫或print. 然後每天都抱住bb帶佢睇下摸下唔同既物件再同佢講下個名睇下隻字。

大家仲有乜教bb心得都係度分享下啦。

我個b都係5個月, 依家用緊"your baby can read", 但係只有英文字, 所以想揾啲全面啲, 其實我都係"烏吓烏吓", 係bk睇大家分享偷吓師

原文章由 fishy 於 08-1-5 11:51 發表
其實我都係試下架乍,周圍問下人點教。你有無用flash card 呀? 我有用呀。不過我一flash 佢就望第二度。再加上我老公會立即係旁邊冷笑。令我更加氣屢。哈哈。不過我會堅持架。因為我見到我朋友既小朋友好醒,好有自信,觀 ...

另外, 我覺得bb依家都係冇嘢好做, 冇嘢好玩(又未識行), 咪揾啲嘢俾bb做吓, 等佢有啲節目

真係多謝fishy比咁多料我地!!!

我己經pm咗你啦! pls check!

我嗰b就黎1歲啦,都唔知比咩佢玩,希望快d儲齊人order啦!!!

我和老公剛上完infinity children 的8小時 montessori parents course, 都學到d嘢, 覺得mont 係work 的. 我都agree 比bb feel 吓d contrast (cold, hot/ dark, light etc) 有用, 但上堂話用flash card 只是glen doman theory的一部分, 所以只用flash cards的話效果未必好顯著.

fishy, 你千萬不要放棄, 第時bb有反應時 你老公就知你勁ga la!
Jayden was born on 28 Dec, 2006

原文章由 JaydenBB 於 08-1-5 22:39 發表
我和老公剛上完infinity children 的8小時 montessori parents course, 都學到d嘢, 覺得mont 係work 的. 我都agree 比bb feel 吓d contrast (cold, hot/ dark, light etc) 有用, 但上堂話用flash card 只是glen doma ...

我都啱啱上完十二月果班,乜唔係話用flash card對小朋友發展唔好咩

我原本都book咗上堂,但嗰日突然有事上唔到!
而家有比your baby can read d slide card佢睇,但係唔知自己用得啱唔啱呀!
請問其實駛唔駛讀埋個字比BB聽口架呢?
我未買flash card ar,諗住得閒上GC睇吓同問吓佢哋d flash card點用,我唔識用ar其實!

If you bind Montessori Education, you have to give up flash card as they are mutually exclusive!

原文章由 fishy 於 08-1-5 11:51 發表
其實我都係試下架乍,周圍問下人點教。你有無用flash card 呀? 我有用呀。不過我一flash 佢就望第二度。再加上我老公會立即係旁邊冷笑。令我更加氣屢。哈哈。不過我會堅持架。因為我見到我朋友既小朋友好醒,好有自信,觀 ...

原文章由 wongvick 於 08-1-6 23:07 發表
If you bind Montessori Education, you have to give up flash card as they are mutually exclusive!

(首先,我本身是很(最)喜歡蒙特梭利的理念的!!!)

其實我又覺得唔係嘅...
我會揉合不同的教學法,各取所長啫.
傳統的montessori的確不主張用flash card, 因為不是bb主動要學,也未到bb學字的敏感期....

但我個人會用flash card 教學術性的字/百科+ montessori 的環境預備, 教數學的具體方法/教具 + montessori訓練她的自理能力+卡爾威特教育法中提到的德育方面的方向與引導 + 如:becoming your babywise (<<從零歲開始>>)中,提到要訓練孩子, 我跟住做, (e.g.: train bb 睡眠時間/ 進食習慣/ 給與的自由...) 效果非常好,而且覺得也很有道理.

最緊要是因應自己的需要和要求, 讓bb &自己都開心,自然 &沒壓力的發展&成長. 其實, 我個人認為,不一定要嚴格地規定自己stick with 1個教育方法嘅...
因為,始終沒有一個教育方法是完美+自己&bb完全可以做到的.
所以,各取長短, 自己做得輕鬆,愉快就好了.:

原文章由 meredo 於 08-1-6 02:31 發表
我原本都book咗上堂,但嗰日突然有事上唔到!
而家有比your baby can read d slide card佢睇,但係唔知自己用得啱唔啱呀!
請問其實駛唔駛讀埋個字比BB聽口架呢?
我未買flash card ar,諗住得閒上GC睇吓同問吓佢哋d flash ...

我都上咗daisy個班嘞~!
也有用緊yr baby can read, 我會得閒拎d字card同佢讀下,加深她的印象, 我會讀埋個字呀.

原文章由 JaydenBB 於 08-1-5 22:39 發表
我和老公剛上完infinity children 的8小時 montessori parents course, 都學到d嘢, 覺得mont 係work 的. 我都agree 比bb feel 吓d contrast (cold, hot/ dark, light etc) 有用, 但上堂話用flash card 只是glen doma ...

我同意"flash card"只是glenn doman的一部份咋~!!!
在flash card之前,其實都有一連串對bb5種感官的stimulation要做架. 是比bb 最basic的底子打好後,再開始flash card.
而glenn doman他們的學校/他的教學法, flash card真的只是一部份,他們也有train 體能, 體操, swimming, 音樂, 數學, 常識...
發展一個全面的小朋友~!
他們真的在訓練一個全面的小天才, 自問自己又不是要求高到呢個地步...  
glenn doman在美國有自己的國際學校, 個個好似小天才一樣!!
其實,我都好想去上glenn doman個7日班架, 佢會親自教架~!
也可以見一見那些小天才, 大開眼界啊~!!!:

原文章由 elmolly 於 08-1-6 01:46 發表

我都啱啱上完十二月果班,乜唔係話用flash card對小朋友發展唔好咩

我上果班時, daisy用了at least 一個小時解釋為何不要用flash card. 也有說到不好的地方啊.
我最初都打算放棄, 不過, 再對發展右腦的方法加深認識之後, 最後決定會用flash card方法. 現在已經差不多完成infant program的basic訓練, 好快就會開始嘞   (好心急呢~!)

I also attended the Daisy class (60 hour class). I also gave up flash card (showing the flash card to your kid less than 1 second). But we can still use the "flash card" for language teaching!

原文章由 miumiu809 於 08-1-7 20:38 發表

我上果班時, daisy用了at least 一個小時解釋為何不要用flash card. 也有說到不好的地方啊.
我最初都打算放棄, 不過, 再對發展右腦的方法加深認識之後, 最後決定會用flash card方法. 現在已經差不多完成infant pro ...

[ 本文章最後由 wongvick 於 08-1-8 12:50 編輯 ]

其實睇完哂mont d 書
英文板
都覺得可以乜都係mont, 乜都唔係mont
其實真係一套好marco的概念用於生活上
我一直有below 疑問

1. mont 的theory 有catch up concept
如果朋友仔係miss咗mouthing, 滿足唔到
到後期都有機會catch up
同埋d  research 會係early stage, bb有mont 同冇mont 係有significant difference
去到後期其實都average out performance
呢個好多mont的scholar都有認同

所以你都可以話行唔行mont 都好好像冇difference
所以呀daisy 都有用其他野去supplement 
jlec
so every single theory has缺點
我都開始睇緊其他學派

原文章由 miumiu809 於 08-1-7 20:38 發表

我最初都打算放棄, 不過, 再對發展右腦的方法加深認識之後, 最後決定會用flash card方法. 現在已經差不多完成infant pro ...

miumiu809

我agree with你

右腦有一定的野係mont冇cover
mont有 below drawbacks
1. Language training is the weakest threshold
eg no focus on langauge enviornment and need for using
2.   no focus on the training of physical education
eg moving the body eg legs/arms coordination for cognition development
3.  only focus on training part of the brain
anyway, I am a keen supporter of MONT, but lets' open up for more better enhancement of the theory and applications

http://www.youtube.com/watch?v=7YwN3N-7SMo

‹ 上一主題|下一主題