用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳 ... 邊間小學好呢 ?
go

將軍澳 ... 邊間小學好呢 ? [複製鏈接]

如題 ...

請各家長賜教 ~ thx
   0    0    0    0

我認為"將軍澳天主教小學"是區內最好津貼小學.

原文章由 kc1016 於 07-11-25 18:05 硐表
如題 ...

請各家長賜教 ~ thx

原文章由 SUSANNA 於 07-11-26 11:28 硐表
我認為"將軍澳天主教小學"是區內最好津貼小學.

susanna,
我都想知將天是否真的好?小朋友比較小會有好多問題.....
但老師會有耐心去教嗎?會常駡嗎?
會只對成績比賽好的學生好嗎?

校內詳細情況我不知道,但我認識兩位小朋友就讀此校,我見他們沒有補習,但成績很好,品行也不差.

原文章由 janetlam74 於 07-11-26 13:41 硐表

susanna,
我都想知將天是否真的好?小朋友比較小會有好多問題.....
但老師會有耐心去教嗎?會常駡嗎?
會只對成績比賽好的學生好嗎?

今日自行派位蔣天收咗, 希望多了解學校的情況

你可以到將天校網看看.

你要預計好多功課做,及默書測驗, 我有朋友告訴我知的。

iwff

原文章由 1026GORDAN 於 07-11-26 14:14 硐表

susanna,
謝謝你^^

iwff,
我都有聽聞!大抽獎要想多幾間可接受去填!所以要問下!
功課多不要緊,老師有愛心一齊捱!如又辛苦又在老師無
愛心下,6年的童年會在黑暗的日子過,我不想自已的仔仔咁!

唔知基德又如何呢?循道?
保良局wws唔知又點?但我見好多男仔成日放學
打架打到......唔知佢地校長知道無?

今日自行派位蔣天收咗, 我也希望多了解學校的情況, 點解 bk 無人開個將天topic ??????

原文章由 1026GORDAN 於 07-11-26 14:14 硐表

聽聞將天校風好好, 但就唔知老師有冇愛心, 多唔多課外活動, 請指教.

janetlam,

你1st round是不是派不到自行選的位呀?

我係住寶林,但我冇參加派位,考了一間區外的直資小學就讀(這只是題外話 )。但直資未收我之前我都有做過區內的津校資料搜集。如果我選tko的小學我會選梁潔華小學, 雖然它好似較傳統,但它派英中的比例較高, 課外活動多元化,你上學校的網址會有很豐富的資料給你參考,連做功課的時間比例都有,我見它們的學生都很乖。

基德 - 普遍意見都ok的,但我不喜歡校址,它隔離有一間非仔學校(類似工業學校,學生行為出位),寶林區好多人都知的,我擔心某程度上對小朋友有影響。

循道衛理 - 辦學團體是好的及出名,校舍又新又大,唯一問題係學校新未一小一派位成績見到。

保良局黃永樹及馮晴 - 保良局的學校有一定的保證, 會較傳統及"谷"的,若小朋友及家長接受到, 都不錯的。

宣基 - 聽聞學生讀得很開心,同宣基中學有聯繫,但校舍較舊,同課程相比下較淺,上到中學可能辛苦些的(我有朋友的仔女讀緊)。

其實tko的小學很多都差不多,沒有那一間特別outstanding,津小每間都係跟教統局編制課程,所以都係多功課測驗的了。但我反而係覺得tko的中學網較差,只得一間津校英中(迦密主恩), 將來很大競爭,  除非不介意讀中中啦。若直資英中(如保良局羅氏基金,播道,優才及真道等),或跨區讀英中,一定要打好個底才可以考入,因為有一條龍的小學升上,競爭仲大。

所以考慮小學時同時要想埋中學,不用到時再煩。

小小意見希望幫到你。

iwff

原文章由 iwff 於 07-11-26 15:44 硐表
janetlam,

我係住寶林,但我冇參加派位,考了一間區外的直資小學就讀(這只是題外話 )。但直資未收我之前我都有做過區內的津校資料搜集。如果我選tko的小學我會選梁潔 ...

嘩分釋得好好啊 , 非常同意.

多謝你的分析

janetlam,

我係住寶林,但我冇參加派位,考了一間區外的直資小學就讀(這只是題外話 )。但直資未收我之前我都有做過區內的津校資料搜集。如果我選tko的小學我會選梁潔 ...

Thank you ... 好多有用資料

由幼稚園上小學時洗唔洗做仔仔o既 profile o架??

有冇 format/sample 參考o下 ??

iwff,
謝謝你,你的意見很有用^^
原本我老公對將天都幾喜歡....但佢因太多功課test/exam....
我個仔隻手仔未發展得咁好可以寫咁多字 所以將天唔岩佢!

janetlam,

HI
我想請教妳認識聖安德肋嗎 ? 他如何 ?
MIHO

kc1016,

若你要報直資及私校,都要準備小朋友的資料的,即係 profile, 我今年幫仔仔報了4間直資都收了仔仔,而我所交的profile只是很簡單的 format。第一版打上仔仔的個人資料,學校的成績,有什麼興趣及課外活動等。然後附上仔仔的學校成績,課外活動,證書等副本(清楚用divider分隔,等老師容易睇)。個profile一張相都冇的,有人講要放生活照,學校照,什至bb相又做幾吋厚,我個人覺得沒有必要。學校只想知道學生在學校的成績及評語,有沒有課外活動培養興趣等。但係睇臨場的面試表現都好緊要的。

iwff

原文章由 kc1016 於 07-11-26 22:52 硐表
Thank you ... 好多有用資料

由幼稚園上小學時洗唔洗做仔仔o既 profile o架??

有冇 format/sample 參考o下 ??

MIHO.WAH,

聖安德肋不是很清楚,只知道係新校2004年開辦,校舍好大及新。不是很多區內家長提及所以我相信競爭不大,要派位入不困難的。

iwff

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-27 14:01 硐表

HI
我想請教妳認識聖安德肋嗎 ? 他如何 ?

原文章由 iwff 於 07-11-27 14:41 硐表
kc1016,

若你要報直資及私校,都要準備小朋友的資料的,即係 profile, 我今年幫仔仔報了4間直資都收了仔仔,而我所交的profile只是很簡單的 format。第一版打上仔仔的個人資料,學校的成績,有什麼興趣及課外活動等。然 ...

iwff,
如有參加活動但無證書可以嗎?
證書係有比賽or只有上堂就可?無出外比賽會無咁好嗎?
在profile放上仔仔的個人資料可以叫仔仔自已寫/自已設計嗎?

janetlam74,

我仔仔都沒有比賽證書, 只是上課證明,例如仔仔係柏斯學琴我會要求琴行發出證明書(但要學了半年以上琴行才會比的),收十元手續費,老師會寫上comment的。很多活動機構都願意發證明書的,但通常都要手續費。其實5歲小朋友通常不會有好多比賽證書的,主要都係來自幼稚園,如:學業獎,品行獎等。一些參與過的義工服務獎及親子活動獎都可放入profile的。

至於個人資料那一版當然可以自己設計,我只是用電腦打出來,印在A4紙上整整齊齊便OK了。坦白講5歲小朋友識寫的字不多,我個人覺得profile整齊及資料齊存已很好了,做得太花巧學校都不會額外加分的。

iwff

原文章由 janetlam74 於 07-11-27 15:05 硐表

iwff,
如有參加活動但無證書可以嗎?
證書係有比賽or只有上堂就可?無出外比賽會無咁好嗎?
在profile放上仔仔的個人資料可以叫仔仔自已寫/自已設計嗎? ...
‹ 上一主題|下一主題