用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下今年11/7中一放榜後的 schedule
go

想問下今年11/7中一放榜後的 schedule [複製鏈接]

想問下今年11/7中一放榜後的 schedule

仲有D咩日子有野做 O架?

Re: 想問下今年11/7中一放榜後的 schedule

因應唔同學校安排,起碼仲有中一迎新、適應班、家長會等。

今年係7月10號放榜, 12-13號註冊, 17號考PS1, 其他就要睇所派中學既升中銜接班, 迎新日等。

叩門兩天內一定要完成.之後要正式登記註冊,然後參加預習班,分班試,中一適應/迎新日,買校服影學生相,買書可以等到八月中旬.  最好註冊完馬上会玩,把這兩年的辛酸忘記得一干二淨!!

火影忍媽 寫道:
把這兩年的辛酸忘記得一干二淨!!

[size=large]笑c我啦           

我諗如果派得好嘅中學都可以即時鬆一口氣,
安安樂樂等註冊,
但萬一派得唔好就要撲去扣門,
其實呢個暑假雖然有大把嘢等住做,
但最緊要都係派到一間心儀中學,
可以懷著輕鬆嘅心情就做乜都冇所謂
(呢個係我一相情願嘅諗法)

火影忍媽 寫道:
最好註冊完馬上会玩,把這兩年的辛酸忘記得一干二淨!!

:    :    :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

火影忍媽 寫道:
叩門兩天內一定要完成.之後要正式登記註冊,然後參加預習班,分班試,中一適應/迎新日,買校服影學生相,買書可以等到八月中旬.  最好註冊完馬上会玩,把這兩年的辛酸忘記得一干二淨!!

話雖如此,升中後又係更加煩惱階段ge開始。

我就決定榺曬個暑假出嚟,見步行步,見招拆招,有得玩就玩,有時間食就食,唔諗咁多住啦.     :

CHUCHU 寫道:

我就決定榺曬個暑假出嚟,見步行步,見招拆招,有得玩就玩,有時間食就食,唔諗咁多住啦.     :

totally agree !!

CHUCHU 寫道:

玩,呢個暑假我諗都吾敢諗呀,我個腦只得三個字(有排煩),因為由7月10號開始∼放榜∼註冊∼PS1∼迎新會,適應班∼買校服∼買書∼買鞋買書包買買買買買....如派位不理想,再加2日叩門,話咁快9月1日開學lu.你話死未,仲話去玩.

我仲煩, o岩o岩星期六聽完阿仔升中四的選科講座, 又係7月放榜。

醒目開學勳章

我係第一階段自行選校及面試時,copy好晒啲資料(包括推薦信),成個file已經交埋比中學,唔知叩門仲有乜可以做?
可以話要講嘅都講晒   

fongfonghue 寫道:

玩,呢個暑假我諗都吾敢諗呀,我個腦只得三個字(有排煩),因為由7月10號開始∼放榜∼註冊∼PS1∼迎新會,適應班∼買校服∼買書∼買鞋買書包買買買買買....如派位不理想,再加2日叩門,話咁快9月1日開學lu.你話死未,仲話去玩.

fongfonghue,

而家煩都煩唔嚟,做好叩門準備先算啦,到時d 行程都未知會係點, 或者你會有好消息呢!買校服都會笑住口去買. 適應班就當係參加暑假班囉,係米

大家好
我仔仔就遲你地一年, 但我已開始好似你地e+的咁緊張    了.
希望lee個topic一直post落去, 你地能將今次的經驗與我分享.
THANK YOU   
:wave:  :wave:  :wave:

想問下適應班通常會幾時o既呢?
諗緊要唔要幫亞仔報暑期班, 撞期就 side $又 side 心機啦....

升中一既同學最好今年暑假唔好報暑期班住啦, 因為中學係暑假會有適應班, 每星期都需要返(每間學校安排時間亦有出入), 所以你宜家報左好大可能會碰期.

你唔需要擔心佢今年暑假會無野做, 因為適應班都要上堂架.
日本妹 寫道:
想問下適應班通常會幾時o既呢?
諗緊要唔要幫亞仔報暑期班, 撞期就 side $又 side 心機啦....

THX, 咁我一於請定兩日假先, 等佢11/7放o左榜先再睇下佢 scheduel 至算lu

up

日本妹,

你 mark 清楚d 日子呀↓↓, 唔好請錯假呀
leema 寫道:
今年係7月10號放榜, 12-13號註冊, 17號考PS1, 其他就要睇所派中學既升中銜接班, 迎新日等。

日本妹 寫道:
THX, 咁我一於請定兩日假先, 等佢11/7放o左榜先再睇下佢 scheduel 至算lu
‹ 上一主題|下一主題