用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有幾個?題 [複製鏈接]

0    0    0    0

原文章由 無影無蹤 於 08-4-17 01:05 發表
我個大囝09年將入讀小一,而我是仁立舊生,如選"仁紀"的話...咁有無20分呢?
仁立好d or 仁紀好d?? 睇你小朋友係麥類型啦!!! 仁紀新派D, 仁立傳統D!!!
兩間學校用的課本是否一樣呢?
只係知仁紀英文用LONGMAN, 中文用朗思!!!
中文堂是否採用普通話;而英文堂有否有時會外藉老師教授? ...

中文堂用廣東話教, 有普通話堂, 英文間中(聽囝囝講,都好間中吓)有外籍老師, 但主要都係主科本地老師

你係舊生上午定下午班呀??? 如果你係上午班要撰"仁立", 下午要撰"仁紀"至有分架, 撰錯左無分架!!!

黃巴士

原文章由 無影無蹤 於 08-4-17 12:59 發表
吓~乜原來有分上下午架
當年我是上午班的...即話仁紀唔駛諗啦~

要留意吓啦!!!  如果有問題, 米問返學校了解吓>>>現時政策有無改變?? 我前年就係咁哦!!

黃巴士

原文章由 無影無蹤 於 08-4-18 00:50 發表
唉~我仲未諗掂點幫阿仔選校好?!因為如果讀仁立嘅話我哋就要搬屋,因為我哋住得遠...怕阿仔返學太遠水路!!
唔好意思~其實我依家唔係好熟葵青區d學校,話時話...讀仁立or仁紀d學生仲係咪好似以前噤入林護嘅機會大d?
每次 ...

係呀!!  好多野要配合架!!!  
依家小朋友讀書, 好似成家陪佢讀咁!!!
依果年頭, "孟母三遷"真係好普遍!!!!
朋友住荃灣, 以前住9龍, 囡囡學校尖咀, 依家都3年班, 2年來好早起身返學, 轉唔到同區好學校, 因為英文普通. 唯有辛苦D同佢返學啦!!!
唸返以前搵小學, 見到囝囝其他同學真係幾"呢HAIR", 大抽獎抽唔好, 通處搵學校.
仁立>>> 上年INTERVIEW, 幾百人爭40個位.
以為BAND2普通學校好易OK!! 多數都有得你IN, 但係等佢撰吓啦!!!  如果, 唸住讀1年普通學校, P2再轉校, 仲煩!! 好學校好難至收插班生!!  
小朋友叻, 問題都唔會好大!! 但係普通D嘅, 真係幾頭痛架!!!
K2就要做定PROFILE(因為要儲彈藥-証書), 好似見工咁!!!

入林護機會>> 都係果句"無FREE LUNCH"!!! 最後都係睇小朋友成績......
到時, 我地家長又要煩LAW!!!

黃巴士

‹ 上一主題|下一主題