用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁? ...
樓主: hkpapa852
go

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?   [複製鏈接]

引用:Quote:ivypooh+發表於+16-9-29+14:59+甘我

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表
需然咁樣揀日後升中有彈性, 但要諗清楚, 九龍城區大多收小學升B1中學%其實都唔係好高. 即使民小, 可能亦只 ...
民小可能只有40%?請問真的嗎?

inabit 發表於 16-9-29 15:18
民小可能只有40%?請問真的嗎?

只是按照前年畢業生家長提供既資料估計..... 未必準確.

但唯一肯定係, 係民小小六時俾學校定義為A2組別既學生, 應該係B1/B2邊緣人同B2學生.

前年有班中考20名內學生已經被定為A2組別, 最後亦只能派B2中學.

該家長乙一沒有選民生, 選了其它區內B1中學. 選了5/6間區內B1中學後, 再選了至少3間B2中學, 結果派第3間B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我唔太明你意思,那𥚃有多D資料可了解B1,B2和升中玩法?thanks

hkpapa852 發表於 16-9-29 15:25
只是按照前年畢業生家長提供既資料估計..... 未必準確.

但唯一肯定係, 係民小小六時俾學校定義為A2組別既 ...
我都唔明......邊到睇到?

hkpapa852 發表於 16-9-29 14:01
得呢3個網揀既話, 就係咁:

油尖旺網 > 葵青網 > 屯門網

只睇Band1 生入一線中學機會就得?
仲有咩數據要睇?

popfish 發表於 16-9-29 16:25
我都唔明......邊到睇到?
升中方式, 分banding辦法, 睇吓#4同相關連結既帖吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

popfish 發表於 16-9-29 16:31
只睇Band1 生入一線中學機會就得?
仲有咩數據要睇?
派位係B1生優先, 如果連B1學生都唔夠位, 咁..... 所以一定要睇B1學位是否充足

B1學位充足, B2學生都有機會偷雞入到B1中學, 但如果唔夠位, B1學生都要入B2中學

hkpapa852 發表於 16-9-29 16:36
派位係B1生優先, 如果連B1學生都唔夠位, 咁..... 所以一定要睇B1學位是否充足

B1學位充足, B2學生都有機會 ...

見你好有心做埋19年的預測,但如果我出年小一,6年後的數據變化大嗎?

其實大把人會專登搬去41網,競爭應該仲大,係米成為B1生更難?
所以同一個小朋友系65網比在41網更易成為B1生??

popfish 發表於 16-9-29 16:49
見你好有心做埋19年的預測,但如果我出年小一,6年後的數據變化大嗎?
其實都只係估計, 今年小一3000人, 下年小二可能得番2900人 (如中途轉去另一區既學校, 轉去國際學校, 或海外升學).

只係每年人數應該都會有隨住出生率上升而有所增加

popfish 發表於 16-9-29 17:00
其實大把人會專登搬去41網,競爭應該仲大,係米成為B1生更難?
所以同一個小朋友系65網比在41網更易成為B1生?? ...
每區都只有Top 1/3 係Band 1學生, 但九龍城中學既B1學位充足率, 遠高於葵青區. 所以係九龍城網即使B2學生, 亦有機會入到B1中學, 但係葵青區, B1學生應該唔夠位分

引用:Quote:popfish+發表於+16-9-29+17:00+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表
每區都只有Top 1/3 係Band 1學生, 但九龍城中學既B1學位充足率, 遠高於葵青區. 所以係九龍城網即使B2學生,  ...
你意思九龍城區B1位應該多過B1學生,但深水埗區就相反?另民中B1位就少過佢民小B1學生,所以有D B1民小生升不到民中?thanks

ivypooh 發表於 16-9-29 17:32
你意思九龍城區B1位應該多過B1學生,但深水埗區就相反?另民中B1位就少過佢民小B1學生,所以有D B1民小生升 ...
民中直屬位99個, 小學部小六至少180人. 但180人當中係有幾多個B1生呢?

根據小學部話, A1組別必可升上民中, A2組別只有部份.... 咩學生係屬於A2組別, 原因好明顯了吧!

Sorry 有d唔明 上網搵到e個 睇落71網b1學額多過b1學生??

popfish 發表於 16-9-30 19:57
Sorry 有d唔明 上網搵到e個 睇落71網b1學額多過b1學生??
唔, 你有冇認真睇過呢毎個帖開頭幾篇同其它連結呢?

hkpapa852 發表於 16-9-30 23:19
唔, 你有冇認真睇過呢毎個帖開頭幾篇同其它連結呢?

我堅有架 但阿媽生得我蠢

popfish 發表於 16-9-30 23:34
我堅有架 但阿媽生得我蠢
你咁話自己, 我都唔好意思唔答你.....

其實khmama呢份資料係好有用, 可以一早俾到大家一個大概既概諗關於無個中學網既英中學額比例, 我最初都係根據佢既資料嚟參考.

不過, 經過細心研究, 發現有以下問題:

1. 呢份資料所謂既係官津中學既整體學額, 官津中學學額會分自行同統一派位兩階段派發, 自行最多30%可收全港任可一區學生, 所以呢30%, 有幾多會俾番本區小學既學生呢?

2. 如中學有直屬/聯繫小學, 咁中學既額, 會有一定數量留咗俾相關既小學, 唔理關小學係邊區. 好似聖心書院係南區, 但小學係中西區, 所以聖心書院大多學學位, 其實都係俾咗中西區既學生

3. 加上英中不等於B1中學. 好似你講既屯門區, 當中英中之一既馬可賓, 近年近乎無公開過DSE成績, 水準是否真係屬於B1呢? 另外其它如南屯門官立, 劉金龍, DSE成績都只得番B2水平......

請問數據重那兒找到?政府公佈?
THANKS

hkpapa852  #2有連結  發表於 16-11-6 11:08

discuss16 發表於 16-11-5 21:05
請問數據重那兒找到?政府公佈?
THANKS

醒目!終於升返D高質素post上來!等hkpapa852或其他長老們答!
‹ 上一主題|下一主題