用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 整portfolio D 成績表, CERT COPY 黑白定彩色? ...
go

整portfolio D 成績表, CERT COPY 黑白定彩色? [複製鏈接]

整黑色定彩色好D ?
   25    0    0    0

原帖由 phoebepanpan 於 11-8-17 12:58 發表
整黑色定彩色好D ?

您咁快就整啦 ?
我估彩色會好一點.

醒目開學勳章

我覺得應該簡單D,黑白會平實D。portfolio最重要係D內容,唔係顏色。

整portfolio D 成績表, CERT COPY 黑白定彩色?

贊同portfolio最重要係D內容,唔係顏色。證書及成績表,用了黑白。全份勿太多,其實我覺得約10頁,已足夠。經驗所得,以此扣門,成功!如果獎項多,可考慮縮小影印獎狀~~

Thanks. 我都決定黑白,一兩張彩色,因有張係美術獎,彩色好d

Terry280905,
唔快啦,就返學啦

呀!政府d 體能獎放唔放呢?

原帖由 vincher 於 11-8-17 15:24 發表
贊同portfolio最重要係D內容,唔係顏色。證書及成績表,用了黑白。全份勿太多,其實我覺得約10頁,已足夠。經驗所得,以此扣門,成功!如果獎項多,可考慮縮小影印獎狀~~ ...

請問如果獎項多(over30項), 係唔係都list晒出來, 但好似好花, 還是只list一些大賽獎? 另小四d獎需唔需要都寫?

HappyEE
我八掛,大家研究下,
果d 係豬肉獎定勁野?
我會列齊,但copy
我會出最勁果d.
但如本身冇咩獎,豬肉都抬出去啦!

醒目開學勳章

有咁多獎,最好人分組列出,會清晰D。例如分成: Music, sports. VA.
原帖由 HappyEE 於 11-8-17 16:24 發表

請問如果獎項多(over30項), 係唔係都list晒出來, 但好似好花, 還是只list一些大賽獎? 另小四d獎需唔需要都寫?

原帖由 phoebepanpan 於 11-8-17 16:34 發表
HappyEE
我八掛,大家研究下,
果d 係豬肉獎定勁野?
我會列齊,但copy
我會出最勁果d.
但如本身冇咩獎,豬肉都抬出去啦!

依個都係一個問題, 點叫豬肉獎?
例如奧數比賽, 有HKMOS比賽, 華夏盃, 港澳柸, 希望盃, 珠心算數學組 ........., 咁邊D叫豬肉獎?
田徑賽 每個田徑會每年都舉行1-5場比賽, 例如飛達, 屈臣氏, 公民等等

Black & White is good enough.
There are two reasons for that:

(1) Information on certificates can be seen much clearly by Black & White.,
(2) Even if your home printer is top of its range, the scanned colours will never be the quality one. Prints of poor quality make irritating for anyone to view.

Above are of advice from a headmistress and my experience in preparing a portfolio for my daughter's.

整portfolio D 成績表, CERT COPY 黑白定彩色?

原帖由 HappyEE 於 11-8-17 16:24 發表

~可分類,例如:音樂、體育、朗誦、其他……
~但冠軍不太多,我建議大獎(全港性xx冠軍;然後區際、校際)先排……其他優異獎才按年份
~獎項太多,我會放棄細細獎(校內比賽優異),不擺出來 或  獎項總表寫細細獎,但不附影印本
~校內有閱讀獎,就算細獎,也要放 (因不少中學愛收喜愛閱讀的學生) 有時學校沒証書,也可貼頒獎相作證明(學校網有時可下載)
~交流活動雖非獎項,但屬學習經歷,可貼在自我介紹作裝飾  (相別太大,加上註文)
~小四的,大獎當然加 (如果是朗讀季軍,也加;足証自己不只1次獲獎,而且季軍很好0拉!)

原帖由 phoebepanpan 於 11-8-17 16:13 發表
呀!政府d 體能獎放唔放呢?

sportact 只要學校肯參加,家長肯花時間填,一定拿金 / 銀 /銅 獎 ,所以我兒從四年級開始到六年級拿了6 張,在portfolio ,我只列金獎 (20xx-20xx) ,別放太前 (當然獎少可全部放,用來充撐下0拉~~)

奧數比賽,  華夏盃, 港澳柸, 希望盃, 是勁獎, 絕不是豬肉獎,
其他2個是甚麼,可以詳細些寫出來嗎?
田徑賽 ,例如:飛達, 屈臣氏, 公民等等 ,全港性的先排,應該屈臣氏出名,有否拿傑出運動員及到xx交流(緊記可註明)?  xx邀請賽太多,就別加了,因參賽學校不多,區際的較好 (當然如非太多獎,也加吧!)
0華!你兒子 /女兒咁厲害0既!面試實掂

原帖由 HappyEE 於 11-8-17 22:44 發表

依個都係一個問題, 點叫豬肉獎?
例如奧數比賽, 有HKMOS比賽, 華夏盃, 港澳柸, 希望盃, 珠心算數學組 ........., 咁邊D叫豬肉獎?
田徑賽 每個田徑會每年都舉行1-5場比賽, 例如飛達, 屈臣氏, 公民等等 ...

咁多獎. 好叻呀.
D 獎如果全部都WIN 冠亞季就當然放啦. 如果只係排名獎. 咁你考慮放左人地睇唔睇囉.

原帖由 vincher 於 11-8-18 00:11 發表

sportact 只要學校肯參加,家長肯花時間填,一定拿金 / 銀 /銅 獎 ,所以我兒從四年級開始到六年級拿了6 張,在portfolio ,我只列金獎 (20xx-20xx) ,別放太前 (當然獎少可全部放,用來充撐下0拉~~) ...

THANKS. 我要拎D 金獎去充撐下

原帖由 schoolrun 於 11-8-17 23:43 發表
Black & White is good enough.
There are two reasons for that:

(1) Information on certificates can be seen much clearly by Black & White.,
(2) Even if your home printer is top of its range, the scann ...

THANKS

原帖由 vincher 於 11-8-17 23:56 發表

~可分類,例如:音樂、體育、朗誦、其他……
~但冠軍不太多,我建議大獎(全港性xx冠軍;然後區際、校際)先排……其他優異獎才按年份
~獎項太多,我會放棄細細獎(校內比賽優異),不擺出來 或  獎項總表寫細細獎,但不附影印本
~校 ...

明白多謝回覆,
另外想問考章又需唔需要例出?
例如羽毛球星章, 體操章等
係唔係另外開一欄?

原帖由 vincher 於 11-8-18 00:33 發表
0華!你兒子 /女兒咁厲害0既!面試實掂

其實多唔代表好的, 我個係囝好心野, 要好多活動用盡佢d精力, 但成績唔夠靚, 如果唔比佢玩, 成績反而更差, 因為佢無左目標和成功感

回覆 1# HappyEE 的文章

成績也很重要,看來要與他商量取捨,減番d
‹ 上一主題|下一主題