用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學聯招明放榜
go

大學聯招明放榜 [複製鏈接]

http://news.hkheadline.com/dailynews/content_hk/2013/08/08/249445.asp

大學聯招明天放榜。上月公佈的文憑試結果,在八萬一千多名考生中,三成九即近二萬七千名日校考生考獲大學最低入學要求「三三二二二」成績,競爭約一萬二千個大學資助學額,即二點二人爭一個學額,情況比去年激烈。有升學專家指,考生至少獲二十一分,即至少一科五級,才較有把握升讀八大。

若正式遴選中獲取錄資格,考生須於本周五至周六(下午六時前),繳交五千元留位費,以確定接納取錄資格。

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

幾多家長睇D唔睇D, 以為而家每2個中學生, 就有一個可以入U

引用:幾多家長睇D唔睇D,+以為而家每2個中學生,+

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-08 發表
幾多家長睇D唔睇D, 以為而家每2個中學生, 就有一個可以入U
選擇性唔睇,嘈嘈下又可能得,就有人會話"成功爭取人人讀大學!"。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:大學聯招明放榜

今年原來有八萬幾人考DSE咁多?(唔知多唔多重讀生,不過現在是否多數寧讀副學士/IVE,都唔repeat咖?)但今年升中得五萬幾人。即未來每年升學人數會幾千幾千咁減少,如維持給Jupas 學生的學位唔縮,應該入大學機會會越來越大,暫時唔需要爭取增加大學學位了吧。

回復 fion6406 的帖子

重讀約9000人!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:今年原來有八萬幾人考DSE咁多?(唔知多唔

原帖由 fion6406 於 13-08-08 發表
今年原來有八萬幾人考DSE咁多?(唔知多唔多重讀生,不過現在是否多數寧讀副學士/IVE,都唔repeat咖?)但 ...
咁大學生質素就:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題