用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官 ~ 培橋
go

沙官 ~ 培橋 [複製鏈接]

請問沙官 ~ 培橋這2間有何意見?
   4    0    0    0

兩間都是區內受家長歡迎學校,同樣交通極不方便,培僑今年小一有约1500人報名,沙官自行收生約250人報名,培僑要國語好才會收,沙官自行收生要20分才有機會抽,太多世襲生,兩間都各有中學,沙官中好似好過培僑中.

回復 2# CP97 的帖子

請問知不知道沙官的課程是甚麼樣?英,普可以嗎?

回復 kk8888 的帖子

如你著重英,普, 那便是培喬好, 因沙官是廣東話教學, 普通話一般.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人唔太喜歡用內地教材教中文,所以唔會考慮培僑
恐龍家

回復 小曳人 的帖子

乜用內地教材咩? 培僑唔會學簡體字吧?

有沒有子女在培僑的家長講下?

小曳人  學校自己改繁體字教材  發表於 12-7-24 15:44

係另一個forum 有媽咪summaried 咗既資料.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=5

Details 如下:-

報告下今日小一家長會重點,俾有意既家長參考。

中文:老師話就算吾識普通話,半年後佢地口音及能力肯定叻過好多家長。會用2個月時間教拼音!書本用繁體版人教書,字語都很優美,亦會教唐詩,仲有中國藝術課,教相聲、京劇、詩詞等。功課需要每天朗讀1文、會有工作紙練習咁。很重視閱讀!

英文:用專題教學!很多閱讀寫作機會及需要。每天日記、周記,寫作老師批改會按教學目標修改注重部分,教拼音、需朗讀,每周規定書籍閱讀報告,另有自行選讀書籍需每天閱讀,會按孩子程度分級做閱讀,並紀錄進度,亦有線上閱讀課程。會有英文表演活動,教音樂、話劇、朗誦、跳舞等。

數學:感覺有點像中文版enopi, 教授核心計算技巧(enopi式的加減)、解題技巧、數學規律、邏輯、綜合應用。有線上數學常識練習可免費做!以互動、活動小組活動及探究學習,令小孩互相幫助,加深課題認知!
成長:可理解作常識。分6專題學習。5、6年級開始一半用英文上堂。會有參觀、外出考察、探索等。
藝術:感覺很專業。冇家課。有藝術欣賞導賞。
音樂:1-2 學敲擊,3-6專注一樂器。學費已包專業老師授課。仲會按皇家音樂學院的樂理考試課程教授,方便學生考試。有合唱團、節奏樂團、中樂團、西樂團同中鼓團。定期有音樂會供學生表演。

體育:1-2一般項目,3-4開始教6項核心項目:足球、籃球、排球、羽毛球、游泳(按能力分班)、田徑,仲有體能。5-6專注其中一項,再加認識其他新派運動。

課外活動:聽來不多。話已融入教學裡。有校隊、制服團隊、奧數及科學。

英文有精靈班,會讀高一級。由1下開始入2年級一起上課。由老師按能力挑選。

仲有教學語言:
中、數:普 (高小:數好似會轉英)
英:英
成長: 粵為主、小部份係普、高小一半英一半普/粵
其他: 好似主要係粵、小部份係普。但佢地既POWERPOINT又用英文既, 所以吾係好知係點。

中英都有教拼音、要學生朗讀給父母聽, 同有書寫字體訓練。
聽完覺得真係要睇好多書: 中英數3科都有要睇既書。
好岩我地教學既理念, 吾係做練習去學語文, 而係要睇書、講同寫去學習。

引用:係另一個forum+有媽咪summaried+咗既資料.+

原帖由 patrickBB 於 12-07-24 發表

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=229 ...
首先,唔係串,只是好奇。培僑小學好似好好啊! 咁好課程,唔解培僑中學係band 2.  只是唔明一問,並無惡意。

A-Mum  培僑小學係柴灣,培僑中學係北角,培僑書院(小學部加中學部)係大圍,唔同架!  發表於 12-7-24 19:49

How about compare with WKF?

聽講係, 培僑係比較新,現時的中學部學生是當時由外面小學入不到好的中學而選入培僑中學. 而這幾年由面試選入的小學生質素會好D, 成績亦應該好D. 但一間新校的建立, 確實需要時間. WKF亦一樣吧? 不是一朝一夕, 我給培僑12年, 希望不要令我失望.

Our first choice is Pui Kiu College
中意佢中英並重。
但好難考耶!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回復 bb007 的帖子

I will also give 12 years to WKF.  Hope we are not disappointed

patrickBB 發表於 12-7-24 16:57

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=229

好岩我地教學既理念, 吾係做練習去學語文, 而係要睇書、講同寫去學習。

洗埋腦都無所謂?!   

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 12-7-30 16:36
洗埋腦都無所謂?!

你有朋友子女就讀 ? 你好了解課程 ? 你好清楚學校的教學方法 ? 你完全知道上堂情況 ?
如果沒有, 點解可以有這樣的意見.

JadeW  家家有求. 正如我全家人冇人吾信天主/基督, 番教會學校我都係當佢係洗腦! 信既未有囉, 吾信當故仔聽! 點解冇人出年抗議話教會洗腦, 仲要考試添嫁!  發表於 12-8-6 14:43
Bosco爸爸  真奇怪, 唔鐘意就咪去考啦, 玩野? 攞interview experience仲攪笑, 咁多間學校有interview, 點解要去呢一間, 你咁講對一些想讀但又入唔到既家長小朋友好唔公平  發表於 12-7-31 12:00
Bosco爸爸  真奇怪, 唔鐘意就咪去考啦, 玩野? 攞interview experience仲攪笑, 咁多間學校有interview, 點解要去呢一間, 你咁講對一D想讀但又入唔到既家長小朋友好唔公平  發表於 12-7-31 12:00
jimmus  簡介會唔講到自己咁好, 點attract 家長考慮報讀 !又或者佢真係會好, 你唔介意染紅個腦咪okey 囉. 家家有求o既 ~~  發表於 12-7-31 11:51
jimmus  以上只是個人意見, 不喜勿插 !  發表於 12-7-31 11:47

幫小朋友搵學校, 唔係要實事求是嗎?  點解會係人云亦云呢 ?

同意Bosco爸爸既意見, 對想讀但又入唔到既家長小朋友真係好唔公平.

我知道好多家長唔係只是聽簡介會, 佢地都會去問問就讀家長(朋友/同事) 既意見, 留意學校報告/學校網頁 作出比較, 唔係因為自己既偏見而作選擇.

http://www.puikiucollege.edu.hk/website/index.php?option=com_content&view=article&id=183&Itemid=59

數間培僑都是同一辦學團體

校董會成員包括吳康民, 曾鈺成, 譚惠珠

60's 年代香港的反英暴動,培僑學生在老師帶領下積極參與.

哇,唔駛講到60年代呀?今年係2012年嘞!😓

間間學校都有人鍾意有人唔鍾意,各取所需囉。我最緊要小朋友學到野之餘又讀得開心。國民教育係近期的熱門話題,相信祗係所有課程中一小部份。本人認為愛國係好應該。現在世界透明度咁高,想洗腦都難。我日日洗佢腦話睇書好過睇電視,佢都唔聽!😝

這是辦學團體背景, 60年代參與暴動的人今天正正在校董會內.  講出來是讓人了解學校背景及辦學目的, what's wrong?

正如孫中山先生在皇仁書院讀書, 張愛玲曾在港大, 曾蔭權在港華畢業, 九華是修士為貧窮子弟辦的學校, 因而堅持理念不轉直資.  這是歷史, 也是事實.  

Why we can't mention history which is, in fact, affecting many of us?
‹ 上一主題|下一主題