用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

引用:同意,客觀去睇有幾個家長都講得咁detail,

原帖由 boyandes 於 15-11-08 發表
同意,客觀去睇有幾個家長都講得咁detail,我相信真有其事,自己本身並不討厭st cat, 所以更加想知道多D老 ...

回覆:manimumi 的帖子

我的意思是其他班的老師都會認得不屬於自己班的小朋友。3位班主任就當然記得自己班學生的名字~^_^

回覆:LaLaLand 的帖子

完全同意!

回覆:02413124 的帖子

我們的經驗相近,老師會打電話來報告情況,叫我們多鼓勵,在家配合,令小孩更快適應。

回覆:manimumi 的帖子

K1是收超細B的 FYI

引用:Quote:原帖由+hatesonut+於+15-11-08+發表

原帖由 hatesonut 於 15-11-08 發表
更正,"複雜"
用家又點會忍心睇到名校受批評,所以話咁多個媽咪吹水抹黑

引用:有人留言話樓主呢個post老作,抹黑,低級笑

原帖由 hatesonut 於 15-11-08 發表
有人留言話樓主呢個post老作,抹黑,低級笑話都有人信?!
其實叫人簽give up letter有咩咁出奇?要老作抹黑 ...
同意!

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

如果話無push學生,無可能,琴日朋友先send兩版功課俾我地個媽媽group研究,正常k2小朋友字,無打風,只有少許比例唔夠好,佢話老師叫佢全版重做唔收貨,係全版,唔係一個隻字!

回覆 JCMW 的帖子

我地好好彩,讀咁多年都未試過,我亦好少刷字如果講寫字多,york同樂基一定更多

引用:如果話無push學生,無可能,琴日朋友先send

原帖由 JCMW 於 15-11-08 發表
如果話無push學生,無可能,琴日朋友先send兩版功課俾我地個媽媽group研究,正常k2小朋友字,無打風,只有 ...
我小朋友比較幸運未試過,如果當年大女老師咁做,佢今時今日d字應該無咁肉酸呱。而且sc k2每日𠹭版字只係寫幾隻,同其他名幼k1下每日寫45隻字,差好遠了。至於你朋友,可能遇到個sc老師呢方面要求比較高吧。

見到好多post 都講緊各校包括SC老師係黑面神,又話面試老師老,嚴肅,冇笑容……我有兩個小朋友,大嗰個仔曾經面試SC k1都遇到年紀比較大和看似嚴肅的老師,老師正如大家所講流程好快,冇比時間小朋友諗答案,我個仔面試時都比平時表現緊張,也有部分答錯,但我面試後冇怪責老師冇笑容和趕,也冇聯想到黑面代表學校老師冇愛心,最後啊仔竟然有offer, 我地去註冊當日,參觀左學校校園和接觸好多老師主任校長,感覺都是良好的………………不過,我地最後冇讀SC, 讀左另一校,我個仔三年的班主任都是恰巧是老和嚴肅的,但也會有關顧的一面,老師確係有自己一套做法,我從來都相信老師做法,我個仔呢三年雖然每天都對住呢類老師,但日日開心返學,德育自理紀律不斷進步,我想表達老師面試嚴肅……吾代表佢冇愛心。
不過SC簽give up 確係嚴重左少少,希望會改善。
最後,我個細仔今年也有考 SC pn, 2nd in 遇到兩位老d嘅老師,都係比較老和嚴肅的,但面試傾左陣,感覺老師其實ok架,最後入左SC pn,讀左兩個月,so far, 滿意學校和老師,啊仔返學非常開心,冇壓力,老師好好,老師有致電比我關心啊仔情況

引用:如果話無push學生,無可能,琴日朋友先send

原帖由 JCMW 於 15-11-08 發表
如果話無push學生,無可能,琴日朋友先send兩版功課俾我地個媽媽group研究,正常k2小朋友字,無打風,只有 ...
補充多小小,學校開家長會時都講明唔好未得小朋友同意之下刷佢字,亦有比咗意見可以點引導。你朋友可以考慮同老師傾下了解下。

回覆 frankie_frankie 的帖子

我囡囡上星期 in KV時,老師也沒有引導。我囡囡是屬於慢熱內向型,因此就真是怕到吾出聲,要她唱歌時仲坐側身。兩個老師的表情都顯示無耐性。但出左課室門口,我囡囡立即回答我面試的問題和唱歌,無辦法。但今個星期六in 左三間有學卷的幼稚園就感覺真是好吾同。老師都好有耐性同愛心。個個面帶笑容,仲好有心機甘引導我囡囡回答問題,不停贊楊。囡囡越戰越勇,由怕羞吾肯出聲回答,到選擇性回答,再到全部都回答。雖然都不敢對任何一間抱有很大期望,但已經感到好恩惠,囡囡得到很好的鍛鍊機會。而正正給我們好深感受,有學券的和無學券的熱門學校原來是甘大對比。重申,囡囡所面試的學校都是好多人排隊interview 的。

我group in時,個老師好有耐性和愛心,有個小朋友勁喊,她兩次氹佢,叫佢唔好喊

引用:回覆+cclemon2009+的帖子 嚴肅同黑面及無

原帖由 jlbb1 於 15-11-09 發表
回覆 cclemon2009 的帖子

嚴肅同黑面及無禮係兩樣野
agree

未至於極差,但不大好。我選擇英文面試,老師缺乏耐性,給了一個指令時,小朋友未來得及反應,她已轉下一個task. 我不知在面試時,老師是否不應引導,在其他學校面試,老師會稍稍引導鼓勵,小朋友也會越答越起勁。
但我相信st cat 是一間好學校,口啤也不是只靠收明星子女,就可以建立得來。

My elder son graduated from St Cat and your boy still studying in St cat.
So far, most of the teachers I met are very experienced and care about the kids.  My kids love the teachers.
I think the school need to have better guideline on when to have give up letter or scrap it completely.  As a parent, the concept of give up letter in a k1 interview really feel inappropriate.

引用:本人昨日帶同兒子面試,遇到極差經驗,老師

原帖由 frankie_frankie 於 15-11-07 發表
本人昨日帶同兒子面試,遇到極差經驗,老師連問幾個問題阿仔唔肯回答,老師表示評核唔到佢,其間老師完全無 ...
我建議樓主可以致電向學校表達不愉快的經歷和表達意見,亦可舒解自己的愁緒

cclemon2009 發表於 15-11-9 09:14
我建議樓主可以致電向學校表達不愉快的經歷和表達意見,亦可舒解自己的愁緒

...
同意 !

樓主可致電學校表達不滿, 查明是否真的因為該 interview 老師跟錯程序, 而出現簽 give up 情況, 比機會學校

做回應致歉, 以免一竹篙打一船人。

‹ 上一主題|下一主題