用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我...終於哭了!
樓主: cowkingb
go

我...終於哭了!   [複製鏈接]

回覆:我...終於哭了!

神的恩典夠我用,也一定夠你用! 加油

evaken    發表於 12-12-5 17:29
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴言22:6

有冇攪錯,咁多日仲未從新振作。

You are not alone. Just cheer up.
Someone i know got all rejected but offered a 2nd int at a super hot school. The result is waiting list. Its a "super" backgrounded family. I guess they are more anxious and frustrated and disappointed then you, as i believe they were originally very optimistc and confident.
Take care and good luck

Today, I am really depressed .

atirw 發表於 12-11-29 00:53
Today, I am really depressed .
你 ok 嗎?

引用:Today,+I+am+really+depressed+. +

原帖由 atirw 於 12-11-29 發表
不要放棄自己呀!

小小媽咪

引用:Quote:原帖由+atirw+於+12-11-29+發表Today

原帖由 swmami 於 12-11-29 發表
不要放棄自己呀!
多謝

在谷底的家長不要失望!大家要陣作!另一個post見到好多人大手放位,可能呢兩曰就有驚喜,收到waiting call 記住報喜啦!GOOD LUCK!!!

我都睇化左,當初滿懷希望,點知得個桔,好,算數,等抽獎,作最壞打算,最多入間3線學校,不過…都會裝備下佢,比佢用實力去叩門,再唔得咪插班囉,如果到最後都係唔得,就緊加要認命,因為佢冇料到嘛!
樓主,響香港實有書讀既,唔洗傷心喎,

evaken    發表於 12-12-5 17:29

我都睇化左,當初滿懷希望,點知得個桔,好,算數,等抽獎,作最壞打算,最多入間3線學校,不過…都會裝備下佢,比佢用實力去叩門,再唔得咪插班囉,如果到最後都係唔得,就緊加要認命,因為佢冇料到嘛!
樓主,響香港實有書讀既,唔洗傷心喎,

個個小朋友都報十間八間, 頭段當然係失望多啦, 到中段就一半半, 最後情況就反過來, 唔駛咁SAD喎, 我個囝當年都係開學前兩個月才有OFFER.

百厭豬 發表於 12-12-2 23:54
我都睇化左,當初滿懷希望,點知得個桔,好,算數,等抽獎,作最壞打算,最多入間3線學校,不過…都會裝備 ...
支持!我都係咁樣打算!無論理想如何,都要面對現實。

I have been there - depressed and did not want to talk about this.
Add oil! It is only a matter of time the things will get certain.
I know it is a hard time now.
Focus forward. Look a the future, there will definitely be a place for you child.

回覆:cowkingb 的帖子

唔使灰心,一定有好多人慢慢放返D位出嚟!前幾個月某間小學取錄了我個小朋友,由於係第一間,亦未想好,所以即刻回信給校方,放棄學位。之後考了14間小學,首四間回覆第一間有second in ,當時充滿信心,覺得表現好好,一定收,結果係waiting ,及後3間都係reject ,之後再有一間second in .同時亦覺得表現相當之好,最後亦是waiting !如今終於有一間收了,過了一兩天再有第二間寄來取錄了,經同老公相量,只會交一間留位費,另一間已寫信去放位!現在還有多間未出,如有第二間收了亦比前交好,我亦即刻會放位!這個年頭考小學什難,所以我絕不會同一時間交兩間或以上留位費!因我好明白作為家長冇offer 真係好sad !希望所有家長亦能夠考慮請楚,不要亂hold 位!因為有好多家長亦在悲痛中!

avaya  Very good attitude!  Support!  發表於 12-12-3 09:05

之前聽一位朋友講(我真的看不過眼有這些人)續緊有附屬小學之幼稚園,但非100%可直上,但又唔少上到!佢考咗好多間亦收了,但佢間間都比留位費,最唔好嘅係九真同港真都收咗,點可以兩間都留呢!自己讀緊嗰間嘅直屬小學還未考,家長係咪唔應該咁樣hold 法呢!一D咁冇方向嘅媽咪又點能培育好一個小孩嘅人生前路呢?希望這些家長快D決定,免得咁多家長傷心中!

老實講間間都幾千人去IN,自問自已又唔係"怪獸家長",小寶貝又無特異功能.經歷幾個月就當給自已及寶貝一個經驗.起碼大家都有盡力過.記住唔好有負面情緒俾小朋友知,佢地好醒架!!我老婆問過我點算,間間都唔收!我同佢講希望在明天Y嗎!!

引用:老實講間間都幾千人去IN,自問自已又唔係"怪

原帖由 好先生 於 12-12-03 發表
老實講間間都幾千人去IN,自問自已又唔係"怪獸家長",小寶貝又無特異功能.經歷幾個月就當給自已及寶貝一個經 ...
講得好呀!

We are cheerful kids

Received another reject letter today, cry again!!

樓主, 只要信, 不要怕,
天父一定會係仔仔安排一間最合適的小學.
有時我地自己為仔仔選的, 未必是最好. 就交比天父.

junyi 發表於 12-12-3 03:30
之前聽一位朋友講(我真的看不過眼有這些人)續緊有附屬小學之幼稚園,但非100%可直上,但又唔少上到!佢考 ...
一個連九真同港真都分析唔到讀邊間的家長。。。
一係佢有選擇恐懼症, 一唔係就真係好有問題
連幫小朋友決定讀邊間都決定唔到, 間間留位, 唉。。。冇野講。
‹ 上一主題|下一主題