用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好? ...
樓主: 2045
go

天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?   [複製鏈接]

wai_chai_2000 發表於 16-9-21 11:34
回覆 subb 的帖子

可否幫忙分析一下荃灣全部的小學, 有邊幾間是有報%及人數, 有邊幾間如石小咁無報呢?? 我 ...

馬基, 荃基, 浸聯, 伍小, 思源,深天也有在校網公開升中資料 !
荃官只有部份資料 !

其他的無, 詳細有上ek可以找hkpapa852 資料 !  

回覆:天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?

我睇咗好多間小學校簡介會,全部都係用%講升中,有D直頭無提。

其實同一間學校都有話好有人話唔,有人讀得開心,有人讀得唔開心。

其實, 如果家長咁介懷學校公佈升中數字模式, 覺得學校做數, 簡簡單單唔揀咪OK, 荃灣大耙其他學校"老實"公佈, 去揀你鍾意嘅果杯茶吧! 又何必周旋? 我覺得揀學校, 除左升中率, 學校課程、老師經驗、對學生嘅支援等.......呢D都係我覺得重要嘅。石小著重電子科技, 比其他學校行得前, 語文方面亦唔差, 簡介會小幫手有禮有自信, 呢D都係我考慮....我信自己雙眼見嘅野多D...

開心小花 發表於 16-9-21 11:12
有時,見到那些非學校家長對學校升中派位仲肉緊過我地家長。一講石鐘山,就一定要學校俾個list出來。其實, ...

其實,每人都有自己心目中認為的好學校,隨自己心去選擇即可!但為什麼一講到石鐘山,就會有咁多呢類的評論呢?空穴來風,未必冇因吧!

你講得啱,品德教育都好重要,我幾乎每日都會帶小孩去學校旁邊游樂場玩,亦都見過有D石鐘山學生很乖,也見過較高年級同學將小籃球場的垃圾桶當滾輪用腳踢,真的,我不夸張(emoji),當然,樹大有枯枝,間間學校亦然.

若想更了解,可去學校附近某酒樓午飯,坐在學校高層們身邊的位置,更可聽到不少真實事.

妹妹頭    發表於 16-9-21 12:20

回覆 subb 的帖子

馬基, 荃基, 浸聯, 伍小, 思源,深天也有在校網公開升中資料 !
荃官只有部份資料 !

謝謝你的寶貴資料 :
荃灣62網, 其實在荃灣的只有18間學校, 根據以上的資料現在只有馬基, 荃基, 浸聯, 伍小, 思源,深天 (6間)學校有%及人數.

62校網

海壩街官立小學 Hoi Pa Street Government Primary School 官立
   聯系

62校網

香港浸信會聯會小學 Hong Kong Baptist Convention Primary School 津貼

62校網

寶血會思源學校 Si Yuan School of the Precious Blood 津貼

62校網

荃灣潮州公學 Tsuen Wan Chiu Chow Public School 津貼

62校網

中華基督教會全完第一小學 C.C.C. Chuen Yuen First Primary School 津貼

62校網

中華基督教會基慧小學 C.C.C. Kei Wai Primary School 津貼

62校網

中華基督教會基慧小學(馬灣) C.C.C. Kei Wai Primary School (Ma Wan) 津貼

62校網

深井天主教小學 Sham Tseng Catholic Primary School 津貼

62校網

柴灣角天主教小學 Chai Wan Kok Catholic Primary School 津貼

62校網

靈光小學 Emmanuel Primary School 津貼

62校網

香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學 H.K.T.A. The Yuen Yuen Institute Shek Wai Kok Primary School 津貼

62校網

路德會聖十架學校 Holy Cross Lutheran School 津貼

62校網

天主教石鐘山紀念小學 Shak Chung Shan Memorial Catholic Primary School 津貼

62校網

荃灣天主教小學 Tsuen Wan Catholic Primary School 津貼

62校網

荃灣官立小學 Tsuen Wan Government Primary School 官立
   聯系

62校網

荃灣公立何傳耀紀念小學 Tsuen Wan Public Ho Chuen Yiu Memorial Primary School 津貼
   聯系

62校網

寶血會伍季明紀念學校 Kwai-ming Wu Memorial School of The Precious Blood 津貼

62校網

天佑小學 Mary of Providence Primary School 津貼

咁其餘唔報出來 ........... 大家想想吧!!
我會建議自己親身去感受或者試吓同該校的家長, 學生了解 ......  令自己替小朋友找出正確的學校.

引用:+本帖最後由+subb+於+16-9-21+12:17+編輯+\

原帖由 subb 於 16-09-21 發表
有啲學校要威又要戴頭盔,講大數又唔敢比細節人睇

回覆 晴晴小B 的帖子

其實好簡單, 唔好楝咪得!!! 學位留給有需要的小朋友!!!

wai_chai_2000 發表於 16-9-21 10:47
回覆 Dylanli2016 的帖子

對我來說, 只要小朋友讀書過程開心, 而升中程況不是太差, 真係不會再去理會究竟 ...

石鐘山小四也分精英班的,係咪今年改了?

回覆 PY1 的帖子

佢個精英班是由4年級開A, B C 班用普通話教中交, D,E班用廣東話教中文. 每班33人右左.

回覆 Dylanli2016 的帖子

咁不如你又整個更清楚的表出來, 幫吓其他朋友仔, 同埋有什麼心水推介呀!!!

哦原來如此!! 謝謝!

醒目開學勳章

回覆:天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?

都唔明點解大家咁鍾意執住個50%,係EK講足幾年。我之前係EK想搵資料,睇下家長分享一下不同學校情況。點知只係一些非家長的執住個50%大作文章。來來去去都係個幾句。我要知升中派位,上學校網站都知啦。反而希望多D人可以分享一下其他野,尤其是家長。呢個係我過來人的心聲。

上我來梗係想知在簡介唔知的野 ! 
因簡介可以一二,有d未知咪上來玩下交流下車, take it easy ! 

都是個句,如果自己了解清楚覺得喜歡go ahead

問自己邊樣行先, 去決定選校, CLICK 一CLICK衡量完, 邊間是最心儀

我自己就唔喜歡太操控, 所以什麼靜態小息, 什麼食完飯留課室, no way 

以上講8年前升中派位件事, 都已經唔係現時的校長, 要參考也應該看近幾年的情況吧

至於係咪50%, 當打個折, 同其他只有3X% 升BAND 1 的小學, 也是BAND 2咁睇, 咁係咪會諗得開心D?

我之前2 年都有去石小聽小一講座, 前年去時覺得校長講野好行政人員咁(唔知係咪好似上面講感覺有D 串), 上年去聽都係一樣的內容, 但校長比我感覺和藹好多了

其實每間小學都有好同唔好的地方, 大家選擇適合自己小朋友的就可以啦

PY1 發表於 16-9-21 12:36
石鐘山小四也分精英班的,係咪今年改了?

咁係咪即係有能力的才可以去精英班?咁入唔到的,同學仔會否自卑,家長有否覺得不服氣呢?於我而言,如果學校有分精英班,我是個會督促小孩努力入精英班的家長,畢竟求學必然是求分數。

glocatcat 發表於 16-9-21 13:42
以上講8年前升中派位件事, 都已經唔係現時的校長, 要參考也應該看近幾年的情況吧

至於係咪50%, 當打個折,  ...

你打的折出手重左喎 ! 8折啦, 有40% !

只計官津,荃灣多數小學有40%左右 !

‹ 上一主題|下一主題