用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到「德萃小學」電話
樓主: lawrainbow
go

今日收到「德萃小學」電話 [複製鏈接]

直資學校都話有教育局資助, 資源多D, 私校呢....... 不要期望過高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:今日收到「德萃小學」電話

今日收到德萃電話,叫我6/8去大埔校舍2nd in

我都等緊德萃call second in

引用:我都等緊德萃call+second+in +

原帖由 Cammycad 於 16-08-05 發表
我都等緊德萃call second in
我唔去in呀,因為已註冊think朗思

引用:今日收到德萃電話,叫我6/8去大埔校舍2nd+i

原帖由 lawrainbow 於 16-08-04 發表
今日收到德萃電話,叫我6/8去大埔校舍2nd in
收吾夠人重要搞2nd in? 如學費不是問題當然揀think 啦,起碼係正式既國際學校,又有中學。

chanti 發表於 16-8-6 10:42
收吾夠人重要搞2nd in?  如學費不是問題當然揀think 啦,起碼係正式既國際學校,又有中學。

...

每樣嘢都要有程序架 要UPGRADE你去頭等倉首先你都要買張經濟倉票先咖

引用:Quote:chanti+發表於+16-8-6+10:42+收吾夠

原帖由 anderton 於 16-08-06 發表
每樣嘢都要有程序架 要UPGRATE你去頭等倉首先你都要買張經濟倉票先咖
只可以咁講,係香港,2nd in /3rd in 已成入local school 既程序(當然仍有私小只需in 一次,international sch,報U 及master 甚至外國頂級boarding school 都少有second in 情況出現)

引用:Quote:原帖由+anderton+於+16-08-06+發表每

原帖由 chanti 於 16-08-06 發表
只可以咁講,係香港,2nd in /3rd in 已成入local school 既程序(當然仍有私小只需in 一次,international sc ...
In 多幾次你至覺得"一位難求"嘛!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

其實我睇左咁多家長嘅說法 我始終認為只有用家本身先最有資格去評論間學校是甚麼風格 而唔係只係知道少少皮毛就去話又有咩唔好又咩吸水學校 勁不負責任 作為家長都可以咁以偏概全 點去教育下一代呢請問

引用:+本帖最後由+anderton+於+16-8-6+11:44+編

其實我睇左咁多家長嘅說法 我始終認為只有用家本身先最有資 ...
家長上來分享interview 所見所聞十分有用,有時甚至好過賣花讚花香添。我之前係sch hours 去過另一間interview (又係私校但吾出名)發現老師同副校講大話,講一套做一套,入面d家長反而未必知

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-08-04+發表

原帖由 chanti 於 16-08-06 發表
收吾夠人重要搞2nd in?  如學費不是問題當然揀think 啦,起碼係正式既國際學校,又有中學。

...
我已去think註冊,不去德萃2nd in

引用:Quote:chanti+發表於+16-8-6+10:42+收吾夠

每樣嘢都要有程序架 要UPGRATE你去頭等倉首先你都要買張經濟倉票先咖
乜想坐頭等唔係直接俾錢去買張頭等機票就可以坐頭等咩?

Soundervolt 發表於 16-8-6 14:45
乜想坐頭等唔係直接俾錢去買張頭等機票就可以坐頭等咩?
我話( 要UPGRADE你去頭等倉首先你都要買張經濟倉票先咖)

其實有啲似創業板,可以大升幾十倍,亦可以變仙股。

之前陳校長係天水圍激活做左9年校長 如果有子女或朋友讀過都知道陳校長嘅功力 大部份係激活畢業出黎嘅同學都入到好好嘅中學 重要嘅係成績和各方面表現都十分標青 個個自信心爆澎

引用:之前陳校長係天水圍激活做左9年校長+如果有

原帖由 anderton 於 16-08-09 發表
之前陳校長係天水圍激活做左9年校長 如果有子女或朋友讀過都知道陳校長嘅功力 大部份係激活畢業出黎嘅同學 ...
德萃現在的校長,係米王錦輝以前的校長?

hppa  yes. before wkf primary principal  發表於 16-8-9 13:38

王錦輝創校10年,好似一般,我都唔明,點解德萃要搵佢做校長?

lawrainbow 發表於 16-8-9 13:50
王錦輝創校10年,好似一般,我都唔明,點解德萃要搵佢做校長?
不如你講下點樣一般法吖 如果只係睇往績嘅我相信好多家長唔會報王錦輝 報得王錦輝都係BUY佢提供嘅語言環境同開心學習呢方面 陳校長係過去三年絕對做到呢方面工作 如果唔係點解收錢都咁多人繼續去報讀 其實好多嘢你都唔明  唔明就唔可妄下判斷 咁樣係好不負責任

引用:Quote:lawrainbow+發表於+16-8-9+13:50+王

不如你講下點樣一般法吖 如果只係睇往績嘅我相信好多家長唔會報王錦輝 報得王錦輝都係BUY佢提供嘅語言環境 ...
課程較淺,升本地大學成績一般

引用:Quote:lawrainbow+發表於+16-8-9+13:50+王

不如你講下點樣一般法吖 如果只係睇往績嘅我相信好多家長唔會報王錦輝 報得王錦輝都係BUY佢提供嘅語言環境 ...
如果要選擇好的語言環境,我會選擇國際學校,個人認為因為王錦輝學費較平,所以多人報,或者抽到寶校,寧願讀王錦輝,都唔想讀寶校

hppa  not really. wkf is many parents' favourite choice in their minds  發表於 16-8-9 17:41
‹ 上一主題|下一主題